:)
...
Napisał(a)
Siemka chciałbym się was zapytać czy jak przyrządzam płatki owsiane w mikrofalówce to maje te samą wartosc odzywcza co gotowane w garnku?Pytam się gdyż te gotowane w garnku 10 minut znacznie wiecej pęcznieją i "puszczają" jakąś kleistą substancję. Ja swoje przyżądzam w mikrofalówce aż zpęcznieją czyli około 20 minuty oczywiście z mlekiem.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
ja tam zalewam
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak
...
Napisał(a)
A chce Ci sie tak dlugo czekac? Ja gotuje z mlekiem w garnku, az widze ze sa ok. Ale nie trwa to wiecej niz 5min
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ja kupuje takie platki owsiane górskie sa takie ze mlekiem cieplym zaleje i mozna spokojnie jesc. Nie trzeba gotowac
...
Napisał(a)
Partyk to sa pewnie blyskawiczne. Nie polecam ich maja wysoki ig. Kupuje gorskie, zxalewam wrzatkiem pozniej na sitki by obcekly i z mlekiem do mikrofali ale mozna tez na zimno
misiek
...
Napisał(a)
ja wsypuje do szklanki, zalewam wrzatkiem, zcekam pare minut i jest cacy
Pozdr.
Pozdr.
:)
...
Napisał(a)
w mikrofali , przy powstaniu duzych temperatur dochodzi do tzw reakcji Maillarda, czyli do utraty pewnych własciwosci odzywczych na powierzchni produktu, podobnie do spieczenia skórki na chlebie, ta sama ilosc wagowa dskórki nie ma tej samej wartosci odzywczej co taka sma ilosc wagowa miąszu ( spieczona skorka mam mniejsza wartosc odzywcza ze wzgledu na powstanie skrobi niestrawnej )
wiec wszystko zalezy jak mocno opiekasz platki owsiane i jak sa one twarde. zauwaz ze nie zaleca sie ich gotowania , a zalewanie gorącym mlekiem lub gorąca wodą ! wlasnie po to by nie tracily wartosci odzywczej podczas traktowania ich b. wysoka temperaturą .
nie pamietam juz wartosci temperaturowych w jakich zachodzi reakcja Maillarda dla wybranych weglowodanowych produktów spozywczych , ale sa tam rozbieżnosci nawet do klikudziesieciu stopni celcuisza
pozdr
mc
wiec wszystko zalezy jak mocno opiekasz platki owsiane i jak sa one twarde. zauwaz ze nie zaleca sie ich gotowania , a zalewanie gorącym mlekiem lub gorąca wodą ! wlasnie po to by nie tracily wartosci odzywczej podczas traktowania ich b. wysoka temperaturą .
nie pamietam juz wartosci temperaturowych w jakich zachodzi reakcja Maillarda dla wybranych weglowodanowych produktów spozywczych , ale sa tam rozbieżnosci nawet do klikudziesieciu stopni celcuisza
pozdr
mc
IHS TEAM
...
Napisał(a)
ja gotuję płatki owsiane razem z bananem i orzechami, przepis natana
...
Napisał(a)
najwiecej "kleistej substancji " maja zwykle i blyskawiczne, gorskie sa pozbawione tzw mączki owsianej. (mi.nn wplywa to ze maja nizszy ind.glikem.)
pisalem juz o tym w pyt. o platki owsiane kilka dni temu
pozdr
mc
pisalem juz o tym w pyt. o platki owsiane kilka dni temu
pozdr
mc
IHS TEAM
...
Napisał(a)
Heh własnie na opakowniu nie pisze nic że są blyskawiczne.
Normalne platki owsiane gorskie daja rade
Normalne platki owsiane gorskie daja rade
Polecane artykuły