SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Konkurs dla Ambitnych - Glutamina w arsenale sportowców - CZERWIEC 2007

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

Ilość wyświetleń tematu: 14040

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
Olimp Laboratories przy wspolpracy z ARG zaprasza do wziecia udzialu w drugim konkursie dla AMBITNYCH

Temat pracy:


***** Glutamina w arsenale sportowców *****
(podstawowe i najnowsze formy glutaminy i ich zastosowanie w sportach wszelakiego rodzaju)

Termin wpisywania prac upływa 25.07.2007


DLA PRZYPOMNIENIA ZASADY

1. W naszym imieniu Grasik, Biniu, Kanarek (ARG) ogłaszają COMIESIĘCZNY KONKURS na najlepszy artykuł na zadany temat dotyczący suplementacji.

2. Po opublikowaniu informacji o rozpoczęciu kolejnego konkursu wraz z podaniem tematu, uczestnicy do końca kalendarzowego miesiąca, publikują swoje krótkie, qasinaukowe prace (1-2 strona Word'a około 6000 znaków)

3. W poście z konkursem zapisywane są tylko prace uczestników, każdy inny post zostaje usunięty wraz z ew. konsekwencjami .

4. Na koniec miesiąca kalendarzowego jury, w składzie ruchomym, obejmującym Sławomira Ambroziaka, Dariusza Szukałę, ARG wybiera 3 (ew 4) najlepsze prace, a autorzy otrzymają wybrany przez siebie zestaw produktów firmy Nutrifarm w kwocie do 200 pln liczonej wg stawek w sklepie firmowym [[www.olimp-supplements.com]]

5. W przypadku małej ilości prac nagroda finansowa przypadająca na jednego uczestnika może wzrosnąć.




Wszelkie PYTANIA prosze zadawac w poscie

[https://www.sfd.pl/SUPER_KONKURS_DLA_AKTYWNYCH_!!!-t324508.html]

tak aby ten pozostawic czystym TYLKO dla prac

Przypomne, ze zgloszenie pracy do konkursu powoduje rowniez PRZENIESIENIE PRAW AUTORSKICH na rzecz Olimp Laboratories
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 452 Wiek 46 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 10407
L-glutamina jest dla mnie podstawowym suplementem , który towarzyszył mi na przestrzeni ostatnich 9 lat. Stosowałem ją głównie przy treningu siłowym, ale od tego roku miałem okazję „zbadać na sobie” jej działanie również podczas wysiłku aerobowego (biegi) i siłowo-wytrzymałościowego (treningi brazylijskiego jiu-jitsu). Jestem typem ewidentnie ektomorficznym – gdy rozpocząłem treningi na siłowni przy wzroście 193 cm ważyłem zaledwie 74 kg – po roku ćwiczeń udało mi się pojąć o co w tym chodzi – ustawiłem sobie plan treningowy i dietę wysokokaloryczną z odpowiednią ilością białka, tłuszczy i węglowodanów. Przybyło mi 10 kg, a z uwagi na fakt że poza siłownią, grywałem wówczas w tenisa, piłkę nożną i chodziłem na basen zdecydowałem się na zakup suplementów antykatabolicznych wśród których znalazła się l-glutamina.
Jak powszechnie wiadomo l-glutamina powstrzymuje rozpad białek i ułatwia ich odbudowę, przez co optymalizuje proces nabywania siły i masy mięśniowej. Należy do najcenniejszych suplementów okołotreningowych, a z własnego doświadczenia mogę dodać że cudownie uzupełnia się z aminokwasami rozgałęzionymi (BCAA). Podczas wytężonej pracy dochodzi do znacznego rozpadu białek - katabolizmu, który co prawda z jednej strony niejako „prowokuje” anabolizm , z drugiej zaś, gdy jest nadmierny niestety znacznie hamuje rozwój naszej muskulatury. W pierwszym okresie regeneracji po wysiłku, większość potencjału anabolicznego komórek nastawiona jest na odbudowywanie strat, zaś dopiero później następuje nadbudowa białek prowadząca do rozwoju naszych mięśni. Glutamina znacznie optymalizuje ten proces - drastycznie obniżając katabolizm. Warto również pamiętać iż glutamina jest także podstawowym magazynem i dystrybutorem azotu - pierwiastka niezbędnego do budowy mięśni.
Podczas 6 tygodniowej suplementacji (ok. 20g dziennie) i wyczerpujących treningach, odnotowałem znaczny wzrost wzrost siły i wytrzymałości mięśniowej, a przy tym udało mi się złapać dodatkowe 2 kg mięśni.
Z biegiem lat kiedy moja aktywność fizyczna ograniczyła się do trzech treningów na siłowni w tygodniu nabrałem w końcu trochę masy mięśniowej. Dziś ważę ok. 90 kg, ale od początku roku zacząłem chodzić na treningi brazylijskiego jiu-jitsu, a w celu poprawienia kondycji rozpocząłem również treningi biegowe. Jako typowy ektomorfik pojawiła się u mnie obawa że w wyniku tych aktywności znów zacznę gubić masę mięśniową… Ponownie więc zdecydowałem się na suplementację l-glutaminą i po kilku miesiącach mogę powiedzieć, że jej działanie antykataboliczne jest naprawdę dobre. Utrzymuję swoją wagę dalej na poziomie 89-90 kg , a treningi są naprawdę wyczerpujące. Trenuję obecnie bjj 3 razy w tygodniu po 1,5 h, dwa razy w tygodniu obowiązkowo robię trening na siłowni (w tym aeroby), i co najmniej raz w tygodniu biegam ok. godziny czasu.
Uważam że suplement ten jest przydatny we wszystkich dyscyplinach sportu, a szczególnie w dyscyplinach szybkościowo-siłowych jak sporty walki, czy biegi krótkodystansowe. Mam wrażenie że właśnie w tej sferze jest on najmniej doceniany. Stała suplementacja L-glutaminą najlepiej w parze z BCAA, oprócz znacznego hamowania katabolizmu powoduje, że na tego typu treningach będziemy mieli więcej tzw. „prądu”, a nasze mięśnie łatwiej zaadoptują się do ekstremalnych wysiłków, które często towarzyszą przy tego typu formach aktywności fizycznej.

Podsumowując, podczas stałej suplementacji dobrej jakości l-glutaminą możemy liczyć na:
- znaczne zmniejszenie katabolizmu mięśni zarówno w trakcie, jak i po treningu
- zwiększenie wytrzymałości siłowej poprzez szybsze uzupełnianie poziomu glikogenu
- przyspieszenie regeneracji mięśni
- stymulowanie procesów syntezy białek mięśniowych
- wzmocnienie ogólnej odporności organizmu.
- zmniejszenie ryzyka chorób porzez wzmocnienie układu odpornościowego
- zapobieganie przetrenowaniu podczas długotrwałych i wyczerpujących cykli treningowych
- utrzymywanie prawidłowej funkcji jelit
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 75 Napisanych postów 5029 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 58202
Glutamina dla sportowca..po co?

Glutamina jest związkiem organicznym, jednym z aminokwasów endogennych, produkowanych przez organizm ludzki. Zaznaczyć trzeba, że ponad 60% aminokwasów znajdujących się w mięśniach to właśnie popularnie zwana „gluta”. Oznacza to, że nie trzeba jej dostarczać z zewnątrz, aby sprawnie funkcjonować…

Jednak jest kilka powodów aby zastanowić się nad tą tezą. Dlaczego? Ponieważ coraz więcej jest sygnałów świadczących o tym ,jak korzystna jest suplementacja glutaminą. Korzystna, zarówno z punktu widzenia osoby uprawiającej sport, dbającej o sprawne, dobrze wyglądające zdrowe ciało, ale także z punktu widzenia osoby żyjącej bardzo aktywnie, często w stresie dnia codziennego. Ażeby lepiej zrozumieć co mam na myśli przedstawię kilka, moim zdaniem, naprawdę wartych uwagi faktów.

Na początku zastanówmy się w jaki sposób glutamina może pomoc nam, osobom ćwiczącym, pragnącym kształtować swoje sylwetki, budować mięsnie. Przede wszystkim, należy mieć świadomość tego, że jeśli uprawiasz sport, szczególnie jeżeli jest nim budowanie mięśni, twoje potrzeby w zakresie diety i towarzyszącej jej suplementacji różnią się od potrzeb zwykłej, nie uprawiającej sportu osoby. Mówiąc prosto: „Masz większe potrzeby i w pewnych momentach potrzebujesz dodatkowych ilości określonych związków, aby rozwijać się efektywnie a przede wszystkim zdrowo”
Sam spotykam się na co dzień ze sceptycznymi opiniami dotyczącymi tego produktu. Mimo tego, uważam że każdy powinien sam, na własnej skórze przekonać się, czy to gra „warta świeczki”. Zachęcającym może być fakt, że badania pokazują pozytywne aspekty suplementacji tym aminokwasem. Wystarczy wspomnieć, że po intensywnym treningu poziom glutaminy w organizmie spada nawet do 50% jego początkowego poziomu. Suplementacja w tym wypadku może pomóc w szybszej regeneracji potrenignowej, co z kolei pozwala na lepsze funkcjonowanie „dzień po” – bez szalonych zakwasów po ciężkim treningu, a przede wszystkim, pozwala cieszyć się świeżością na kolejnych treningach, kiedy to znowu możemy z siebie dać wszystko. Badania sygnalizują także, że G. posiada właściwości antykataboliczne – czyli pomaga w zachowywaniu tak ciężko przez nas budowanej tkanki mięśniowej, zapobiega, w pewnym stopniu jej rozkładowi. Co więcej, pamiętajmy, że nie tylko mięsnie potrzebują stałej dostawy L-glutaminy, a dostarczając ją , szczególnie w porze okołotreningowej, powodujemy że, w tym krytycznym dla organizmu momencie, nie zabraknie jej ani dla innych komórek ciała, ani dla naszych muskułów. Istotnym jest również fakt, że G. podnosi poziom leucyny w komórkach mięśniowych, aminokwasu, którego właściwości sprzyjające wzrostowi tkanki mięsniowej, ostatnimi czasy zostały „na nowo docenione” przez osoby uprawiające ten sport.

G. pełni też znaczącą rolę jako prekursor w produkcji glikogenu, pomagając stabilizować poziomy energii. G. reguluje też poziom pH krwi (powiązanie z nerkami i z wątrobą). G. bierze także udział w syntezie DNA i RNA. Jest też określana mianem „dostarczyciela azotu”, co jest dla nas osób trenujących (nie tylko na siłowni) bardzo dobrą informacją, ponieważ ułatwia ona w ten sposób procesy wzrostowe poprawiając bilans azotowy. Ten aspekt, wiąże się bardzo często także z tym, że dostarczanie G. wiąże się ze zwiększeniem produkcji hormonu wzrostu. Doświadczenia wykazały (Tomas C. Welbourne of Louisiana State University College of Medicine in Shreveport 1995) nawet ponad 4-ro krotny wzrost wydzielania tego hormonu, przy dawkowaniu jedynie 2g. G. znana jest także ze swoich możliwości jako regulatora przemiany materii i jej niedobór może zakłócić pewne procesy z nią związane.

Uważa się, że z pożywieniem dostarczamy codziennie około 3-7g glutaminy. Jednak w przypadku intensywnego wysiłku fizycznego, stresu, infekcji czy poparzeń poziomy G. bardzo szybko obniżają się. Taki stan jest przyczyną wyraźnego osłabienia i straty mięsni. W tych przypadkach zaleca się stosowanie nawet do 20-30 g glutaminy!

