...
Napisał(a)
Witam, chcialem zasiegnac rady, czy sruta ze zboz(przemielone ziarna owsa, pszenicy, zyta, czyli maka+reszta skladnikow zboza[otoczka itp]) ma dosc niski IG zeby mogla posluzyc do domowego wypieku chleba? Mam jeszcze jeden dylemat z nia zwiazany, a mianowicie jesli nie ma IG wysokiego(czy mozna ja porownywac np. do maki razowej 2000) i wykorzystam ja do wypieku chleba, to czy podczas pieczenia wszystkie zawarte w niej wirusy, bakterie itp. ulegna degradacji(no wlasnie, gdyz przed srutowaniem sa brane bezposrednio ze spichlerza, nic nie czyszczone ani myte, wiec moze cos sie tam nagromadzic[jak wiadomo myszy itp. tez po tym chodzi i roznosic moga co nieco, a takze kal ich na zbozu takze mozna spotkac]? Czy takze sruta z kukurydzy ma wysokie IG czy nie( bo takze mam mozliwosc jej pozyskania)? W skrocie pytajac czy sruta ma takie same IG jak nie oczyszczona maka z mlynow np. do wyrobu razowcow? Ahhh, jeszcze jedno, czy gotujac ziemniaki w skorce mozna ja takze zajesc czy po ugotowaniu takiego ziemniaka nalezy go z niego obrac(tzn. czy w skorce nie zostaja te wszystkie pestycydy, substancje azotowe itp.)? A jak jest z odpowiedzia insulinowa na ziemniaki, tzn. paczac na tabele maja one wysokie IG, ale jedzac ziemniaki nie mam typowych objawow dzialania insuliny jak po zjedzeniu np. dosc sporej ilosci posilku o wysokim IG, tzn. po ziemniakach dobrze czuje sie psychicznie, czy to znaczy, ze ziemniaki nie wywoluja u mnie odpowiedzi insulinowej(a zjadam ich gdzies w jednym posilku 250 g), stwierdzajac to po tym, ze swietnie czuje sie psychicznie? Czy chociaz ze czuje sie dobrze to i tak moga one przyczyniac sie w organizmie do wyrzutu insuliny? Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Dzieki za odpowiedzi, ale jaki wplyw na organizm czlowieka ma stosowanie diety wysokobialkowej, a wysokoweglanowej(oczywiscie chodzi o diete zbilansowana na 0)?
...
Napisał(a)
nieczytelność odstrasza, jak i pytania wielokrotnie złożone.
"Witam, chcialem zasiegnac rady, czy sruta ze zboz(przemielone ziarna owsa, pszenicy, zyta, czyli maka+reszta skladnikow zboza[otoczka itp]) ma dosc niski IG zeby mogla posluzyc do domowego wypieku chleba?"
winna mieć taki sam ig jak ziarna.
Mam jeszcze jeden dylemat z nia zwiazany, a mianowicie jesli nie ma IG wysokiego(czy mozna ja porownywac np. do maki razowej 2000) i wykorzystam ja do wypieku chleba, to czy podczas pieczenia wszystkie zawarte w niej wirusy, bakterie itp. ulegna degradacji(no wlasnie, gdyz przed srutowaniem sa brane bezposrednio ze spichlerza, nic nie czyszczone ani myte, wiec moze cos sie tam nagromadzic[jak wiadomo myszy itp. tez po tym chodzi i roznosic moga co nieco, a takze kal ich na zbozu takze mozna spotkac]?
ig porównujesz do ziaren +
wysoka temperatura zabija drobnoustroje.
Czy takze sruta z kukurydzy ma wysokie IG czy nie( bo takze mam mozliwosc jej pozyskania)?
kiepsko, choć w surowej formie ok.
ig strasznie leci w górę przy obróbce.
