Kolejne:
Instytut Żywności i Żywienia
"Kwasy tłuszczowe nasycone, któych źródłem są tłuszcze zwierzęce nie
powinny przekraczać 10% energii, wielonienasycone kwasy tłuszczowe od
6-7%, minimum 3%, a jednonienasycone 10-20%. Wskazane jest, aby stosunek
kwasów tłuszczowych z rodziny n-6 do kwasów tłuszczowych n-3 był
5:1 - 10:1."
oraz
"Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-6 występują w olejach:
słonecznikowym, sojowym, kokosowym, kukurydzianym, z pestek winogron, z
kiełków pszenicy. Natomiast kwasy tłuszczowe n-3 występują w oleju
rzepakowym, sojowym, z kiełków pszenicy, kukurydzianym, a także w
tłuszczu ryb i ssaków morskich.
Nie tylko niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w pożywieniu
wpływa niekorzystnie na organizm człowieka, ale także nadmiar NNKT może
wywoływać niepożądane skutki.
Wiele badań wskazuje na to, iż nadmierna konsumpcja NNKT może sprzyjać
powstawaniu nowotworów. Stwierdzenia te wymagają jednak dalszych badań.
Nadmiar kwasów z rodziny n-3 może także prowadzić do skazy krwotocznej,
infekcji, a nawet cukrzycy."