Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
684
Mam w posiłku rannym takie składniki :
Płatki owsiane 100g
Jajka 2 jajka około 120g
słonecznik 50g
Rodzynki 100g
i mam pytanie czy mam dac całe jajka razem z żółtkiem i roztrzepać widelcem i potem dować 100g płatków owsianych ? , czy to niezadużo jak na 2 jajka ? , prosze o pomoc bo jutro zaczynam djete :/
Szacuny
1
Napisanych postów
173
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2113
Junikers daj dokładny przepis
Napisałem strone wcześniej:
Ja robie tak omleta:
Wbijam do miseczki 3 białka z jaj, 2 całe jaja, dodaje płatek owsianych (60-80g) i wszystko ładnie mieszam!
Patelnie teflonową leciutko pędzelkiem smaruje oliwą z pestek winogron i na nia wlewam to wszystko! Czekam ok. 10-15min, po czym obracam omleta (też nieraz mi sie złamie na pół - ale nie przeszkadza to w konsumpcji ) po czym znowu czekam z 5-10min i omlet gotowy
Można sobie jeszcze go posmarować lekko dżemem niskosłodzonym wtedy jest taka pychota, że koniec:) Spróbuj!
Tzn. jajek biore różnie... Dzisiaj np. 3 jajka i 3 białka, a nieraz np. 2 jajka i 4 białka! Zależy jak leży
Zmieniony przez - Junikers w dniu 2007-04-25 20:23:49
Szacuny
17
Napisanych postów
302
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
7343
Ja bym dał mniej słonecznika i rodzynek, a dodał orzechów włoskich
Płatki owsiane pierw zalej gotującą wodą i poczekaj aż zmiękną, a potem roztrzepane jajka wymieszaj z nimi i dodaj resztę składników. Potem na patelnie i placuszek gotowy.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać."
Kartezjusz
Szacuny
0
Napisanych postów
40
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
684
hehehe wszystko ok , dzisiaj rano była pierwsza próba , zrobiłem tak : zalałem 100g płatków owsianych wżącą wodą , roztrzepałem 2 jajka ale nie do piany tylko tak żeby było wszystko jednolite puźnie płatki odcedziłem od wody i dodałem do jajek płatki , rodzynki i słonecznik , wszystko supcio ale jak chciałem przyszło do odwrucenia omleta na drugą strone omlet mi sie rozwalił . Wie może ktoś w czym problem ? :/
Szacuny
12
Napisanych postów
390
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
15203
Ja też miałem z tym problemy. U mnie to wygląda tak: ok. 85g płatków i 2 jaja, zmiksować na papkę i dorzucić garść rodzynek. Jak dawałem za dużo jajek, w tym przypadku 3, to mi się rozwalał na patelni. Więc imo, albo nie umiesz przerzucać, ale bardziej prawdopodobne jest to, że po prostu czegoś jest za dużo.
Szacuny
1
Napisanych postów
173
Wiek
37 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
2113
Ja robie tak omleta:
Wbijam do miseczki 3 białka z jaj, 2 całe jaja, dodaje płatek owsianych (60-80g) i wszystko ładnie mieszam!
Patelnie teflonową leciutko pędzelkiem smaruje oliwą z pestek winogron i na nia wlewam to wszystko! Czekam ok. 10-15min, po czym obracam omleta (też nieraz mi sie złamie na pół - ale nie przeszkadza to w konsumpcji ) po czym znowu czekam z 5-10min i omlet gotowy
Można sobie jeszcze go posmarować lekko dżemem niskosłodzonym wtedy jest taka pychota, że koniec:) Spróbuj!
Szacuny
0
Napisanych postów
234
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
9529
ja robie tak i wlasnie jem bo zrobilem przed chwila :)
80g owsianych
4jaja=2zoltka wyrzucam
50g mleka
patelnia 10g oliwy
25g bialka prolongatum wszystko mieszam widelcem w miseczce potem wrzucam na patelnie i robie POD PRZYKRYCIEM jakies 10min na srednim ogniu i nie mam problemu z przewroceniem a dodatkowo omlet mi puchnie jak na drozdzach :)
potem dodaje jakis dzemik czy owoce i posypuje wiorkami kokosowymi np :)
wszystko zaleznie od diety
pzdr