W tym miejscu, potwierdza się szalenie korzystny wpływ G. na układ immunologiczny i, jeżeli chodzi o mnie, jest to jej największa zaleta, a przynajmniej ta, którą cenie sobię najbadziej. Sam, w okresie jesienno zimowym, włączam obowiązkowo glutaminę do suplementacji ponieważ pomaga mi to zapobiegać infekcjom. Szczególnie istotny przy tym jest fakt, że o takowe stosunkowo łatwo jest kiedy jesteśmy na przykład w trakcie cyklu kreatynowego. Podnosimy więcej, ale i w ten sposób bardziej obciążamy organizm, osłabiając go. Dlatego też zawszę karmię swój układ odpornościowy G. w takich sytuacjach i polecam robić to samo.

Dawkowanie G. moim zdaniem jest sprawą indywidualną, zależną od potrzeb naszego organizmu. W tym wypadku musimy wziąć pod uwagę tryb naszego życia, stres, intensywność naszych treningów. Wydaję mi się, żę warto zacząć od dawki 2-3 razy dziennie po 5 g. Obowiązkowo należy suplementowa G. po treningu. Inne pory to rano czy przed snem. Możemy zwiększać dawkę, jeżeli czujemy, że potrzebujemy tego i pomaga nam to w pełni wykorzystać to co G. ma nam do zaoferowania, o czym pisałem powyżej. Obok tradycyjnych form peptydu glutaminy i L-glutaminy o różnym mikrorozdrobnieniu, popularnością cieszy się także N-acetyl-L-glutamina, która jest bardziej efektywną formą, szybciej docierającą do mięśnia.

Co oprócz korzyści dla sportowca?

Jak już wcześniej wspomniałem nie tylko osoby uprawiające sport, mogą czerpać korzyści oferowane przez G.

G. pomaga chronić nasz e ciało a głownie nasz mózg przed niekorzystnym oddziaływaniem amoniaku. Zapobiega w ten sposób powstawaniu wolnych rodników związanych z jego toksycznością. Obok funkcji antyutleniacza, G. jest używana do produkcji neurotransmietrów : glutaminianu i GABA. Jest również nazywana „paliwem dla mózgu”. Często spotyka się ludzi którzy podczas suplementacji G. Zauważają to, że są mniej zmęczeni, mają lepszy nastrój i więcej energii.

Jeżeli używasz nie sterydowych anty-zapalnych leków pomaga ona chronić wątrobe przed negatywnym ich oddziaływaniu. Zaleca się ja także przy leczeniu zapalenia okrężnicy, wrzodów żołądka, biegunki a także stosuje się ja przy kojeniu układu pokarmowego po chemioterapii.

Oczywiście w związku z objętością i informacyjnym charakterem tego artykułu nie sposób opisać dokładnie wszystkich aspektów związanych z suplementacją tego aminokwasu. Ograniczę się zatem do wymienienia kiedy dostarczenie go w formie suplementu może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Będzie tak na przykład w sytuacji kiedy: głodzimy się, utrzymujemy ściśle nieodpowiednią dla nas dietę redukcyjną,chorujemy na marskość wątroby, choroby nowotworowe i AIDS, cierpimy na artretyzm, mukowiscydozę, choroby tkanki łącznej, wrzody żołądka, zapalenie jelita grubego, epilepsje, wycieńczenie, impotencję, czy nadużywamy alkoholu. Odnotowano także, w pewnych przypadkach, działania G. w postaci ograniczania apetytu na słodycze, co jest przydatne na dal wielu z nas w okresie redukowania masy ciała

Z czym możemy łaczyć?

Spotyka się, w zapobieganiu gwałtownej utraty masy mięśniowej, u osób chorych na raka, kombinacje glutaminy, HMB i argininy. Badania wykazały jednoznacznie, że taka kombinacja znacząco zapobiega degradacji tkanki mięśniowej w porównaniu do osób które takiej kombinacji nie przyjmowały.



Zmieniony przez - fukinhot w dniu 2007-06-22 21:19:09

www.blog.myfit.pl - EKSTREMALNA REDUCKJA ! DORADŹ|SKOMENTUJ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Coś ode mnie...

Glutamina w mięśniach człowieka stanowi ponad 50% aminokwasów obecnych w komórkach mięśniowych. Jest ona prekursorem w syntezie niemal że wszystkich aminokwasów endogennych. Konwersja zachodzi w wątrobie, mięśniach i innych częściach naszego ciała. Mimo obfitości glutaminy organizm potrafi wyprodukować jej niewielką ilość. Zdolność organizmu do produkcji glutaminy, chociaż w ograniczonej ilości powoduje, że została ona zaliczona do tak zwanych aminokwasów endogennych. Oznacza to, że nie ma konieczności dostarczać jej z zewnątrz jest ona tak ważna dla prawidłowych funkcji organizmu, że on sam potrafi ją wytwarzać. Dystrybucja glutaminy jest oparta na hierarchii konieczności do przeżycia. Glutamina jest punktem wyjścia całej masy reakcji fizjologicznych. Potrzebuje jej mózg, układ odpornościowy, przewód pokarmowy i mięśnie.

Glutamina w arsenale sportowców
Suplementując glutaminę dostarczamy surowca do komórek mięśniowych, gdyż glutamina jest głównym aminokwasem zużywanym w procesie naprawy tkanki mięśniowej. Podawanie glutaminy ma również działanie antykataboliczne, gdy glutamina znajduje się w krwiobiegu nie trzeba czerpać jej z mięśni. Będąc kulturystą należy koniecznie chronić aminokwasy obecne w muskułach, które są niezbędne do zwiększenia masy mięśniowej. Inne korzystne działanie glutaminy polega na tym, że pomaga ona wprowadzić wodę do komórek mięśniowych. Ten efekt powiększenia objętości komórki podobny jest do działania kreatyny. Gdy komórka wypełnia się wodą, trudniej jest kortyzolowi dokonać jej rozpadu. A są to wówczas znacznie lepsze warunki zarówno do zmagazynowania glikogenu, jak i do syntezy białek. Im lepiej mięsień jest uwodniony, tym procesy te są skuteczniejsze. Mimo tych licznych korzyści dla mięśni, glutamina nie jest żadnym cudownym proszkiem, nie działa gdy nie jest poparta solidnym treningiem, natomiast pozwala na maksymalny wzrost mięśni po treningu. Dzięki glutaminie obserwuje się bardziej ciągły przyrost masy mięśniowej, bez okresu przestoju, szybszą i lepszą regenerację.

Działanie antyoksydacyjne u sportowców
Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez białe ciałka krwi a następnie przekształcane w tzw. wolne rodniki. Wolne rodniki niszczą błony komórkowe i powodują szkody w DNA. L-glutamina, która uczestniczy w tworzeniu antyoksydantów i glutationu odgrywa kluczową rolę w wielu procesach oczyszczających w wątrobie, daje ochronę przed tymi substancja i stresem, który jest wynikiem intensywnego treningu.

Inne korzyści stosowania glutaminy
Glutamina jest niemal tak potrzebnym aminokwasem dla mózgu i procesów immunologicznych, jak energia, bierze udział w wielu reakcjach zachodzących w organizmie. Jest prekursorem dwóch ważnych neuroprzekaźników. Jest ona również głównym aminokwasem znajdującym się w płynie mózgowo-rdzeniowym, bardzo korzystnie działa na odporność organizmu. Za każdym razem, gdy zachorujesz lub się skaleczysz, organizm pobiera glutaminę z mięśni i dostarcza ją tam, gdzie jest potrzebna dla wyzdrowienia. Nawet ci, którzy nie uprawiają sportów siłowych czy wytrzymałościowych, mogą czerpać liczne korzyści ze stosowania glutaminy, mimo że u osób prowadzących „siedzący” tryb życia nie dojdzie do przyrostów mięśni. Egzogenna glutamina służy do tych samych celów, co produkowana w organizmie, ale dzięki niej oszczędza się mięśnie jest również prekursorem argininy. Wzrost stężenia argininy powoduje wzrost wydzielania hormonu wzrostu oraz insuliny, czyli dwóch hormonów działających korzystnie na przyrost mięśni. Nawet jeśli część glutaminy jest od razu zamieniana w argininę, nie występują przy tym efekty uboczne zwykle towarzyszące podawaniu argininy. Glutamina przekształca się w argininę wolno i jednostajnie, podczas gdy bezpośrednie podanie argininy powoduje nagły i raptowny wzrost jej stężenia we krwi, co stanowi większe obciążenie dla organizmu.

Podstawowe i najnowsze formy glutaminy
L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutaminian sodowy często jest stosowany jako przyprawa.

Peptyd glutaminy jest naturalnie uzyskanym suplementem z wyselekcjonowanych nasion zbóż w których występuje maksymalne jego nagromadzenie. Dzięki specjalnemu procesowi „spray drying” tzn. „rozpraszaniu suchym” uzyskuje się peptyd o minimalnej masie cząsteczkowej oraz o pełnej stabilności chemicznej. Produkt taki zawiera maksymalne stężenie czystej L-glutaminy około 30% powiązanej w dwu i tri - peptydy co daje maksymalne wykorzystywanie tego suplementu. Dzięki wiązaniom peptydowym czysta L- glutamina uwalniana jest systematycznie w odpowiedniej dawce ,dzięki której przez kilka godzin utrzymuje się anabolizm organizmu (stan budujący). Peptyd znacznie różni się wyglądem od czystej L-glutaminy, jest lepki, trudno rozpuszczalny o jasno brązowawym kolorze. Zawartość czystej L-glutaminy w peptydzie wynosi około 30 % ale dzięki wiązaniom peptydowym jest on w 100% wchłanialny.

Czysta L- glutamina to syntetycznie wytworzony preparat pomimo 100% zawartości glutaminy nie jest w pełni wykorzystywana przez organizm. Stosowana w wysokiej dawce jednorazowo jest szybko metabolizowana - przerabiana i wydalana .Stosowanie czystej L- glutaminy ma sens jedynie przy bardzo częstej suplementacji (co 1 godz) i stosowaniu małych dawek ok.1-2g. Najważniejszym okresem kiedy powinniśmy przedłożyć L- glutaminę nad peptyd to okres bezpośrednio po treningu kiedy deficyt glutaminy jest największy i niezbędne jest szybkie dostarczenie dużej dawki czystej glutaminy.

Kwas glutaminowy w wysokich stężeniach działa niekorzystnie na układ nerwowy, czemu organizm musi przeciwdziałać. Ponadto, przekształcenie kwasu glutaminowego w L-glutaminę, szczególnie w warunkach stresu (a więc wtedy, gdy L-glutamina jest szczególnie potrzebna), nie zawsze jest możliwe w wystarczających ilościach.

Jabłczan glutaminy to nowa, zaawansowana forma glutaminy związana z kwasem jabłkowym. Ten rodzaj wiązania cząsteczkowego, wydatnie podnosi bio-przyswajalność glutaminy w komórkach mięśniowych. Jabłczan glutaminy podnosi także poziom retencji azotu.

Glutamina AKG to nowa forma glutaminy, z przedłużonym uwalnianiem aby zapewnić stabilność L-glutaminy. AKG posiada formę alkaliczną glutaminy, który omija układ pokarmowy i ma zdolność wnikania bezpośrednio do krwiobiegu i komórek mięśniowych, w celu lepszej absorpcji, zwiększenia rozmiarów komórek.

N-Acetyl-L-Glutamina (NAG) w rozumieniu chemicznym jest acetylowaną wersją glutaminy, jest szybko i skutecznie wchłaniana przez organizm, stabilna w wodzie, co oznacza, że nie konwertuje do nieaktywnych metabolitów, po dotarciu do komórek mięśniowych ulega deacetylacji, czego efektem jest gwałtowny wzrost stężenia aktywnej L-glutaminy niż normalna glutamina lub jej peptydy. Optymalna dawka to około 1-5 gram dziennie.

