SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Propozycje ciekawych artykułów, zmian.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6308

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Charon ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 5388 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 111118
W poście tym składajcie swoje propozycje artykułów oraz badań, jakie uważacie za rzetelne, ciekawe i warte zamieszczenia tutaj:

https://www.sfd.pl/temat280057/
https://www.sfd.pl/temat280258/

Ponieważ wszystkie posty podwieszony są zamknięte, ewentualne pochwały (słów krytyki nie przyjmujemy ) składajcie również w tym poście. Niech będzie on miejscem, w którym też będzie możliwość proponowania zmian, dzięki którym nasz dział będzie lepiej funkcjonował i się rozwijał. Pozdrawiamy.

Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-08-08 09:39:02

Beatus, qui prodest, quibus potest

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
propozycji nie mam ale idea iście słuszna


a nie mam propozycje najnowsze badania odnośnie diet low carb (odmiany low carb, redukcyjne i masowe i najbardziej adekwatne treningu podczas ich stosowania)

Jak również bardzo przydatne byłoby skrobnięcie o suplementach podczas tkaich diet (masowych i redukcyjnych) bo jak wiadomo niektóre suple dobrze działające na high carb są zbedne na lowcarb i warto by wiedziec które są zbędne a które zalecane aby nie pchać kase w gó..błoto



Zmieniony przez - buby77 w dniu 2006-08-09 22:30:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ellis ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 126 Napisanych postów 4616 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 53303
Gdyby były takie badania to bym o nich wiedział

Jest trochę badań porównujących wpływ diet low-carb(standardowa ketogenna), high-carb na odchudzanie...

Sporo badań dotyczących wpływu diet low-carb na likwidację zespołu metabolicznego... ale nie ma badań dotyczących diet ketogennych z ładowaniami węglowodanów - coś tam można wydedukować przeglądając badania o głodówkach przeplatanych objadaniem się, uzupełnianiu glikogenu, adaptacji w obrębie enzymów, wpływie kalorii/makroskładników na leptynę itp.

Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-08-09 22:48:57
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
no to co tam macie możecie skrobnąc również to co wydedukowaliscie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 1564 Wiek 36 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 11141
Dzisiaj w telewizorni. Dokładnie w "faktach" mówili o skończonych badaniach dotyczących wszelkich wędlin. Chodziło o to że produkty te zawierają bodajże 4 substancje których nazwy nie pamiętam które mogą zwiększać nawet o połowe ryzyko raka żołądka. Więc jak ktoś ma na ten temat więcej informacji....?

Proponuję na start zarobek w wysokości ok 2000zł. 100% ONLINE, min. 18lat.
-Bez Polecania
-Bez Inwestycji
-Bez Sprzedaży
kontakt: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
żeby tylko 4

wędlina to juz nie wędlina

najlpiej mieć swoje świenie i z nich robić
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 3676 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 22018
Ja dysponuje od dzisiaj ksiażką " Biochemical and physiological aspects of human nutrition "

Mogę powklejać troche artów wspartych różnymi rysunkami z wyjasnieniem niektórych reakcji jeśli ktośby był zainteresowany. O dietak ketogenicznych też mam książke ale bardziej o charakterze informacyjnym niźli badawczym.

Arty moge wklejać po angliesku jak i po polsku ale z wzięciem pod uwagę zasób mojej wiedzy i słownictwa a słownictwem zw. chemicznych itp. zawartych w książce
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 89 Napisanych postów 6889 Wiek 40 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 100566
polskie mnie by interesewały

bo niuk jestem i ang sie jeszcze nie naumiałem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 3676 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 22018
to wynajde jakiś ciekawy art. na wypróbowanie moich sił. Chyba,z e jakieś specjalne życzenia są
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
Charon, co do zmian wspominalem juz Domerowi...

Fajna sprawa byloby zalozyc post z naszymi zdjeciami, czyli zaleznie od rangi-eksperci, spece, znawcy, czyli chodzi o taka paczke tych co pomagaja innym. Fajna sprawa dla nowych uzytkownikow, bo wiedza mniej wiecej z kim rozmawiaja fotki nie musza byc koniecznie rozbierane, jezeli ktos nie chce

Zmieniony przez - LUKI w dniu 2006-08-10 17:25:08

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 11895 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 164753
Gazeta Wyborcza" informuje: Światowa Organizacja Zdrowia chce całkowitego zakazu stosowania w przemyśle spożywczym związków azotowych. Te najpowszechniej stosowane dziś konserwanty mogą zdaniem ekspertów WHO zwiększać ryzyko powstawania nowotworów.
dalej »

9 czerwca do siedziby Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem w Lyonie przyjechało 19 naukowców z ośmiu krajów - członków grupy roboczej WHO. Była wśród nich dr Anna Lankoff z Zakładu Radiobiologii i Immunologii Instytutu Biologii Akademii Świętokrzyskiej w Kielcach. Celem spotkania było znalezienie odpowiedzi na pytanie, czy azotany i azotyny stosowane jako konserwanty w przemyśle spożywczym mogą być groźne dla zdrowia. Po dwóch tygodniach pracy naukowcy stwierdzili: - Tak, takie ryzyko naprawdę istnieje - ostrzega gazeta.

- Wyniki jakie otrzymaliśmy dowodzą, że azotany i azotyny mogą zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka, przełyku, a także guzów mózgu. Kierownictwo WHO uznało więc, że związki te powinny zostać całkowicie wyeliminowane z naszej diety - mówi dr Lankoff.

Plany WHO wzbudziły popłoch w przemyśle spożywczym. - To byłaby klęska całej branży. Dla nas - ogromne straty, dla konsumentów - wzrost cen - mówią polscy producenci mięsa.

WHO nie ma jak zmusić państw członkowskich, by zakazały groźnych konserwantów - podkreśla gazeta. Mogą to uczynić tylko rządy.

Azotany i azotyny od zawsze krążyły w środowisku. Jednak w ubiegłym stuleciu zaczęły odgrywać w naszym życiu znacznie większą rolę. Po pierwsze - jako składnik nawozów w rolnictwie (skutkiem było częściowe zanieczyszczenie wód zarówno gruntowych, jak i powierzchniowych). Po drugie - jako element diety.

Do ludzkiego organizmu azotany i azotyny dostają się dziś głównie nie przez wodę, ale wraz z pożywieniem. Chodzi tu o warzywa tzw. nowalijki typu sałata czy rzodkiewka, płatki zbożowe, ale przede wszystkim mięso. Związków azotowych używa się przy produkcji np. kiełbas, peklowanej szynki czy wołowiny lub konserw - wylicza "Gazeta Wyborcza".

(PAP)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

alko + fast food

Następny temat

JAK PRZYGOTOWAC PIERS Z KURCZAKA

WHEY premium