Szacuny
1
Napisanych postów
96
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
737
Witam,
Dzisiaj będąc w sklepie postanowiłem sobie zakupić przez większość cenioną oliwę z oliwek. Cena .. hmm ładna. Z ciekawości zaglądnąłem na wartości spożywcze oliwy z pestek winogrona i zwykłego oleju (Kujawski z pierwszego tłoczenia). Wyniki przedstawiały się następująco:
Oliwa z oliwek w 100 g -> 9,2 g tłuszczu
Oliwa z pestek winogrona -> 9,2 g tłuszczu
Kujawski -> 10,00 g tłuszczu
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak ceniona jest oliwa z oliwek mimo wyższej ceny np. od oliwy z pestek winogrona, która zawiera takie same wartości odżywcze ?
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu, czas i tak upłynie.
Szacuny
0
Napisanych postów
60
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1368
chodzi tu o rodzaje kwasów tłuszczowych. jak możesz wygooglować potrzebne są odpowiednie proporcje w zdrowej diecie. różne tłuszcze różne właściwości. jedne polecane, inne mniej
"W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj - albo się z nimi urodziłeś, albo nie"
- Jérôme Le Banner
Szacuny
1
Napisanych postów
96
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
737
aha, ok.
Z racji tego że dzisiaj pierwszy raz w życiu zakupywałem oliwę z oliwek, możecie powiedzieć mi czy kupiłem dobrej czy złej jakości ?
Skład:
kwasy nasycone 14g
jednonienasycone 69g
wielonienasycone 9 g
Zmieniony przez - majkel14a w dniu 2013-01-13 16:04:45
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu, czas i tak upłynie.
Szacuny
0
Napisanych postów
60
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1368
pamiętaj tylko, że oliwa raczej nie nadaje się najlepiej do obróbki cieplnej :)
"W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj - albo się z nimi urodziłeś, albo nie"
- Jérôme Le Banner