L-Glutamine Alpha-Ketoglutarate (GAKG) to wyjątkowo zaawansowany prekursor L-glutaminy, molekuła G-AKG łatwo przedostaje się do komórek mięśniowych, przyspieszając w ten sposób proces regeneracji mięśni.

Wiadomo dzisiaj, że intensywny trening siłowy i nie tylko (trening wytrzymałościowy, tlenowy) wspomaga własne procesy anaboliczne organizmu. Ironią losu jest, że powoduje on również redukcję tkanki mięśniowej. Jeżeli sterowana przez trening synteza białek przewyższa związaną z nim redukcję, wynikiem jest przyrost masy i siły mięśni. Glutamina jest także podstawowym magazynem i dystrybutorem azotu. Przeprowadzone testy wykazały, że L-glutamina zarówno zwiększa jak i ogranicza redukcję białek - co oznacza, że działa zarówno anabolicznie jak i antykatabolicznie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 155 Napisanych postów 18766 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 78763
Glutamina w arsenale sportowców
(podstawowe i najnowsze formy glutaminy i ich zastosowanie
w sportach wszelkiego rodzaju)

Glutamina jest to związek organiczny, aminokwas o stałym stanie skupienia. Stanowi większość (55-70%) aminokwasów występujących
w naszych mięśniach. Jest ona substancją niezbędną ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, wzmacnia układ immunologiczny człowieka, wspomaga pracę wątroby, zwiększa produkcję tlenku azotu (a co za tym idzie, wspomaga układ krwionośny wraz z sercem), usprawnia pracę mózgu, przeciwdziała katabolizmowi, redukuje zmęczenie organizmu, a nawet poprawia nastrój. Mimo, iż nasz organizm potrafi ją produkować samodzielnie, to
w bardzo nieznacznych ilościach, przez co przy znacznym wysiłku, chorobach, osłabieniu odporności, czy złej diecie musimy podawać ją w postaci suplementów.
Nie tylko osoba uprawiająca kulturystykę może mieć „niedobory” tego ważnego aminokwasu!!! Zarówno biegacz, siłacz czy kolarz, którzy są narażeni na ekstremalne przeciążenia organizmu, osłabienie odporności i proces katabolizmu, jak i zwykły „szary zjadacz chleba” może poprawić swoją wydolność, koncentrację, samopoczucie, a także odciążyć swój mózg, wątrobę serce i układ trawienny wspomagając je glutaminą. Czyż nie warto stosować tego aminokwasu? Nieważne czy nadużywasz alkoholu, czy też nie, czy ćwiczysz wyczynowo, rekreacyjnie, czy w ogóle nie ćwiczysz - Twój organizm w XXI wieku narażony jest na działanie ogromnej ilości toksyn i substancji obniżających jego odporność, zarówno fizyczną jak i psychiczną, a Glutamina
w znacznym stopniu uchroni Twój organizm przed zgubnym wpływem alkoholu, rozpadem białek mięśniowych po treningu (co daje dużo większy komfort kolejnych treningów i bardziej owocną regenerację), wyjałowieniem układu pokarmowego, marskością wątroby, czy wrzodami żołądka. Dzięki niej odkryjesz nowe możliwości swojego organizmu, których dotąd nie znałeś, uwolnisz się od ciągłego przesiadywania u lekarzy, gdy co chwilę łapała Cię infekcja, a antybiotyki tylko jeszcze pogarszały Twoją odporność!!! Glutamina wzmacnia Twoją odporność, nie szkodząc Twojemu organizmowi!!!
Glutamina dostarcza Twojemu organizmowi i mózgowi substancję, która jest niemalże tak ważna jak energia! Jest głównym aminokwasem znajdującym się
w płynie mózgowo-rdzeniowym.
Jest również prekursorem argininy, co pozwala na usunięcie tego dodatkowego suplementu z naszego cyklu, a co za tym idzie oszczędność paru złotych.
Możemy za to dokupić aminokwasy rozgałęzione BCAA, które bardzo dobrze współdziałają i uzupełniają się z glutaminą.
Podstawową formą glutaminy jest peptyd glutaminy. Zostały również opracowane i znajdują się w sprzedaży inne, bardziej zaawansowane
i o wzmożonym działaniu formy glutaminy takie jak:
- L Glutamina
- Kwas glutaminowy

- N-Acetyl L-Glutamina
- Jabłaczan Glutaminy
- Glutamina AKG

Po treningu zarówno siłowym, budującym masę mięśniową, czy wytrzymałościowym, nasz organizm wpada w proces kataboliczny i aby móc budować mięśnie musi on czerpać skądś aminokwasy, głównie glutaminę. Nie mamy szans na dostarczenie jej w odpowiedniej ilości w pożywieniu, więc organizm rozkłada białka już powstałych mięśni w celu pobrania aminokwasów, a co za tym idzie, my zamiast rosnąć wręcz malejemy, bądź stoimy w miejscu…
Jeżeli chcemy tego uniknąć, suplementujmy Glutaminę, a jako dodatkową korzyść otrzymamy ochronę naszych narządów wewnętrznych, lepszą pracę mózgu i układu odpornościowego!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 5229 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 55031
*****Glutamina w arsenale sportowców – nieoceniona pomoc!*****

Glutamina- Jest to związek organiczny. Stanowi ona ok. 60% wszystkich aminokwasów obecnych w komórkach mięśniowych. Jest prekursorem w syntezie niemal wszystkich aminokwasów endogennych. Konwersja odbywa się w wątrobie, mięśniach i innych częściach ciała. Organizm potrafi wyprodukować glutaminę tylko w niewielkich ilościach choć i tak została uznana aminokwasem endogennym czyli jest tak ważna, że organizm sam potrafi ją wytwarzać, lecz niestety kosztem m.in. naszych mięśni.

Funkcje i zastosowania glutaminy:

1. Glutamina jest tak ważnym aminokwasem, że jest niezbędna do przeżycia. Glutamina jest punktem wyjścia całej masy reakcji fizjologicznych. Potrzebuje jej:
- Mózg
- Układ odpornościowy
- Przewód pokarmowy
- Mięśnie

Glutamina jest tak potrzebna dla mózgu i układu immunologicznego jak energia. Dlatego to one mają pełen priorytet, a dopiero później mięśnie.

2. Działanie glutaminy polega na dostarczenie surowca do komórek mięśniowych, gdyż jest głównym aminokwasem zużywanym w procesie naprawy tkanki mięśniowej. Obniża również poziom kwasu mlekowego.

3. Antykataboliczne i anaboliczne działanie glutaminy polega na dostarczeniu jej do krwioobiegu gdzie organizm nie musi otrzymywać jej z mięśni. Kulturyści muszą koniecznie chronić aminokwasy znajdujące się w muskułach, gdyż są one niezastąpione do zwiększenia masy mięśniowej. Przeprowadzone testy wykazały, że jeżeli sterowana przez trening synteza białek przewyższa związaną z nim redukcję, wynikiem jest przyrost masy i siły mięśni.

4. Inne działanie glutaminy polega na tym, że pomaga ona dostarczyć wodę do komórek mięśniowych gdzie działaniem przypomina kreatyne choć nie tak znacznie. Gdy mięsień jest uwodniony tym proces magazynowania glikogenu, jak i syntezy białek jest bardziej skuteczny. W ten sam sposób kortyzol nie może dostać się do komórki mięśniowej dzięki czemu nie dokona rozpadu mięśni. Można by powiedzieć, że człowiek podobnie jak rośliny, starzejąc się "usycha". L-glutamina jest znakomitym suplementem "antiage", co należałoby może powiedzieć kobietom, które próbują walczyć ze zmarszczkami przy pomocy różnego rodzaju kremów.

5. Posiada działanie antyoksydacyjne. Obce substancje w organizmie są wchłaniane przez białe ciałka krwi i z pomocą chemikaliów powstają wolne rodniki, które niszczą błony komórkowe i powodują szkody w DNA i są odpowiedzialne za starzenie się organizmu. L-glutamina uczestniczy w tworzeniu antyoksydantów. Odgrywa również kluczową role w wielu procesach oczyszczających w wątrobie, daje ochronę przed tymi substancjami i stresem, który jest wynikiem intensywnego treningu.

6. Glutamina wpływa na hormon wzrostu (HGH): L-glutamina zwiększa również poziom hormonu wzrostu we krwi. Hormon wzrostu jest podstawowym hormonem przysadki mózgowej i najważniejszym czynnikiem dla przyrostu masy mięśni.

7. Redukcja tkanki tłuszczowej. Chociaż nie wiemy jeszcze dużo na ten temat to najnowsze badania wykazują, że związek pomiędzy l-glutaminą i redukcją tkanki tłuszczowej jest wyraźnie widoczny. Dodatkowe ilości l-glutaminy podczas stosowania wysokotłuszczowej diety wiąże się z redukcją tkanki tłuszczowej.

8. Bilans azotowy: Suplementacja l-glutaminą wyraźnie zapobiega utracie bilansu azotowego

9. Stawy: L-glutamina przy współudziale glukozy wytwarza glukozoamine - substancje ochraniającą aparat ruchu przed zmianami przeciążeniowymi.

Podstawowe i najnowsze formy l-glutaminy

1. Peptyd glutaminy jest naturalnym suplementem uzyskanym z wyselekcjonowanych nasion zbóż. Dzięki wiązaniom peptydowym czysta L- glutamina uwalniana jest systematycznie w odpowiedniej dawce, dzięki której przez kilka godzin utrzymuje się wysoki anabolizm organizmu (stan budujący). Z doświadczenia zawodowych kulturystów wiemy, iż peptyd najlepiej jest dodawać do innych odżywek takich jak białka serwatki, odżywek węglowodanowo - białkowych, czystych węglowodanów lub nawet do normalnych posiłków. Rozpuszcza się on łatwo i uzyskujemy posiłek maksymalnie naładowany glutaminą.

2. Czysta l-glutamina to syntetycznie (podobnie jak kreatyna) wytworzony preparat. Stosowana w wysokiej dawce jest szybko metabolizowana, przerabiana i wydalana. Najważniejszym okresem kiedy powinniśmy przedłożyć L-glutaminę nad peptyd to okres bezpośrednio po treningu kiedy deficyt glutaminy jest największy i niezbędne jest szybkie dostarczenie dużej dawki czystej glutaminy.

3. Kwas glutaminowy jest to substancja podobna do czystej l-glutaminy, które ulegają w organizmie wzajemnym przekształceniom. Bardzo duże znaczenie ma jednak to, którą z tych substancji suplementujesz ponieważ kwas glutaminowy w wysokich stężeniach działa niekorzystnie na układ nerwowy. Ponadto, przekształcenie kwasu glutaminowego w L-glutaminę, szczególnie w warunkach stresu (a więc wtedy, gdy L-glutamina jest szczególnie potrzebna), nie zawsze jest możliwe w wystarczających ilościach.

4. Glutamina AKGto nowa forma glutaminy, która ma ponad 17 razy lepszą biodostępność do tkanki mięśniowej niż l-glutamina. Dlatego małe dawki tych substancji są w stanie maksymalnie chronić przed katabolizmem oraz wykazać prawdziwe działanie anaboliczne. Ponieważ AKG jest pośrednikiem w cyklu Krebsa, molekuła G-AKG łatwo przedostaje się do komórek mięśniowych, przyspieszając w ten sposób proces regeneracji mięśni. Dodatkowo AKG jest prekursorem glutaminy, dzięki czemu organizm potrafi nie tylko przez pare godzin, ale przez całe 24 godziny dziennie wykorzystać dobre źródło glutaminy.

