Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
327
Cześć wszystkim,
Zastanawiam się, czy śruta sojowa może być dobrym źródłem białka dla osób trenujących siłowo. Ma aż 48% białka i kosztuje tylko 2,20 zł za kilogram, więc wydaje się bardzo ekonomiczna. Podobno zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym BCAA, a jej białko dobrze się przyswaja.
Słyszałem też, że w razie potrzeby można uzupełnić jej profil aminokwasowy mlekiem dla prosiąt, które również ma dużo białka. Kolega ma chlewnię, więc mam łatwy dostęp zarówno do śruty, jak i mleka.
Czy ktoś z Was miał doświadczenie ze śrutą sojową jako źródłem białka? Jak się sprawdza w praktyce?
Pozdrawiam!
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
3021
Napisanych postów
51818
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
350505
anubis84
Czytam to jakby był rok przed 2010 gdzie ludzie różne rzeczy jedli, niestety białko sojowe nie jest dobre dla faceta. Mleko dla prosiąt pewnie w głównej mierze to laktoza, częsciej będziesz na kiblu siedział niż na siłowni
W zasadzie to w literaturze mamy 2 przypadki gdzie spożycie izoflawonów sojowych było "niedobre dla faceta" i w obu przypadkach ich spożycie było ogromne, tak samo jak w badaniach na zwierzętach gdzie były przekarmiane ekstremalnie wysokimi dawkami.
Natomiast z bardziej rzetelnych prac wiemy, że soja jest dla Nas całkiem dobra, nie tylko w "męskich sprawach" (gdzie warto dodać mniejsze ryzyko raka prostaty, czy poprawę płodności), ale też ma szereg innych wartości prozdrowotnych - od układu krążenia, po wrażliwość insulinową.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
327
Z tego co czytałem na wszystkich workach pisze że nadaje się do spożycia przez ludzi, oraz ma fajne makro 48% białka mało tłuszczu i sporo aminokwasów.
9220
Napisanych postów
83303
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
704481
Na początku już warto zauważyć , że ograniczeniem jest stosunkowo niska zawartość metioniny, co w teorii może obniżać wartość biologiczną białka. Przyswajalność białka moze być niższa w porównaniu do produktów przeznaczonych dla ludzi, ponieważ ich obróbka technologiczna nie uwzględnia ludzkiego układu pokarmowego. Śruta sojowa zawiera inhibitory trypsyny i inne substancje antyodżywcze, które mogą utrudniać trawienie białek. Dodatkowo moze zawierać pozostałości pestycydów, metali ciężkich lub mikroorganizmów, które są akceptowalne w paszach, ale nie w zywności.
1008
Napisanych postów
5426
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
137150
Mistrzu, Ty poczytaj lepiej jaki wpływ ma soja na męski organizm zanim będziesz się nią ładował bo szkoda Ci serka wiejskiego kupić, podrobów czy tuszkę kurczaka za 11 zł/kg w Biedrze.
Zmieniony przez - Gats 2 w dniu 2025-01-05 23:46:43
1
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
4845
Napisanych postów
5536
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
51155
Obczaj wieprzki u kolegi. Jak są fest doyebane, waskularyzacja na schabie, boczek samo mięcho, to ja był żarł jak świnia, nawet bym się u niego stołował, po co syfić w domu Do tego ziemniaki z parowaru i masa leci.
Zmieniony przez - Psycho Dad w dniu 2025-01-05 23:56:58
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
327
Nad kartoflami z parnika też myślałem oraz jakieś białeczko łatwiej przyswajalne i to z olejem wymieszać to moim zdaniem może działać bardzo dobrze na mase.
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
327
Gats 2
Mistrzu, Ty poczytaj lepiej jaki wpływ ma soja na męski organizm zanim będziesz się nią ładował bo szkoda Ci serka wiejskiego kupić, podrobów czy tuszkę kurczaka za 11 zł/kg w Biedrze.
Zmieniony przez - Gats 2 w dniu 2025-01-05 23:46:43
1008
Napisanych postów
5426
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
137150
A mógłbyś użyć wyszukiwarki Google samemu i wygooglać hasło, którego szukasz?
Jak chcesz OPIERAĆ swoją dietę na białku sojowym czyli dostarczać większość swojego zapotrzebowania z soi, to możesz przeczytać poniższe badania chociażby:
William J. Kraemer „The Effects of Soy and Whey Protein Supplementation on Acute Hormonal Responses to Resistance Exercise in Men”
Szacuny
0
Napisanych postów
7
Na forum
16 dni
Przeczytanych tematów
327
Nie trolluję, tylko naprawdę chciałem dowiedzieć się, czy śruta sojowa może być sensownym uzupełnieniem białka w diecie, biorąc pod uwagę jej wysoką zawartość białka i niską cenę. Rozumiem, że może nie być idealnym rozwiązaniem jako jedyne źródło białka, ale jako dodatek do diety, zwłaszcza w połączeniu z innymi produktami, jak mleko dla prosiąt czy białka zwierzęce, wydaje się rozsądną opcją. W końcu wiele osób w sporcie siłowym szuka ekonomicznych rozwiązań, a śruta ma solidne makro. Na razie wygląda to bardziej jak straszenie soją niż merytoryczna dyskusja. Jest też sporo badań, które obalają tezy o szkodliwości soi, wskazując, że nie wpływa ona negatywnie na poziom testosteronu ani zdrowie hormonalne u mężczyzn.
Zmieniony przez - KAFAR12341 w dniu 2025-01-06 17:08:34