SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kącik kulinarny - super składniki, super potrawy

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 29529

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Usunięty przez x-ray za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1838 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38624

Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś

...
Napisał(a)
Usunięty przez x-ray za pkt 4 regulaminu
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Usunięty przez x-ray za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1838 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38624

Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś

...
Napisał(a)
Usunięty przez x-ray za pkt 4 regulaminu
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pax vobiscum Panowie ...

X-Ray - dzięki za czujność, Skunksiarz - dzięki za przepis, nie wywalę bo może uzupełnisz o to czego brakuje i będzie okay

Może być ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 93 Napisanych postów 17167 Wiek 41 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 56957
Jak się robi omlet?

Wesoły wegan :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 26 Napisanych postów 2510 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 10258
Na ten przyklad: sie bierze tyle jajek ile sie chce i rozbija do miski, a nastepnie roztrzepywa sie widelcem te jajki, dosypuje sie przyprawy: sol, pieprz, polecam szczypte galki muszkatolowej, niektorzy dolewaja odrobine wody [nie wiem po co], inni podsypuja troche maki [tez nie wiem po co], albo otrab, albo zarodkow, albo dorzucaja kawalek bialego sera [trzeba uwazac, bo sie przypala], albo kawalki bananana [ale to raczej bez soli wtedy].
Ideą omletu są roztrzepane jajka, co se potem do nich dodasz, to juz Twoja sprawa. W kazdym razie te roztrzepane jajka sie wylewa na rozgrzana patelnie z odrobinka tluszczu, a potem czlowiek stoi nad patelnia i sie modli zeby mu sie nie przypalilo, bo nie ma tego jak odwrocic na druga strone [w przeciwienstwie do jajecznicy omleta nie nalezy mieszac omlet to taki gruby nalesnik z samych jajek]. Mozna powalczyc lopatka, ale jesli sa dodatki w omlecie, to na 90% sie rozwali. Chociaz taki z calych jajek to latwiej odwrocic i sa pewne szanse na powodzenie. Gorzej jesli robisz omlet z samych bialek.
Patelnie mozna przykryc, wtedy sie lepiej scina z wierzchu bez koniecznosci odwracania.

Inną opcją na omlet jest rozdzielenie bialek od zoltek, z bialek ubijasz piane na sztywno, a potem sie zastanawiasz, czy dodac do tego zoltka i ile [ale to delikatnie, zeby piany nie rozbic], czy chlupnąc do zlewu [zoltka, nie piane z bialek]. Do piany mozesz dodac bananana i wylozyc calosc na patelnie, ale raczej nie łudz sie, ze to odwrocisz na druga strone Dlatego do omletow najlepsza jest rozlozysta patelnia, zeby omlet nie byl gruby [piana dodatkowo moze urosnac pod wplywem ciepla] i szybko sie scial.


Rozumiesz cos z tego wogle?


Zmieniony przez - Uka P. w dniu 2006-04-11 10:22:59

"Go ahead, make my day..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1838 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 38624
Do x-ray - Widze tu kompletny brak zrozumienia istoty tego tematu. Nic nowego - dla mnie to oznacza jedno- wszystko jest do dupy, a wystarczyło napisać - podaj wartośc odżywczą, tak trudno?? Zakończmy w pokoju
Może być

100g- Płatki owsiane (w sumie)
30g- Otręby pszenne
3 jajka
100g- WPC 80
20-30g- Masło orzechowe

Wartość odżywcza: 360g
Białko - 115g
Węglowodany- 110g
Tłuszcz- 35g
kcal- 970

Wartość w 100g
Białko - ok 40g
Węglowodany - ok 35-40g
Tłuszcz - ok 10g
kcal - ok 320

Zmieniony przez - Skunksiarz w dniu 2006-04-11 10:28:56

Pamiętaj że: K.J.J.N.N.Ś

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 548 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2966
przyszło mi do głowy takie pytanie: czy i jak się zmienia wartość odżywcza odżywki,hehe, po obróbce termicznej? gdzies kiedyś czytałam, że nie należy podgrzewać WPC ani WPI, bo cośtam, w KiFie zdaje się to było, wieki temu, dlatego też zaprzestałam dodawania WPC do omleta. Czy ktoś ma na ten temat konkretne informacje?

być silnym znaczy być pożytecznym

MÓJ TEST SYNTRAXA --> http://www.sfd.pl/temat257874/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
x-ray ZASŁUŻONY
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 7467 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32016
Skunksiarz tu nie o to chodzi co podasz do szamania, tu chodzi wlasnie o te wartosci odzywcze. To jest tu najwazniejsze i tyle.

Koksy to nie wszystko http://www.sfd.pl/temat148281/
Nie masz koncepcji, zajrzyj tutaj http://www.sfd.pl/temat255388/
Patrz co jesz http://www.sfd.pl/temat280738/
Train smarter, not just harder!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta pomocy

Następny temat

Tabletka antyhormonalna

WHEY premium