5. Jabłczan glutaminy jest nową zaawansowaną formą glutaminy, związanej z cząsteczką kwasu jabłkowego. Takie wyjątkowe wiązanie cząsteczkowe w dużym stopniu zwiększa biodostępność glutaminy w komórkach mięśniowych. Jabłczan glutaminy wspiera również zwrotną retencję azotu jak również wolumizację wewnątrz komórek mięśniowych. Zatem efekt końcowy związany jest z podniesieniem stanu anabolicznego organizmu oraz z odczuciem większej pompy mięśniowej.

6. N-Acetyl-L-Glutamina (NAG) jest acetylowaną wersja glutaminy, która zdolna jest do pokonywania barier biologicznych dzięki czemu sprawniej penetruje tkankę mięśniową, a efektem jest silniejszy anabolizm i antykatabolizm.

7. L-Glutamine Alpha-Ketoglutarate (GAKG) to wyjątkowo zaawansowany prekursor L-glutaminy, współdziałając synergistycznie z alfaketoglutaranem kreatyny tworzą w organizmie idealne środowisko anaboliczne dla wzrostu mięśni. Ponadto pomaga w transporcie wartości odżywczych do komórek. Dzięki A-AKG nasze mięśnie stają się pełniejsze, wzrasta wytrzymałość, skraca się okres regeneracji potreningowej

Podsumowanie:
Glutamina jest wszechstronna w działaniu. Nadaje się do suplementacji dla wielu dyscyplin sportowych jak i dla zwykłych, mało aktywnych ludzi. Glutamina poparta solidny treningiem pozwala na maksymalny wzrost mięśni. Pozatym dzięki niej obserwuje się bardziej ciągły przyrost masy mięśniowej, bez okresu przestoju, szybszą i lepszą regenerację, bez żadnych poślizgów.

Zmieniony przez - MolderDist w dniu 2007-07-14 08:05:43
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2409 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 17457
***** Glutamina w arsenale sportowców *****
(podstawowe i najnowsze formy glutaminy i ich zastosowanie w sportach wszelakiego rodzaju)



* Co to jest L-Glutamina?

L-Glutamina (C5H10N2O3) jest wolnym aminokwasem, amidem kwasu glutaminowego, substancją stałą. Wchodzi w skład wielu białek zwierzęcych i roślinnych. W mięśniach stanowi ponad 50 % aminokwasów. Została zaliczona do aminokwasów „względnie” egzogennych.

* Jakie korzyści niesie ze sobą suplementacja tym aminokwasem?

L-Glutamina ma bardzo szerokie spektrum działania:

1.Odporność organizmu – oddziałuje na immunocyty i tym samym zwiększa możliwości ludzkiego układu odpornościowego.
2.Dystrybucja azotu – ogranicza spodziewane spadki bilansu azotowego. Działa antymikrobiotycznie.
3.Tkanki – zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez infekcje czy stany zapalne, a co za tym idzie – chroni przed różnego rodzajami obrzęków.
4.Antyoksydacja – uczestniczy w procesie tworzenia antyoksydantów. Jest istotna w procesach oczyszczających w wątrobie. Chroni przed stresem i wolnymi rodnikami.
5.Anabolizm – niezbędna do przeprowadzenia syntezy białek w mięśniach. To istny budulec tkanki mięśniowej. Zwiększa również uwodnienie i objętość komórek mięśniowych. Woda gromadzi się bezpośrednio w jądrze komórki, co daje nam wrażenie pełniejszej, twardszej muskulatury. Zwiększone jest także magazynowanie glikogenu.
6.Katabolizm – stan kataboliczny organizmu powoduje rozpad białek na aminokwasy. Ma to na celu uzyskanie energii ze „spalenia” owych substancji. Zachodzi proces, który ilustruje poniższy schemat:

BIAŁKA-------->AMINOKWASY-------->
/////////////// Np. L-Leucyna,//////////
////////////////////L-Izoleucyna///////

KWAS GLUTAMINOWY-------->L-GLUTAMINA----------->L-ALANINA /źródło energii/






Egzogenna L-Glutamina wykazuje działanie antykataboliczne (zapobiega redukcji białek)

7.Wydzielanie hormonu wzrostu (GH) – zwiększa produkcję GH, co za tym idzie sprzyja przyrostowi beztłuszczowej masy mięśniowej i redukcji tkanki tłuszczowej.
8.Zdolność koncentracji – konwersja L-Glutaminy do kwasu glutaminowego, który w mózgu stanowi źródło energii. Poprzez rozkładanie szkodliwego amoniaku ułatwiona jest praca mózgu. Poprawia się koncentracja i pamięć. Zwiększona jest również produkcja kwasu aminomasłowego gamma (GABA) – działanie uspokajające.

* L-Glutamina czy kwas glutaminowy?

Z perspektywy budowy chemicznej obie substancje są do siebie podobne. Ulegają różnym wzajemnym przemianom. Udowodniono, że kwas glutaminowy w wysokim stężeniu oddziałuje niekorzystnie na nasz układ nerwowy. Biorąc jeszcze pod uwagę stopień konwersji kwasu glutaminowego do L-Glutaminy (który nie zawsze jest wystarczający) w najbardziej kryzysowych sytuacjach – bezkonkurencyjna staje się suplementacja glutaminą.

* Gdzie występuje L-Glutamina?

-Prawie wszystkie białka;
Np. gliadyna – 31 % zawartość tego aminokwasu
Kazeina – 24 %
Serwatka – 7%
Białko kukurydziane i sojowe – 6 %

-Produkty pochodzenia zwierzęcego;
Np. mięso, mleko

Jako przyprawa do potraw może występować glutaminian sodu.

* Jakie są formy L-Glutaminy?

1.„czysta” L-Glutamina – 100%, syntetyczna postać tego aminokwasu. Wada – ulega szybkiemu metabolizmowi. Rozsądną wydaje się być suplementacja bardzo małymi dawkami co godzinę. Szybko opuszcza organizm, nie jest więc w pełni wykorzystywana. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie tej formy L-Glutaminy po treningu, w czasie ubytków tego aminokwasu.
2.peptyd – ok.30 % zwartość L-Glutaminy. Naturalna postać. Pozwala na systematyczne uwalnianie odpowiednich dawek.
3.glutamina AKG – jedna z nowych form, ce****ąca się przedłużonym uwalnianiem i stabilnością. Dodatkowym atutem jest fakt, że omija układ pokarmowy ( dzięki formie alkalicznej). Ma lepszą absorpcję, gdyż przenika od razu do krwioobiegu i komórek mięśniowych.
4.jabłczan glutaminy –cząsteczka glutaminy sprzężona z kwasem jabłkowym. Te innowacyjne rozwiązanie podniosło bioprzyswajalność glutaminy. Zwiększony został również stopień retencji azotu.
5.alfa-ketoglutaran l-glutaminy – jedna z najnowszych form, ce****ąca się łatwym wnikaniem do komórek mięśniowych, co pozwala na lepsze wykorzystanie potreningowe.
6.n-acetyl-l-glutamina – nowoczesna forma posiadająca wiele zalet:
a)szybkie wchłanianie
b)skuteczne wchłanianie
c)stabilność w środowisku wodnym
d)ulega deacetylacji po wniknięciu do mięśni – następuje szybki wzrost stężenia aktywnej l-glutaminy. Przewaga nad zwykłymi formami.
e)Wystarczy ok. 1-5 g dziennie

* Jak powinna wyglądać przykładowa suplementacja L-Glutaminą?

1.Zaczynamy od 10 g dziennie, w dawkach podzielonych na mniejsze (2-4 dawki)

Np. TYDZIEŃ I

a)pierwsza porcja /rano, na czczo/ - 3 g
b)druga porcja /po treningu/ - 4 g
c)trzecia porcja /przed snem/ - 3 g

2.Po około 7 dniach ( z racji przyzwyczajenia się organizmu) zwiększamy dawkę dzienną o 10 g.

Np. TYDZIEŃ II

a)pierwsza porcja /rano, na czczo/ - 6 g
b)druga porcja /po treningu/ - 8 g
c)trzecia porcja /przed snem/ - 6 g

3.Analogicznie w III i w IV tygodniu, aż dojdziemy do dawki dziennej 40 g.

Np. TYDZIEŃ III

a)pierwsza porcja /rano, na czczo/ - 10 g
b)druga porcja /po treningu/ - 10 g
c)trzecia porcja /przed snem/ - 10 g


w IV tygodniu dodajemy jeszcze jedna dawkę / czwartą/ np. pomiędzy posiłkami

Np. TYDZIEŃ IV

a)pierwsza porcja /rano, na czczo/ - 10 g
b)druga porcja /po treningu/ - 10 g
c)trzecia porcja / pomiędzy posiłkami/ - 10 g
d)czwarta porcja /przed snem/ - 10 g

4.Dobrze jest łączyć glutaminę z węglowodanami (np. z różnymi rodzajami soków owocowych). Powoduje to łatwiejsze wnikanie do mięśni suplementu.
5.Jeżeli cierpisz na niewydolność nerek lub niewydolność wątroby, czy inne jakiekolwiek zaburzenia metaboliczne upośledzające możliwość produkcji amoniaku, przeciwwskazane będą duże dawki glutaminy w Twojej suplementacji.



WojTAS7/sfd





Zmieniony przez - WojTAS7 w dniu 2007-07-14 13:31:29

"Everyone has a plan until they get punched in the face."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 614 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 27790
Zastosowanie róznych form glutaminy w sporcie
Glutamina (nazwa skrótowa Gln, Q, Glx, Z) - jest to związek organiczny, aminokwas, amid kwasu glutaminowego. Jest jednym z 20 aminokwasów kodowanych przez geny, wchodzącym w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych. Jak wiele innych aminokwasów glutamina jest niezbędna organizmom żywym jako składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabilizmie azotu. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Enzym, który kontroluje tę reakcję jest nazywany syntetazą glutaminową. Glutamina stanowi rodzaj magazynu amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu. Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych.Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Ze względu na to, że spożywanie kwasu glutaminowego i jego soli (np: glutaminianu sodu) w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, istnieją niepotwierdzone opinie, że to samo dotyczy też samej glutaminy. Opinie te nie znajdują jednak żadnego potwierdzenia w dotychczas prowadzonych badaniach naukowych. Sugerowano też, że osoby z chorobami układu immunologicznego (np. AIDS), mają zwiększone zapotrzebowanie na glutaminę i dlatego spadek stężenia tego aminokwasu w organizmie może być pierwszym symptomem tego rodzaju chorób. To tyle z punktu widzenia nauki. Przejdę teraz do zastosowania glutaminy w sporcie. Jest ona stosowana bardzo szeroko w sportach wytrzymałościowych. W kulturystyce ma zastosowanie przede wszystkim jako antykatabolik czyli chroni tkankę mięśniową przed rozpadem. Jest ona także główną substancją zużywaną podczas naprawy tkanki mięśniowej. Kolejnym atutem jest to że zmniejsza wydzielanie kortyzolu zwiększa natomiast wydzielanie hormonu wzrostu który pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej i zmniejszaniu tkanki tłuszczowej. Gromadzi także wode w komórkach mieśniowych co daje efekt powiększenia muskułów i polepszenia zarysu sylwetki. Wzmacnia układ odpornościowy który jest bardzo obciążony u sportowców oraz ma silne działanie antyoksydacyjne. Dzięki glutaminie mięśnie szybciej się regenerują i jest możliwe realizowanie długich i ciężkich programów treningowych.
Rodzaje glutaminy:
Peptyd glutaminy – jest to naturalnie uzyskana forma glutaminy, zawiera 30%l – glutaminy reszta to peptyd, jest polecana do stosowania na noc gdyż powoduje ciągłe uwalnianie glutaminy przez wiele godzin
Czysta L- glutamina - jest to sztucznie wytworzona glutamina, zawiera 100%glutaminy mimo to nie jest całkowicie wchłaniana, najlepiej nadaje się na stosowanie po treningu gdy jest potrzebne szybkie dostarczenie do mięśni
N-Acetyl-L-Glutamina (NAG) – jest to acetylowana glutamina która jest stabilna w wodzie i w całości wchłania się do mięśni
Glutamina AKG – forma alkaliczna glutaminy z przedłużonym uwalnianiem
Jabłczan glutaminy – glutamina sprzężona z kwasem jabłkowym te połączenie polepsza bio dostępnośc glutaminy w organizmie, ta forma lepiej gromadzi azot
L-Glutamine Alpha-Ketoglutarate (GAKG) - bardzo zaawansowana forma glutaminy, błyskawicznie dostaje się do komórek mięśniowych
Podsumowując glutamina:
- zwiększa obwody mięsni, ponieważ zwiększa ich uwodnienie
- działa silnie antykatabolicznie, umiarkowanie anabolicznie
- wzmaga wydzielanie hormonu wzrostu , obniża poziom kortyzolu
- jest transporterem aminokwasów w cyklu gamma glutamylowym dzięki czemu ułatwia synteze białek i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego
- wspomaga odporność
- działa antyoksydacyjnie
- pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej
- obniża poziom kwasu mlekowego likwidując lub minimalizując tzw. „zakwasy”
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 2650 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 66285
Teraz coś ode mnie.


