Szacuny
0
Napisanych postów
9
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
154
Czesc
Czy da sie czyms "normalnym" zastapic oliwe z oliwek i olej lniany w jakis sposob? Wydaje mi sie ze gdizes czytalem chyba w ktoryms poscie ellisa, ze moga to byc orzechy laskowe, ale nie jestem do konca pewien. I czy oliwa jest naprawde niezbedna w diecie (w moim przypadku redukcyjnej)? W kazdej ulozonej diecie na forum widze ze oliwa jest uwzgledniana...
Szacuny
18
Napisanych postów
1640
Wiek
35 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
17343
"Tłuszcz
Reszta zapotrzebowania. Proponuję minimum 20-25% ze względu na smak posiłków, NNKT i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Co jemy?
Tłuszcze z produktów białkowych(tutaj zadbamy o nasycone tłuszcze których nie można całkowicie wyeliminować, powinny stanowić 10-20% zapotrzebowania na tłuszcze(według najnowszych zaleceń ilość nasyconych tłuszczy nie powinna przekraczać 10%, ale myślę, że osoby aktywne fizycznie mogą, a czasem muszą pozwolić sobie na większą ilość) i tak jak powiedziałem same o siebie zadbają i my nie powinniśmy już specjalnie zwiększać tej porcji). Oliwa z oliwek extra virgin powinna stanowić podstawę zapotrzebowania(jednonienasycone tłuszcze w wielu badaniach potwierdziły korzystny wpływ na zdrowie). NNKT to grupa o której chyba powinienem wspomnieć wcześniej, mam tu na myśli szczególnie omega-3(poprawiają wrażliwość insulinową w mięśniach, a pogarszają w tkance tłuszczowej, polepszają wrażliwość na leptynę w mózgu, proponuje przy diecie 2000 kcal(25% zapotrzebowania to tłuszcz) 5-10 g tranu, ewentualnie łyżkę oleju lnianego-omega-3 w formie ALA lub kapsułki omega-3 - wszystko zależy od naszego zapotrzebowania - kaloryczności diety). Jeśli chodzi o omega-6 to oliwa z oliwek warzywa i inne produkty powinny dostarczyć odpowiednią ilość. Proporcję omega-3 do omega-6 według ostatnich badań powinny być jak 1:4 lub nawet 1:1. Pewne braki jeśli chodzi o zdrowe tłuszcze możemy uzupełnić orzechami i nasionami. Dodatkowa uwaga by unikać tłuszczy o konfiguracji trans które obecne są w rafinowanych olejach, słodyczach(batonach, ciastkach itd.).
"
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Nie jedyne, ale największe. Jeżeli mamy dużo tłuszczów w diecie i chcemy zadbać o odpowiednie proporcje między jedno-, wielonienasyconymi i nasyconymi oliwa z oliwek i o. rzepakowy są niezastąpione. Poza tym oliwa z oliwek extra vergine to nie tylko tłuszcz, ale bardzo wiele prozdrowotnych związków mających działanie antyzapalne, antyoksydacyjne, antynowotworowe, przeciwzakrzepowe, nawet zapobiega osteoporozie (badanie na myszach). Oleokantal, oleuropeina, beta-sitosterol, skwalen, tyrozol to tylko niektóre związki odpowiedzialne za to.
keho: omega-9 to właśnie jednonienasycony kwas oleinowy występujący w oliwie z oliwek
Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-03-24 17:36:40