//Białka//
Glownym zrodlem bialek sa takie produkty, jak: mieso,ryby,jaja,mleko i nasiona roslin straczkowych. Bialka stanowia material budulcowy potrzebny wszystkim organizmom do wzrostu i regeneracji zuzytych badz uszkodzonych tkanek; tylko w szczegolnych warunkach (w razie braku innych zrodel - weglowodanow lub tluszczow) sa zuzywane jako material energetyczny. jeden gram bialek moze dostarczyc okolo 22kj energii.
Bialka sa zbudowane z aminokwasow polaczonych ze sobaw dlugie lancuchy wiazaniami peptydowymi. Bialka moga byc zbudowane z jednego lub kilku lancuchow. Sa one najczesciej ze soba spiete mostkami siarczkowymi w miejscach,gdzie wystepuja
aminokwasy zawierajace siarke (polaczenie wystepuje miedzy atomami siarki dwoch czasteczek cysteiny.Lancuchy bialkowe roznia sie skladem aminokwasowym. Z zawartych w pokarmie bialek czlowiek czerpie dwadziescia podstawowych aminokwasow, a nastepnie tworzy z nich wlasne bialka. Sposrod tej dwudziestki dziesiec aminokwasow twoj organizm sam potrafi wytwarzac z innych skladnikow pokarmowych (glukozy i innych aminokwasow), pozostale natomiast to tzw. aminokwasy niezbedne. Musza one wystepowac w bialkach przez ciebie spozywanych, w przeciwnym razie twojemu organizmowi zabraknie budulca do wytworzenia wlasnych bialek.
W bialkach zwierzecych wystepuja wszystkie aminokwasy niezbedne, natomiast bialka roslinne sa czesto ubogie w niektore z nich (najczesciej w lizyne,treonine i tryptofan).Dlatego tez bialka roslinne okresla sie mianem bialek niepelnowartosciwych.