***** Glutamina w arsenale sportowców *****
(podstawowe i najnowsze formy glutaminy i ich zastosowanie w sportach wszelakiego rodzaju)


Glutamina jest jednym z najwazniejszych aminokwasów proteogenych (tworzących białka mięśniowe), posiadającym najwszechstronniejsze działanie. Owa wszechstronnosc polega m.in na tym, że glutamina posiada działanie anaboliczne, antykataboliczne jak i ergogeniczne. Jej zalety są olbrzymie, aminokwas ten stanowi około 50% ogolnej puli aminokwasów obecnych w naszych komórkach mięśniowych. Jej spektrum działania jest bardzo wszechstronne, przyczynia się ona do do zwiększenia uwodnienia i objętości komórek mięśniowych, pełni rolę magazynu azotu umożliwiając tym samym budowę nowych białek ustrojowych, podnosi znacznie odporność naszego organizmu, ponadto usuwa z ciała amoniak i stymuluje produkcje hormonu wzrostu. Są to tylko nieliczne z zalet jakie może nam dać suplementacja glutaminą. Niektóre z jej walorów są tak ważne, że warto poswięcic im troche więcej niż tylko wymienienie, przyjrzyjmy sie jakie korzyści dla sportowca niesie ze sobą suplemetacja glutaminą.

Glutamina aktywnie wspomaga przyrost masy mięśni.

L-glutamina jest aminokwasem budującym komórki mięśniowe i bez jej odpowiedniego wysokiego poziomu przyrost nowych tkanek mięśniowych jest niemożliwy. Działanie glutaminy polega na zwiększaniu uwodnienia i objętości komórek mięśniowych, jest to szalenie ważne ponieważ w świetle najnowszych badań właśnie stan uwodnienia komórki jest decydujący dla syntezy białek. Uwodnienie komórek mięśniowych to gromadzenie się wody w jądrze komórki co wpływa na jej objętość, dzięki temu nasze mięśnie zyskują wygląd pełny i twardy. Zwiększone uwodnienie komórek działa anabolicznie, natomiast zmniejszone uwodnienie działa katabolicznie.

Wzmocnienie odporności organizmu

Obciążenia treningowe, stres oraz wszelkie infekcje wirusowo-bakteryjne powodują obniżenie poziomu glutaminy w organizmie wywołując w ten sposób jej deficyt w komórkach odpornościowych, w których glutamina pełni role podstawowego źródła energii. Dlatego w wielu przypadkach zachorowań stosuje się glutamine w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Wiadomo również, że glutamina jest pomocna w przypadkach oparzeń, oraz przyspiesza poziom gojenia się ran. Mało tego glutamina jest składnikiem i prekursorem glutanionu który jest jednym z najwazniejszych i zarazem najsilniejszych antyutleniaczy, wzmaciających funkcje immunologiczne. Ten szereg ogromnych zalet sprawia, że niewątpliwie powinniśmy sięgać po glutamine, gdy tylko jesteśmy narażeni na infekcje, a zwlaszcza podczas ciężkich treningów gdy organizm jest poddawany znacznym przeciążeniom.

Utrzymanie prawidłowej funkcji jelit.

Ogromny stres ktory przezywają sportowcy, może mieć zgubny wpływ na układ trawienny. Ogromna ilość przewlekłych chorób zaczyna się od żołądka. Glutamina jest głównym źródłem energii dla komórek narządów wewnętrznych. Ludzie stosujący glutamine ograniczają możliwość zachorowania na choroby przewlekłe układu trawiennego które mogą powodować takie niekorzystne zmiany jak osłabienie odporności organizmu, wrzody żołądka oraz alergie na jedzienie. Większość glutaminy którą dostarczamy jest trawiona w jelitach, gdzie wspiera ich pracę i przyspiesza powrót do obiegu. Osoby zażywające antybiotyki i leki przeciwzapalne szczególnie powinny zażywać glutamine gdyż ze środki mają niekorzystny wpływ na wnętrze naszego organizmu

Glutamina zwiększa zdolność koncentracji.

Po glutamine warto również sięgnąć, gdy mamy problemy z koncentracją, pamięcią lub poprostu szykujemy się do ważnego egzaminu i chcemy jak najefektywniej się uczyć i przetwarzać informacje. Glutamina posiada zdolność pochłaniania nadmiernych ilości amoniaku, oczyszczając z tej trucizny komórkowej mózg ułatwia mu wykonywanie swych czynności, zwiększa zdolność koncentracji i poprawia pamięc. Glutamina zwiększa także produkcję GABA (kwas aminomasłowy gamma), tym samym działa uspokajająco i zwiększa naszą koncentracje podczas stresowych sytuacji, takich jak np. start w zawodach sportowych.

Wpływ glutaminy na hormon wzrostu

Hormon wzrostu powstaje w przysadce mózgowej i jest najważniejszym czynnikiem na przyrostu masy mięśniowej. Podstawo funkcja hormonu wzrostu w sporcie to wspomaganie przyrostu 'czystej' masy mięśniowej a także redukcja tkanki tłuszczowej. W świetle badań glutamina podnosi poziom hormonu wzrostu we krwi. Większa część hormonu wzostu wydziela się w nocy dlatego warto uwzględnić w suplementacji glutaminą pore kiedy kładziamy się spać by jeszcze bardziej pobudzić produkcje tego hormonu.


O zaletach glutaminy można by pisać jeszcze wiele, lecz znając już jej podstawowe zalety warto się zastanowić nad formą tego aminokwasu. Na rynku suplementów diety figuruje kilka najczęściej używanych form glutaminy. Każda z nich jest warta uwagi, tak więc po krótce scharakteryzuje najbardziej popularne formy glutaminy.

FORMY GLUTAMINY

L-glutamina.

Jest to najbardziej podstawowa i zarazem najbardziej popularna forma tego aminokwasu. W świetle badań jest formą mało efektywną ponieważ jest bardzo szybko metabolizowana przez organizm i tylko niewielki procent udaję się wychwycic i wykorzystać. Dlatego przy suplementacji 'czystą' glutaminą zaleca się ją brać w niewielkich dawkach za to często. Najważniejsza pora to po treningu, podczas treningu dochodzi do największego deficytu glutaminy w mięśniach, dlatego szczególnie ważne jest dostarczenie dużej porcji glutaminy w tej porze.

Peptydy glutaminowe

Jest to forma wysoce stabilna w organizmie, którą układ trawienny łatwo lecz wolno absorbuje, przez co dostaję się do komórek mięśniowych równomiernie i powoli. Dzięki wiązaniom peptydowym przez kilka godzin po dostarczniu dawki utrzymujemy wysoki stan anaboliczny organizmu. Dobrym rozwiązaniem jest dodawanie peptydów glutaminy do odżwyek białkowych, by jeszcze bardziej 'naładować' je glutaminą

Acetyl L-glutamina (NAG)

Ta forma jest acetylowaną formą glutaminy. NAG jest bardziej stabilna w wodzie i skuteczniej metabolizowna niż klasyczna L-glutamina. Jej zalety są podobne jak w przypadku klasycznej formy glutaminy jednakże z racji tego ze NAG jest efektywniej wykorzystywana przez organizm możemy stosować mniejsze dawki notując podobne efekty.

Jabłczan glutaminy

Kolejna, zaawansowana forma glutaminy, podobnie jak NAG dużo bardziej stabilina i o wiele lepiej trawiona niż zwykła forma. Jabłczan glutaminy to połączniej l-glutaminy z kwasem jabłkowym. Takię wiązanie cząsteczkowej zwiększa w dużym stopniu biodostęność glutaminy w komórkach mięśniowych dając większe rezultaty niż klasyczna forma tego aminokwasu.

Alfaketoglutaran glutaminy (AKG)

Jedna z najnowszych form glutaminy, jest doskonale tolerowana przez organizm, a to dzięki wysokiemu poziomowi wchłaniania. AKG to prekursor glutaminy który posiada zdolność wnikania do komórek mięśniowych omijając jelita. Forma ta jest doskonale absorbowana i tolerowana przez organizm.

Jak widać form glutaminy jest wiele, każda ma swoje atuty, tak więc wybór napewno nie będzie łatwy. Nasuwa się jeszcze pytanie jak dawkować ten suplement. Moim zdaniem do układania planu suplementacyjnego trzeba podejść indywidualnie tak samo jak przy planie odżywiania i treningu dlatego przedstawie ogólne schematy stosowania glutaminy w sportach siłowych oraz wytrzymałościowych.

DAWKOWANIE GLUTAMINY


Sporty siłowe Tutaj najważniejsza będzie porcja po treningu, oraz przed snem. Opcjonalnie dochodzą pory na czczo i przed treningiem - zależy ile możemy przeznaczyc funduszy na suplementacje.

-rano na czczo 5g
-przed treningiem 5g
-po treningu 5-10g
-przed snem 5g

Sporty wytrzymałościowePodobnie jak w sportach siłowych najważniejsza forma po treningowa, przed treningiem nie przyjmujemy, jest to pora kontrowersyjna ponieważ może utrudniać wysiłek tlenowy. Na czczo i przed snem, podobnie jak w sportach siłowych opcjonalnie.

rano na czczo 5g
po treningu 5-10g
przed snem 5g

Reasumując, suplementacja glutaminą niesię ze sobą ogromną ilość zalet, zarówno we wszelakich rodzajach sportów jak i funkcjonowaniu w życiu codziennym, i jest suplementem którego nie warto pomijać przy układaniu cyklu suplementacyjnego. Dzięki glutaminie łatwiej przyjdzie nam budować masę mięśniową, skuteczniej uchronimy mięśnie przed spadkami podczas diety redukcyjnej, jak i polepszymy regeneracje organizmu. W życiu codziennym natomiast łatwiej nam będzię się uchronić przed negeatywnym wpływem stresu, zabezpieczymy organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi oraz polepszymy pracę naszego układu trawiennego jak i nerwowego. Te wszystkie czynniki sprawiają, że glutamina jest suplementem niezbędnym w arsenale każdego sportowca.

