SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Low carb na mase - fakty nie mity by qaz

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 258669

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
To znaczy to jest twoje zdanie na ten temat, tak?
A mógłbyś podać linki do jakichś raportów z badań, etc., które potwierdziłyby owe tezy?
Pragnę zauważyć, że nie upieram się przy jednym stanowisku, staram się nie kierować dogmatami. Po prostu chcę wiedzieć, jak jest naprawdę.
Póki co, bardziej mnie przekonują badania dr. Horrobina.

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Ale jakie raporty, odnośnie czego, dokładnie? To co napisałem, to są ogólnie przyjęte fakty. Napisz dokładnie jakie badanie mam Ci przedstawić.

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
"Ogólnie przyjęte fakty"? Jeszcze raz powtórzę - chodzi mi o udowodnione fakty
Aha, GLA znajduje się również w oleju słonecznikowym i sojowym.
A jakie badania chciałbym zobaczyć? Ano takie, które obalają tezy Horrobina o GLA i ALA:
"Nadmierne spozywania ALA prowadzi wrecz do zaburzenia wlasciwego bilansu niezbednych kwasow tluszczowych (poprzed blokowanie syntezy kwasu linolenowego do GLA - linoleic acid). Ludzie i zwierzeta pozbawione GLA wykazuja bilogiczne i biochemiczne nieprawidlowosci - co ciekawe nie wystepuje one praktycznie nigdy u ludzi i zwierzat pozbawionych ALA. Niektore z tych nieprawidlowosci dotycza mozgu, oczu, serca i krwi. "
"ALA musi byc podawane razem z GLA - gdyz to wlasnie GLA jest biologicznie bardziej aktywne."
no i tę tezę o proporcjach pomiędzy GLA a ALA

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Aha, GLA znajduje się również w oleju słonecznikowym i sojowym.

Chyba mylisz kwas linolowy (LA) z gamma linolenowym (GLA). Ten drugi powstaje z pierwszego, dlatego pisałem, że organizm bezproblemowo może sobie go wytworzyć, nie potrzeba dostarczać.

Ludzie i zwierzeta pozbawione GLA wykazuja bilogiczne i biochemiczne nieprawidlowosci - co ciekawe nie wystepuje one praktycznie nigdy u ludzi i zwierzat pozbawionych ALA. Niektore z tych nieprawidlowosci dotycza mozgu, oczu, serca i krwi.

I tutaj zaczyna się pisanie w odpowiedni sposób, by zdania były prawdziwe, mimo to mogące wprowadzić w błąd, tak samo jak z opisem suplementów.

Nie znam dokładnych skutków niedoboru GLA, ale deficyt głównie występuje u niemowląt nie karmionych piersią, gdyż mają one mały poziom enzymu delta-6-desaturazy, enzymu, który dodaje wiązanie podwójne do LA. U reszty ten deficyt nie występuje, m.in. dieta, wiek na niego wpływa, ale nie można tu mówić o "nieprawidłowościach dotyczących mózgu..." GLA nie jest biologicznie czynne, tak samo jak ALA. Można nigdy w życiu nie spożyć ALA i GLA i być w pełni zdrowia. Tak samo można pisać o większości związków. Ludzie pozbawieni insuliny umierają. Jest to prawdą, jednak większość produkuje jej wystarczającą ilość.

"ALA musi byc podawane razem z GLA - gdyz to wlasnie GLA jest biologicznie bardziej aktywne."

Co to znaczy bardziej aktywne? Większe powinnowactwo GLA do delta-6-desaturazy niż ALA? Nie bardzo to rozumiem, bo to są dwie różne ścieżki i tak jak pisałem ani GLA, ani ALA nie są biologicznie czynne, tylko ich dalsze metabolity, czyli DGLA, AA, EPA i DHA, bo to z nich powstają eikozanoidy (oprócz DHA).

no i tę tezę o proporcjach pomiędzy GLA a ALA

Ja takiej nie wysnułem, tylko Ty, a raczej ten Horrobin. Najlepiej jakbyś wkleił badanie tego pana. O proporcjach AA:EPA możesz poczytać na pubmed, dzisiaj nie mam czasu tego szukać. W ogóle jest bez sensu badanie proporcji czegoś co nie jest biologicznie czynne. AA i EPA są. O tym wszystkim możesz poczytać na amerykańskiej Wikipedii.

Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-23 16:57:11

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Źródłem omega-6 GLA jest właśnie m.in. olej słonecznikowy i sojowy. Ja tu nic nie pomyliłem.
Jeśli chodzi o teorię Horrobina to uważasz ją za bezpodstawną i złą, tak?

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Może nie bezpodstawna i zła, ale na pewno mało trafna. Stosunek AA:EPA jest o wiele lepszy. Musiałbym przyjrzeć się tym badaniom.

ródłem omega-6 GLA jest właśnie m.in. olej słonecznikowy i sojowy.

A skąd ta informacja?

Ja opieram się na tym:

http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c209E.html
http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c22NB.html

olej słonecznikowy (na 100g):

18:3 _____________0.0 mg
18:3 n-3, c,c,c ___~
18:3 n-6, c,c,c ___~

olej sojowy:

18:3 ____________7033 mg
18:3 n-3, c,c,c ___6536 mg
18:3 n-6, c,c,c ___~

~ oznacza brak danych, ale odejmując wychodzi ok 500mg




Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-23 17:17:53

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Na podstawie tej samej stronki -
olej słonecznikowy:
Total Omega-6 fatty acids 143231 mg

olej sojowy:
Total Omega-6 fatty acids 6790 mg

A nie tak?

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
Omega-3 (n-3), n-6 to rodziny kwasów tłuszczowych, nazwa służy dla określenia wiązania podwójnego w nienasyconym kwasie tłuszczowym. Jest wiele omega-6 oraz wiele omega-3. Jedne, takie jak DGLA, EPA są substratem do produkcji np. eikozanoidów antyzapalnych, inne jak AA - prozapalnych. Reszta n-6 i n-3 (poza DHA) jest głównie jedynie etapem przejściowym w syntezie wcześniej wymienionych.

Zawartość GLA w olejach słonecznikowym i sojowym jest taka, jaką wcześniej napisałem.

Zmieniony przez - Charon w dniu 2007-02-23 20:06:25

Beatus, qui prodest, quibus potest

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Aha. Dzięki za wyjaśnienie. To ja miałem oczywiście na myśli kwasy omega-6. Jak czytałem w jednym artykule to wydawało mi się, że to to samo, co GLA. Ale ok, teraz już wiadomo, o co biega.
Źródłem omega-6 jest i olej słonecznikowy i sojowy, natomiast GLA już nie. Teraz jest już chyba dobrze

All the good things for those who wait

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 265 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1288
Kolejne:

Instytut Żywności i Żywienia
"Kwasy tłuszczowe nasycone, któych źródłem są tłuszcze zwierzęce nie
powinny przekraczać 10% energii, wielonienasycone kwasy tłuszczowe od
6-7%, minimum 3%, a jednonienasycone 10-20%. Wskazane jest, aby stosunek
kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 do kwasów tłuszczowych n-3 był
5:1 - 10:1."
oraz
"Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 występują w olejach:
słonecznikowym, sojowym, kokosowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z
kiełków pszenicy. Natomiast kwasy tłuszczowe n-3 występują w oleju
rzepakowym, sojowym, z kiełków pszenicy, kukurydzianym, a także w
tłuszczu ryb i ssaków morskich.
Nie tylko niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu
wpływa niekorzystnie na organizm człowieka, ale także nadmiar NNKT może
wywoływać niepożądane skutki.
Wiele badań wskazuje na to, iż nadmierna konsumpcja NNKT może sprzyjać
powstawaniu nowotworów. Stwierdzenia te wymagają jednak dalszych badań.
Nadmiar kwasów z rodziny n-3 może także prowadzić do skazy krwotocznej,
infekcji, a nawet cukrzycy."

All the good things for those who wait

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Male pytanie

Następny temat

typ leptosomatyczny

WHEY premium