Ahhh, jeszcze jedno, czy gotujac ziemniaki w skorce mozna ja takze zajesc czy po ugotowaniu takiego ziemniaka nalezy go z niego obrac(tzn. czy w skorce nie zostaja te wszystkie pestycydy, substancje azotowe itp.)?
z nawozami i kwasami nie jest tak chop.
wysoka temperatura ich nie usuwa, bynajmniej nie tak, jak należy,
i trzeba by stosować odczyny zasadowe,
więc radzę obierać. (choć i tak część jest już w ziemniaku.)
ktoś może powiedzieć, żeby nie obierać ze względu na witaminy,
ale jak patrze z biegiem czasu, to radzę swojskich bez sztuczno-nawozowych nie obierać.
A jak jest z odpowiedzia insulinowa na ziemniaki, tzn. paczac na tabele maja one wysokie IG, ale jedzac ziemniaki nie mam typowych objawow dzialania insuliny jak po zjedzeniu np. dosc sporej ilosci posilku o wysokim IG, tzn. po ziemniakach dobrze czuje sie psychicznie, czy to znaczy, ze ziemniaki nie wywoluja u mnie odpowiedzi insulinowej(a zjadam ich gdzies w jednym posilku 250 g), stwierdzajac to po tym, ze swietnie czuje sie psychicznie? Czy chociaz ze czuje sie dobrze to i tak moga one przyczyniac sie w organizmie do wyrzutu insuliny?
tu jest taka jazda, jak m. in. z białym ryżem.
mimo wysokiego ig są to węgle złożone, czyli małe stopniowe skoki.
pozdrawiam
Zmieniony przez - PaTZZ w dniu 2007-08-11 17:03:57
"Witam, chcialem zasiegnac rady, czy sruta ze zboz(przemielone ziarna owsa, pszenicy, zyta, czyli maka+reszta skladnikow zboza[otoczka itp]) ma dosc niski IG zeby mogla posluzyc do domowego wypieku chleba?"
winna mieć taki sam ig jak ziarna.
Mam jeszcze jeden dylemat z nia zwiazany, a mianowicie jesli nie ma IG wysokiego(czy mozna ja porownywac np. do maki razowej 2000) i wykorzystam ja do wypieku chleba, to czy podczas pieczenia wszystkie zawarte w niej wirusy, bakterie itp. ulegna degradacji(no wlasnie, gdyz przed srutowaniem sa brane bezposrednio ze spichlerza, nic nie czyszczone ani myte, wiec moze cos sie tam nagromadzic[jak wiadomo myszy itp. tez po tym chodzi i roznosic moga co nieco, a takze kal ich na zbozu takze mozna spotkac]?
ig porównujesz do ziaren +
wysoka temperatura zabija drobnoustroje.
Czy takze sruta z kukurydzy ma wysokie IG czy nie( bo takze mam mozliwosc jej pozyskania)?
kiepsko, choć w surowej formie ok.
ig strasznie leci w górę przy obróbce.
Ahhh, jeszcze jedno, czy gotujac ziemniaki w skorce mozna ja takze zajesc czy po ugotowaniu takiego ziemniaka nalezy go z niego obrac(tzn. czy w skorce nie zostaja te wszystkie pestycydy, substancje azotowe itp.)?
z nawozami i kwasami nie jest tak chop.
wysoka temperatura ich nie usuwa, bynajmniej nie tak, jak należy,
i trzeba by stosować odczyny zasadowe,
więc radzę obierać. (choć i tak część jest już w ziemniaku.)
ktoś może powiedzieć, żeby nie obierać ze względu na witaminy,
ale jak patrze z biegiem czasu, to radzę swojskich bez sztuczno-nawozowych nie obierać.