Zmieniony przez - -Tora- w dniu 2007-07-27 21:47:07

Tylko głupcy nie mylą sie nigdy - Sokrates.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 90 Napisanych postów 17398 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 79160
Witam ponownie,
Na prośbę użytkowników termin nadsyłania prac przedłużamy do 31 lipca.

Pozdrawiamy










Zmieniony przez - kanarek w dniu 2007-07-28 17:48:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 384 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 8029
„Glutamina w arsenale sportowca”
(podstawowe i najnowsze formy glutaminy i ich zastosowanie w sportach wszelakiego rodzaju)



NH2-C(O)-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
L-glutamina (wzór półstrukturalny)

Streszczenie
Niniejsza praca ma charakter przeglądowy i dotyczy glutaminy oraz jej zastosowań. Glutamina – informacje ogólne (nomenklatura IUPAC, klasyfikacja, powstawanie, występowanie, zastosowanie). Mechanizm wchłaniania Gln przez jelita, transport w organizmie i wydalania przez nerki. Udział Gln w gospodarce azotem i w kontroli równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Uczestnictwo Gln w syntezie nukleotydów purynowych i pirymidynowych, kwasów nukleinowych, przekaźników komórkowych II stopnia, GABA (rola w synapsach hamujących) oraz hormonów polipeptydowych. Pozytywny wpływ Gln na funkcjonowanie jelit i spójność bariery jelitowej. Rola Gln w detoksykacji organizmu oraz jej działanie antyoksydacyjne (powiązanie z kwasem glutaminowym i glutationem). Wpływ Gln na limfocyty (charakter immunoodżywczy), układ odpornościowy oraz regenerację organizmu. Glukogenny charakter glutaminy. Powiązania glutaminy z cyklem Krebsa i jej rola w CSN (ograniczanie toksycznego wpływu jonów NH4+). Gln w diecie ludzi chorych na choroby nowotworowe. Działanie Gln u chorych na alkoholizm. Korzyści dla sportowców płynące z suplementacji glutaminą. Podsumowanie i opinia własna. Uwagi, efekty uboczne suplementacji Gln, interakcje, łączenie z innymi suplementami, dawkowanie i podawanie. Formy glutaminy stosowane w suplementacji.



W myśl zasady od szczegółu do ogółu, aby zrozumieć jak glutamina może wspomóc nas w uprawianiu sportu, najpierw musimy poznać mechanizmy jej działania na organizm.

Każde białko, jak prawie wszystkie struktury żywego organizmu ma określony czas „życia”, po którym ulega degradacji, a na jego miejsce syntetyzowane jest nowe, identyczne białko. Chciałbym wyjaśnić, że nazwa L-glutamina, jest tożsama z nazwą glutamina. Litera „L” oznacza jedynie szereg optyczny (nasz organizm jest zdolny przyswajać jedynie L-aminokwasy). Glutamina (w skrócie Gln lub Q, kodowana przez kodony RNA CAA i CAG), powstaje z glutaminianu przy udziale jonu amonowego. Reakcja katalizowana jest przez syntetazę glutaminową i wymaga jonów Mg2+ oraz ATP jako źródła energii. Jako że przemiana ta zachodzi w naszym organizmie, glutaminę można nazwać aminokwasem endogennym – nie-niezbędnym (ale tylko w warunkach fizjologicznych).

W największym stężeniu Gln występuje we krwi oraz mięśniach szkieletowych. W warunkach fizjologicznych jej produkcja i stężenie w organizmie utrzymywane są na stałym poziomie, spadają jednak, jak wykazały badania, w przypadku rozwijającego się procesu nowotworowego, rozległych oparzeń, zakażeń, urazów operacyjnych lub nadmiernego wysiłku fizycznego (czyli w okresach, kiedy organizm poddawany jest stresowi metabolicznemu. Wtedy to wzrasta zapotrzebowanie na Gln i musi być ona dostarczana egzogennie aby zapobiec nadmiernemu katabolizmowi - stając się tym samym aminokwasem niezbędnym. Dlatego proponuje się klasyfikować Gln jako aminokwas semi-niezbędny bądź warunkowo niezbędny).

Pokarmami bogatymi w Gln są ryby, czerwone mięso, produkty mleczne, fasola, tofu, jajka jak również surowe buraki i kapusta (gotowanie może zniszczyć Gln szczególnie w warzywach). Przeciętnie 100-gramowa porcja mięsa zawiera ok.4g Gln. Kazeina zawiera jej aż 24%.
Z ciekawostek warto napomknąć, iż człowiek jest zdolny odczuwać 5 różnych smaków. Są to słodki, słony, kwaśny, gorzki oraz tzw. umami – smak mięsny charakteryzujący glutaminian blisko związany z opisywaną glutaminą.

Glutamina stosowana jest głównie przez sportowców trenujących kulturystykę, sporty wytrzymałościowe i podnoszenie ciężarów. Pomaga ona również osobom starszym cierpiącym na skurcze mięśniowe, a u osób chorych na choroby nowotworowe łagodzi skutki uboczne chemio i radioterapii (łagodzi problemy sercowe związane z zażywaniem antracykliny, uszkodzenia mózgu związane z zażywaniem paclitaxlu i jelitowe – np. biegunki spowodowane zażywaniem 5-fluorouracylu, jak również wspomaga ochronę śluzówki jamy ustnej i jelit).

Gln wchłaniania jest z przewodu pokarmowego (jelito cienkie), na zasadzie transportu aktywnego wtórnego kosztem gradientu sodowego, przez enterocyty (tu metabolizowana jest część Gln). Następnie transportowana jest przez żyłę wrotną do wątroby (tu znowu część wchłoniętej Gln jest metabolizowana), a reszta uwalniana jest do krwioobiegu i rozprowadzana do tkanek. Jej utrata przez nerki jest minimalizowana dzięki reabsorpcji w kanalikach proksymalnych. Wchłanianie Gln w nerkach również odbywa się na drodze transportu aktywnego wtórnego przy udziale jonów sodowych. Jej absorpcja zwrotna ograniczona jest tzw. transportem maksymalnym (czyli „progiem stężeniowym” po przekroczeniu którego glutamina nie jest już wyłapywana z kanalików nerkowych – co za tym idzie zwiększa się jej wydalanie).

Glutamina jest bodajże najważniejszym aminokwasem naszego organizmu uczestniczącym w gospodarce azotem. To za jej pośrednictwem azot wbudowywany jest w inne aminokwasy. Glutamina transportowana jest z różnych tkanek do wątroby (wyłączając mięśnie, bo głównym donorem azotu i szkieletów węglowych z mięśni jest alanina, glutamina zaś w niewielkim stopniu), gdzie przy udziale glutaminazy uwalniany jest z Gln jon amonowy, który następnie przekazywany na alfa-ketoglutaran (w ten sposób ograniczany jest toksyczny wpływ jonów amonowych). Drugim produktem tej reakcji jest glutaminian. Podobna przemiana zachodzi w nerkach (tam też trafia część Gln):
Glutamina + H2O ->(glutaminaza) -> glutaminian + NH4+
Powstałe jony amonowe wydalane są z moczem (duży udział glutaminy w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu). Uwolniony z Gln amoniak łączy się z jonami H+ i razem z anionami Cl- wydalany jest z organizmu, co zmniejsza jego zakwaszenie. Równocześnie do krwi uwalniane są jony HCO3- co zwiększa rezerwę alkaliczną. Innym sposobem usuwania azotu z organizmu jest tworzenie mocznika w cyklu mocznikowym w wątrobie. Tu również ważną rolę odgrywa Gln, która jest źródłem azotu dla syntetazy karbamoilofosforanu. Warto również wspomnieć, że aktywatorem cyklu mocznikowego jest N-acetyl-glutaminian, tworzony przez acetylację kwasu glutaminowego.

Glutamina uczestniczy również w biosyntezie nukleotydów purynowych i pirymidynowych, co za tym idzie jest jednym z elementów potrzebnych do powstania DNA i RNA, wtórnych przekaźników komórkowych jak cAMP i cGMP (rola w wazodylatacji spowodowanej NO), form magazynowania energii jak ATP i GTP, składników koenzymów (NAD, FAD, CoA), aktywatorów metabolitów (UDP-glukoza, CDP-diacyloglicerol), aminocukrów (np. glukozaminy). Jej odpowiednie stężenie w organizmie warunkuje prawidłowe działanie hamujących synaps glutaminergicznych jak i GABAergicznych (udział Gln w syntezie kwasu gamma-aminomasłowego). Gln jest niezbędna do syntezy takich hormonów polipeptydowych jak insulina (hormon wytwarzany przez komórki beta wysp Langerhansa trzustki, zbudowany z 51 aminokwasów z Gln w pozycji 4 i 38), wazopresyna i oksytocyna (bardzo podobna budowa i skład aminokwasowy – oba hormony zawierają w swojej budowie po jednej cząsteczce Gln), GH (hormon wzrostu – zbudowany ze 191 aminokwasów, Gln występuje w pozycji 16, 22, 29, 40, 46, 49, 68, 69, 84, 91, 122, 137, 141, 181), GHRH (hormon uwalniający GH – zbudowany z 44 aminokwasów, Gln występuje w pozycji 9, 14, 15, 21, 29).
Gln pobudza wytwarzanie hormonów przewodu pokarmowego (np. gastryny, CCK – cholecystokininy) oraz przyspiesza opróżnianie żołądka.

Glutamina wpływa pozytywnie na funkcjonowanie jelit. Pomaga w utrzymaniu spójności bariery jelitowej (szczególnie w jelicie grubym, co zapobiega przemieszczaniu się bakterii Gram(-) ze światła przewodu pokarmowego do organizmu – czyli zmniejsza ryzyko infekcji drogą jelitową), wspomaga proliferację i różnicowanie komórek nabłonka jelitowego (szczególnie entero i kolonocytów). Wszystko to jest prawdopodobnie spowodowane większą absorpcją glutaminy z jelit w porównaniu do innych aminokwasów. Nie stwierdzono dotychczas czy stymulacja układu odpornościowego przez Gln zachodzi tylko na poziomie jelit, czy również na późniejszych etapach metabolizmu tego aminokwasu. Póki co wszelkie badania prowadzone w tym kierunku są na etapie wstępnym.

Glutamina pełni również bardzo istotną rolę w detoksykacji organizmu. Wszystkie ksenobiotyki (substancje pochodzenia zewnętrznego, szkodliwe dla człowieka), które dostaną się do naszego ustroju są najpierw hydroksylowane przy udziale cytochromu P450, a następnie sprzęgane m.in. z Gln w celu zapobiegnięcia ich utlenieniu i umożliwieniu wydalenia ich z organizmu (utlenienie znacznie zwiększa toksyczność większości ksenobiotyków).

Jak już wiemy glutamina powstaje z kwasu glutaminowego – jest to reakcja odwracalna. Glutaminian jest blisko związany z większością przemian glutaminy. Jedną z najważniejszych jego funkcji jest udział w budowie glutationu (trójpeptyd glu-cys-gly) – w syntezie uczestniczy też pośrednio glutamina. Jak się okazało, Gln jest czynnikiem limitującym produkcję wątrobowego i jelitowego GSH (glutationu). Jest on antyoksydantem i zapobiega utlenieniu jonu żelaza w hemoglobinie (bardzo istotne działanie protekcyjne, gdyż utlenienie jonu Fe2+ do Fe3+ w Hb powoduje utratę zdolności Hb do wiązania tlenu), bierze udział w detoksykacji organizmu na tym samym etapie co Gln oraz pobudza aktywność komórek NK (natural killers – naturalni zabójcy). Razem z Gln chroni organizm przed szkodliwym działaniem RFT (reaktywnych form tlenu – takich jak np. anionorodnik ponadtlenkowy, rodnik hydroksylowy czy nadtlenek wodoru).

Glutamina jest jednym z głównych składników odżywczych wykorzystywanych przez limfocyty. Stąd określenie, że ma ona charakter immunodożywczy. Podwyższenie jej stężenia w organizmie powoduje częstsze podziały limfocytów i co za tym idzie zwiększa krążącą pulę komórek odpornościowych w ustroju, w ten sposób wpływając na zwiększenie odporności. Gln podnosi wydzielanie IgA, Il-2 (interleukina aktywująca komórki NK) oraz wspomaga proces fagocytozy prowadzony przez neutrofile i monocyty.

Wzbogacenie diety w glutaminę przyspiesza regenerację ran i urazów (zarówno pooperacyjnych jak i tych spowodowanych kontuzjami). Dzieje się tak dzięki poprawionemu bilansowi azotowemu, zwiększonej syntezie leukotrienów cysteinylowych i podwyższonej produkcji limfocytów.

Glutamina jest aminokwasem o charakterze glukogennym (tzn. jej szkielet węglowy może posłużyć do produkcji glukozy de novo). W czasie głodu, gdy wyczerpie się pula glikogenu wątrobowego (starcza na ok. 4 godziny wysiłku) organizm zaczyna czerpać energię z kwasów tłuszczowych oraz szkieletów węglowych aminokwasów (czyli aminokwasów poddanych procesowi deaminacji). Glutamina jako aminokwas glukogenny transportowany jest z tkanek (pomijając mięśnie, gdyż jak napisałem wcześniej, aminokwasem glukogennym czerpanym z mięśni w czasie głodu jest w większości alanina) do wątroby gdzie ulega deaminacji, a następnie włączana jest w proces glukoneogenezy (czyli syntezy glukozy z substancji nie węglowodanowych). W ten sposób organizm jest w stanie utrzymać względnie stały poziom glukozy we krwi.

Gln może być włączana do cyklu Krebsa (inaczej cykl kwasu cytrynowego – zachodzi on w mitochondriach wszystkich komórek naszego organizmu i obok łańcucha oddechowego oraz glikolizy jest głównym dostarczycielem ATP) na poziomie alfa-ketoglutaranu. W ten oto sposób (poprzez konwersję do alfa-ketoglutaranu) Gln zabezpiecza podaż odpowiednich substratów cyklu Krebsa i w rezultacie utrzymuje produkcję ATP na odpowiednim poziomie. Równocześnie odpowiedni stosunek glutamina/glutaminian umożliwia wiązanie nadmiaru jonów amonowych, co zapobiega spadkowi stężenia alfa-ketoglutaranu w CSN (nadmiar jonów NH4+ wiąże wolny alfa-ketoglutaran co powoduje spadek tempa/zahamowanie cyklu Krebsa, i co za tym idzie, również produkcji ATP). Tak Gln umożliwia utrzymanie odpowiedniego stężenia ATP i alfa-ketoglutaranu w CSN co pośrednio wspomaga naszą zdolność do koncentracji i uczenia się.

Gln używana jest również do wzbogacania diety ludzi chorych na choroby nowotworowe. Komórki nowotworowe są swego rodzaju „pułapkami glutaminy”, ich błona komórkowa jest bardziej przepuszczalna dla glutaminy niż błona normalnych komórek. Sprzyja to magazynowaniu Gln przez komórki podległe mutacji. W ten sposób komórki nowotworowe wiążą część puli azotowej organizmu, co prowadzi do zmniejszenia syntezy wszelkich białek – zarówno strukturalnych, enzymatycznych, regulatorowych itd. W takich przypadkach wzbogacenie diety w Gln pomaga przywrócić prawidłowy bilans azotowy. Co prawda pojawiły się doniesienia, iż komórki nowotworowe posiadają zwiększoną aktywność glutaminazy, i co za tym idzie ich wzrost i proliferacja może być napędzana przez zwiększoną podaż Gln. Doniesienia te nie zostały jednak potwierdzone badaniami.

Gln może wspomagać w walce z alkoholizmem. Co prawda, jedyne miarodajne badania zostały przeprowadzone na szczurach (niestety testy zostały przerwane), jednak wykazały one, że szczury przyjmujące Gln odczuwały znacznie mniejszą chęć na spożycie alkoholu. Badania takie zostały przeprowadzone również na grupie chorych cierpiących na alkoholizm. Badani przyjmowali 2-3g Gln trzy razy dziennie. Konsumpcja alkoholu spadła u nich o przeszło 30%, poprawiła się jakość snu. Niestety test ten nie jest reprezentatywny. W celu potwierdzenia wyników wymagane są kolejne badania.
Gln ogranicza również chęć spożycia słodyczy. Spowodowane jest to prawdopodobnie glukogennym charakterem Gln. Może ona być wykorzystywana w organizmie do syntezy glukozy, w ten sposób zmniejszając potrzebę egzogennej podaży węglowodanów.

Znając już mechanizmy biochemiczno-fizjologiczne postarajmy się zrekapitulować, jakie korzyści mogą czerpać sportowcy z suplementacji glutaminą. W pierwszej kolejności przyjrzyjmy się działaniu antykatabolicznemu Gln. Egzogenne przyjmowanie tego aminokwasu oszczędza mięśniową pulę alaniny i glutaminy. Jej przyjmowanie jest wskazane przy dietach niskowęglowodanowcyh (redukcyjnych) gdyż nie powoduje to spadku tempa lipolizy (organizm, po obniżeniu poziomu glukozy i wyczerpaniu glikogenu wątrobowego, równocześnie korzysta z kwasów tłuszczowych i szkieletów węglowych aminokwasów do produkcji ATP). Działanie anaboliczne Gln jest umiarkowane ale nie zerowe. Wzbogacenie diety w Gln,szczególnie w porze potreningowej, przyspiesza regenerację mięśni oraz sprzyja, poprzez zwiększenie ilości dostępnego dla organizmu azotu, tworzeniu nowych białek. Chodzi tu nie tylko o białka strukturalne (jak białka mięśniowe) ale również o hormony białkowe takie jak GH czy insulina. Gln bierze również udział w odtruwaniu naszego organizmu, co jest szczególnie ważne u osób intensywnie ćwiczących. Ich metabolizm jest znacznie szybszy, co może powodować, że szkodliwe substancje będą prędzej wbudowywane w organizm. Detoksykacja przy udziale Gln dotyczy zarówno usuwania nadmiaru jonów NH4+ przez nerki, jak i ksenobiotyków, w tym RFT (reaktywnych form tlenu). Gln pośrednio (przez glutaminian) uczestniczy w produkcji glutationu – co za tym idzie, można jej przypisać zdolności anytoksydacyjne. Nie można zapomnieć, że Gln bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Pomaga w zapobieganiu zarówno kwasicy jak i alkalozie. W sporcie, oprócz sprawności ruchowej, ważna jest koncentracja. Gln poprzez udział w syntezie cAMP, cGMP i GABA (kwasu gamma-aminomasłowego) – neuroprzekaźnika w synapsach hamujących oraz poprzez zabezpieczenie puli alfa-ketoglutaranu, wpływa korzystnie na sprawność umysłową i zdolność koncentracji. Suplementacja Gln może również mieć korzystny wpływ na odporność naszego organizmu. Skłania to wiele osób do wzbogacenia swej diety w ten aminokwas w okresie jesienno-zimowym, jak i w czasie choroby. Ostatecznie nie możemy zapomnieć, iż Gln korzystnie wpływa na działanie układu pokarmowego, łagodząc skutki diety bogatej w białko (jak np. wzdęcia), zmniejszając ryzyko infekcji drogą jelitową oraz przyspieszając regenerację nabłonka jelitowego.

Stwierdzenie, że glutamina jest dobra na wszystko można, póki co, włożyć między bajki. Jej dobroczynne efekty dla sportowców są na razie słabo udokumentowane. Ale są pewne dowody wskazujące na to, że może ona wspomagać atletów w walce z przetrenowaniem (spadek poziomu osoczowej glutaminy u sportowców cierpiących na przetrenowanie). Wstępne badania wykazują, że doustna suplementacja glutaminą wspomaga system odpornościowy (w walce z niedoborami odpornościowymi spowodowanymi treningiem) i przyspiesza regenerację organizmu po treningu. Jednak potrzebne są dalsze badania. Niestety testy wyraźnie wykazały, że glutamina nie pomaga w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi ani w żaden sposób nie wpływa na nastrój.
Wielu promotorów fitness i kulturystki zachwala glutaminę jako cudowny środek na wzrost masy mięśniowej, poprawę wydolności i odporności. Naukowcy się z tym nie zgadzają i wyraźnie wskazują na potrzebę dalszych badań, zanim można będzie jednoznacznie potwierdzić lub zaprzeczyć tezie jakoby Gln była idealnym środkiem dla sportowców. A może prawda leży gdzieś pośrodku?
Póki co, sami będziecie musieli zaobserwować efekty suplementacji i odpowiedzieć sobie na pytanie czy i jak glutamina wspomaga Was w zmaganiach na siłowni.

Jeśli chodzi o moje własne odczucia co do suplementacji glutaminą, to są one mieszane. Z jednej strony wiem dobrze w jaki sposób może pomóc mi wzbogacenie diety w Gln. Z drugiej strony, efekty zauważone przeze mnie, mogą być jedynie rezultatem placebo, tego na co sam się psychicznie nastawiłem, a nie autentycznej działalności Gln. A niezbitych w 100% dowodów na działalność Gln brak. Czytając literaturę fachową doszedłem do wniosku, że stosowanie dziennie dawek Gln mniejszych niż 10g mija się z celem. Sam, w okresie jesienno-zimowym (dokładnie listopad-grudzień-styczeń-luty) zdecydowałem się na wzbogacenie swojej diety w Gln (10g/doba – podzielone na 2x5g. 5g po treningu lub w dni nietreningowe 5g rano do śniadania oraz codziennie 5g wieczorem). Jeśli chodzi o moje subiektywne odczucia, to po około 3-4 tyg. od rozpoczęcia suplementacji stwierdziłem lepszą regenerację po treningu i poprawioną jakość snu (głębszy sen i większe uczucie wypoczęcia po przebudzeniu). Ominęły mnie też w okresie suplementacji wszelkie infekcje. Co prawda ciężko ocenić czy efekty te pochodziły tylko od Gln czy też od przestrzegania prawidłowej diety i innych stosowanych suplementów (jak np. kompleksy witaminowe i dodatkowo witamina C). Sądzę jednak, że pozytywne rezultaty otrzymałem dzięki połączeniu diety jak i stosowaniu odpowiednich suplementów, w tym także Gln. Niestety wysokie ceny Gln powodują, że większość ćwiczących amatorsko nie uwzględnia jej jako podstawowego suplementu, a szkoda. Cóż, sam określiłbym glutaminę jako bardzo ważną, lecz nie niezbędną w arsenale sportowca. Oczywiście ocena jest subiektywna i bierze pod uwagę realia finansowe. Gdyby ceny glutaminy spadły, na pewno zyskałaby więcej zwolenników na naszym rodzimym rynku.