A jak jest z odpowiedzia insulinowa na ziemniaki, tzn. paczac na tabele maja one wysokie IG, ale jedzac ziemniaki nie mam typowych objawow dzialania insuliny jak po zjedzeniu np. dosc sporej ilosci posilku o wysokim IG, tzn. po ziemniakach dobrze czuje sie psychicznie, czy to znaczy, ze ziemniaki nie wywoluja u mnie odpowiedzi insulinowej(a zjadam ich gdzies w jednym posilku 250 g), stwierdzajac to po tym, ze swietnie czuje sie psychicznie? Czy chociaz ze czuje sie dobrze to i tak moga one przyczyniac sie w organizmie do wyrzutu insuliny?
tu jest taka jazda, jak m. in. z białym ryżem.
mimo wysokiego ig są to węgle złożone, czyli małe stopniowe skoki.
pozdrawiam
Zmieniony przez - PaTZZ w dniu 2007-08-11 17:03:57
...
Napisał(a)
Chyba najpierw powinieneś poczytać sobie trochę o indeksie glikemicznym w bardziej fachowym żrodle:
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/1/290S
Gdybyś pocztał wcześniej to nie zadawałbyś takich pytań o kontrowersyjny wyznacznik czegokolwiek jakim jest IG
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/1/290S
Gdybyś pocztał wcześniej to nie zadawałbyś takich pytań o kontrowersyjny wyznacznik czegokolwiek jakim jest IG
...
Napisał(a)
Witam, dziekuje za odpowiedz, tylko mam jedna nie jasnosc co do twojej odpowiedzi Patz, gdyz napisales, ze mam ig ziaren porownywac do ig ziaren, a nastepnie w odpowiedzi do ziarna kukurydzy, ktora nie ma wysokiego ig, napisales, ze ig strasznie leci w górę przy obróbce. Tzn. srute z kukurydzy mam rowniez porownywac do ig ziarna kukurydzy, jak w przypadku pozostalych, czy jedynie w tym przypadku musze liczyc sie z wiekszym ig po mielaniu?
...
Napisał(a)
ellis, ale żeś przy-kozaczył z tym linkiem. A jak ktoś nie zna anglijskiego...?
Zmieniony przez - rysiuuu86 w dniu 2007-08-12 11:52:49
Zmieniony przez - rysiuuu86 w dniu 2007-08-12 11:52:49
Stój tam gdzie chcesz stać, choćbyś miał stać sam.
...
Napisał(a)
Ellis, ekstra art, ale czy nie masz linka do spolszczonego opracowania o GL, gdyz jednak wiele rzeczy nie zrozumialem? Czy zeby zachowac optymalne zdrowie nalezy opierac diete na niskim GL? A jesli tak, to jaki wplyw ma w diecie wysokoweglowodanowej( ale zbilansowanej na 0) spozywanie w jednym posilku duzej ilosci weglowodanow?
...
Napisał(a)
Ellis, jak ustosunkować sie do stwierdzenia: To decrease the incidence of cardiovascular disease, lifestyle changes and low saturated fat intakes are recommended? Czy to odnosi sie jedynie do profilaktyki tej choroby czy ogolnie ograniczyc w diecie tluszcze nasycone przeciw innym chorobom cywilizacyjnym?
...
Napisał(a)
To są zalecenia profilaktyczne przeciw chorobom układu sercowo-naczyniowego przy diecie wysokowęglowodanowej, w której tłuszcz stanowi energetycznie ok 30% wszystkich kalorii, a low oznacza do 10% wszystkich kalorii lub 33% tłuszczów.
Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-08-12 13:53:25
Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-08-12 13:53:25
Beatus, qui prodest, quibus potest
...
Napisał(a)
Czyli do utrzymania optymalnego zdrowia nalezy kierowac sie dobieraniem produktow o niskim GL, a nie na IG? A jesli juz opierajac sie na dobieraniu produktow o niskim GL, to w tabelach http://www.glycemicindex.com/ podawane sa wartosci dla ich porcji. A jesli moja porcja jest dwukrotnie wieksza to ta wartosc musze takze wtedy podwoic, czy GL nie ma znaczenia od przyjmowanej porcji?
Polecane artykuły