Uwagi:
1. Kobiety ciężarne i karmiące, cierpiący na niewydolność nerek lub wątroby oraz diabetycy przed przyjęciem Gln powinni skonsultować się z lekarzem.
2. Nadmiar glutaminy (po przekroczeniu transportu maksymalnego w nerkach) usuwany jest z organizmu z moczem oraz nie ulega metabolizowaniu i może powodować uszkodzenia nerek.
3. Gln, jak każda substancja, może wywołać reakcję alergiczną.
4. Glutamina może działać niekorzystnie u osób ze schorzeniami wątroby.
5. Osoby starsze i dzieci są przeważnie bardziej wrażliwe na działanie Gln dlatego mogą wymagać mniejszych dawek.
6. Przeciętnie dawki Gln są dobrze tolerowane do ilości 21g/doba. Powyżej tej dawki mogą wystąpić problemy jelitowe jak wzdęcia i zatwardzenia.

Efekty uboczne:
Ciągła suplementacja glutaminą u osób zdrowych, ćwiczących wydaje się być nieszkodliwa, a nawet korzystna, gdyż po treningu zawsze występuje zwiększone zapotrzebowanie organizmu na ten aminokwas.
Badania przeprowadzone na grupie pacjentów z chorobą nowotworową nie wykazały, żadnych krótkoterminowych skutków ubocznych. Badania nad efektami długoterminowymi są dalej prowadzone (stan na maj 2004).

Interakcje:
1. Gln nie wykazuje interakcji z lekami (stan na maj 2004). Badania nadal trwają. Przed rozpoczęciem suplementacji glutaminą najbezpieczniej jest skonsultować się z lekarzem.
2. Łączona z HGh zwiększa absorpcję składników odżywczych z jelit.
3. Metotrexat może zmniejszać przyswajalność Gln (stwierdzenie oparte na jednym badaniu).

Łączenie z innymi suplementami:
1. Glutamina łączona z HMB (beta-hydroksymaślan) i argininą działa anabolicznie i antykatabolicznie z dużą skutecznością (badanie przeprowadzone na pacjentach cierpiących na choroby nowotworowe skutkiem których m.in. była daleko posunięta atrofia mięśni). Pierwsze efekty widoczne po 4tyg. Terapia trwała 24tyg. Zaobserwowano znaczny przyrost beztłuszczowej masy mięśniowej.
2. Gln łączona z witaminą E zmniejsza negatywne efekty niewydolności wątroby połączonej z zamykaniem się naczyń.

Dawkowanie i podawanie:
Dostępne formy: kapsułki, tabletki, proszek.
1. Jako uzupełnienie diety dla ćwiczących kulturystykę lub fitness – 8-20g (przeciętnie 15g) dziennie, w 2-3 dawkach przed lub zaraz po posiłku, ewentualnie w czasie przyjmowania białka lub zaraz po treningu, w odstępach 2-3 godzinnych. Sugerowany schemat przy 15g Gln dziennie to 5g rano na czczo, 5g pod koniec treningu i 5g przed snem razem z ostatnim posiłkiem (preferowany posiłek wysokobiałkowy).
2. Przeciętna dawka lecznicza dla osób niećwiczących to 1,5-6g/doba, brane między posiłkami, w 2-3 dawkach.
3. Przyjmowanie Gln z HMB i argininą - 14g Gln dziennie.
4. U chorych na nowotwory – 0,4g/kgmc dożylnie dipeptydu glicylo-glutaminowego lub 0,57/kgmc Gln doustnie do maksymalnie 50g (suplementację zaczyna się 3-5 dni przed chemioterapią, 6xdziennie, przez 16 tyg.).
5. 4-21g Gln na dobę dla chorych na AIDS, leczących się po oparzeniach, operacji lub cierpiących na choroby zakaźne.
Jako, że l-glutamina łatwo rozpada się w wodzie, należy spożyć ją natychmiast po przygotowaniu, najlepiej jako roztwór wodny, zmieszaną razem z szejkiem białkowym lub rozpuścić w ustach.

Formy glutaminy:
1. L- glutamina – jako „czysty” aminokwas (glutamina, litera „L” oznacza szereg optyczny) to syntetycznie wytworzony aminokwas o 100% czystości [biały, sypki proszek, o specyficznym (lekko słodkawym?) smaku]. Podany jednorazowo w dużej dawce nie jest w całości przyswajany przez organizm (część aminokwasu jest natychmiast metabolizowana, a część wydalana przez nerki). Suplementacja rzadko stosowana – daje efekty przy podawaniu małych dawek w granicach 1g/h przy czym suplementacja musi trwać praktycznie 24h/dobę. Jedynym okresem kiedy stosowanie samego aminokwasu ma sens to okres zaraz po treningu, kiedy występuje wysokie i gwałtowne zapotrzebowanie na Gln.
2. Peptyd glutaminy uzyskiwany naturalnie z nasion zbóż. Po ekstrakcji otrzymuje się produkt o ok. 30% zawartości Gln, bogaty w oligopopetydy o wysokiej stabilności i przedłużonym czasie wchłaniania. Produkt ten nie jest natychmiast wchłaniany w jelitach jak „czysty” aminokwas, tylko systematycznie trawiony (rozkład wiązań peptydowych), dzięki czemu Gln uwalniana jest stopniowo i w mniejszych dawkach, co umożliwia jej prawie całkowite zmetabolizowanie. Peptyd glutaminy jest lepki, trudno rozpuszczalny, o jasno-brązowym kolorze. Przyswajalność peptydu ocenia się na około 100%.
3. Kwas glutaminowy jest prekursorem, z którego powstaje w organizmie glutamina. W wysokich stężeniach działa toksycznie na układ nerwowy. Glutaminian sodu wykorzystywany jest często jako przyprawa ale jego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu.
4. Alfa-ketoglutaran glutaminy (GAKG) jest to połączenie alfa-ketoglutaranu i glutaminy. Tak jak w przypadku jabłczanu glutaminy, glutamina zawarta w cząsteczce GAKG ma zwiększoną i przedłużoną przyswajalności oraz łatwiej ulega absorpcji przez komórki. Niestety nie doszukałem się badań potwierdzających, że GAKG potrafi „ominąć” układ pokarmowy (a takie stwierdzenie znalazłem w materiałach reklamowych) i bezpośrednio dostać się do układu krwionośnego i komórek mięśniowych (chyba, że, o ile to możliwe, zostanie podany dożylnie?).
5. Jabłczan glutaminy jak nazwa wskazuje jest to cząsteczka pochodząca z połączenia kwasu jabłkowego (kwas dikarboksylowy, jeden z substratów cyklu Krebsa) i glutaminy. Modyfikacja ta ma na celu poprawę przyswajalności glutaminy oraz zwiększenie zatrzymywania azotu w organizmie.
6. N-Acetyl-L-Glutamina (NAG) jest to glutamina poddana acetylacji. Zabieg ten zwiększa jej aktywność biologiczną, przyswajalność oraz stabilność w roztworach wodnych (wolniej ulega rozpadowi). W komórkach mięśniowych ulega deacetylacji i jako glutamina zostaje włączona w cykl przemian metabolicznych. Jej największym plusem w porównaniu do „zwykłej” glutaminy jest zwiększona przyswajalność (spowodowana właśnie większą aktywnością biologiczną). Optymalna dawka zalecana przez producenta to około 1-5 gram dziennie.
7. Glicylo-glutamina, Alanylo-glutamina są to dwupeptydy glutaminy, odpowiednio w połączeniu z glicyną i alaniną. Podawane dożylnie (lub za pomocą tuby bezpośrednio do jelit) najczęściej pacjentom chorującym na choroby nowotworowe (czekającym na przeszczep szpiku kostnego w przypadku białaczki lub szpiczaka). Charakteryzują się wysoką przyswajalnością.

Krzysztof "Zalcus" Tomaszewski

Bibliografia:

1. Berg, Tymoczko, Streyer – „Biochemia” wydanie piąte, Warszawa 2005
2. S. Konturek – „Fizjologia człowieka t. V” wydanie szóste poprawione, Kraków 2000
3. S. Konturek – „Fizjologia człowieka t. III” wydanie szóste poszerzone, Kraków 2001
4. P. Laidler – „Wykłady z biochemii” Kraków 2006/2007
5. Abcouwer SF, Souba WW. Glutamine and arginine. In: Shils ME, Olson JA, Shike M, Ross AC, eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 9th ed. Baltimore, MD: Williams and Wilkins. 1999:559-569.
6. Antonio J, Street C. Glutamine: a potentially useful supplement for athletes. Can J Appl Physiol. 1999;24:1-14.
7. Bulus N, Cersosimo E, Ghishan F, Abumrad NN. Physiologic importance of glutamine. Metabolism. 1989;38(Suppl1):1-5.
8. Rohde T, MacLean DA, Pedersen BK. Effect of glutamine supplementation on changes in the immune system induced by repeated exercise. Med Sci Sports Exerc. 1998;30:856-862.
9. Ziegler TR, Benfell K, Smith RJ, et al. Safety and metabolic effects of L-glutamine administration in humans. J Parenter Enteral Nutr. 1990;14:137S-146S.
10. McAnena O.J., Moore F.A., Moore E.E., Jones T.N. and Parsons P. Selective uptake of glutamine in the gastrointestinal tract: confirmation in a human study. Br J Surg. 1991 Apr; 78(4): 480-2. PMID 1903318
11. Anderson PM, Schroeder G, Skubitz KM. Oral glutamine reduces the duration and severity of stomatitis after cytotoxic cancer chemotherapy. Cancer. 1998;83:1433-1439.
12. Byrne TA, Morrissey TB, Nattakom TV, et al. Growth hormone, glutamine, and a modified diet enhance nutrient absorption in patients with severe short bowel syndrome. J Parenter Enteral Nutr. 1995;19:296-302.
13. Cao Y, Feng Z, Hoos A, Klimberg VS. Glutamine enhances gut glutathione production. J Parenter Enteral Nutr. 1998;22:224-247.
14. Furukawa S, Saito H, Inoue T, et al. Supplemental glutamine augments phagocytosis and reactive oxygen intermediate production by neutrophils and monocytes from postoperative patients in vitro. Nutrition. 2000;16:323-329.
15. Haub MD, Potteiger JA, Nau KL, et al. Acute L-glutamine ingestion does not improve maximal effort exercise. J Sports Med Phys Fitness. 1998;38:240-244.
16. Lacey JM, Wilmore DW. Is glutamine a conditionally essential amino acid? Nutr Rev. 1990;48:297-309.
17. Sacks GS. Glutamine supplementation in catabolic patients. Ann Pharmacother. 1999;33:348-354.
18. Morlion B.J., Stehle P., Wachtler P., Siedhoff H.P., Koller M., Konig W., Furst P., Puchstein C. Total parenteral nutrition with glutamine dipeptide after major abdominal surgery. Ann Surg. 1998 Feb; 227(2): 302-8. PMID 9488531
19. Jiang Z.M., Cao J.D., Zhu X.G., Zhao W.X., Yu J.C., Ma E.L., Wang X.R., Zhu M.W., Shu H., Liu Y.W. The impact of alanyl-glutamine on clinical safety, nitrogen balance, intestinal permeability, and clinical outcome in postoperative patients: a randomised, double-blind, controlled study of 120 patients. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 1999 Sep-Oct;23(5 Suppl):S62-6. PMID 10483898
20. "Advanced Nutrition: Absorbing Stuff from Team FLEX." Flex (February 2003): 183–191.

Zmieniony przez - Zalcus w dniu 2007-07-29 11:12:35

War is the only proper school for a surgeon.

Primum non nocere.

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Dextroza - prawda czy fałsz

Następny temat

Smaki białek Olimp

WHEY premium