SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

1g białka za 9,24gr

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 1977

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 174 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1970
zrobiłem kiedyś test: w wielu sklepach bylem z kalkulatorem gł w bialymstoku, sprawdzalem ceny 1g białka w roznych produkach, pod uwagę brałem sery, ryż, kasze, kefiry, wszelkie produkty mleczne i wiele innych i jakos wyszlo jogurt z sokolki 0%, ktory zawiera 4,6g białka jest najtańszą sklepowa formą białka(przy cenie ok. 1,7zł, wadze 400g, to 1g białka kosztuje 9,24gr)
_____________________________________

jesli sie mylę poprawcie mnie, jesli znacie inne produkty o podobnej lub nizszej cenie za 1 g bialka (oczywiscie z ograniczonym fatem)to dajcie znać. no moze nie badalem jeszcze surowego mięsa drobiowego jak ktos ma tabele zawartosci i zna ceny to prosze o podanie wyliczeń

amatorszczyzna

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 174 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1970
wg mnie nic nie traci ale moge sie mylic.
białko po wpływem wielu substancji i czynników środowiska "scina się" czyli ogolnie mowiąc zmienia swój stan skupienia z zolu na żel i dalej na stały. powoduje to np niskie pH jakien mamy np w zołądku lub temp powyżej 60 oC np na patelni, wiec wg mnie obojetne czy jajo surowe czy gotowane czy smarzone (nie spieczone na maksa)

amatorszczyzna

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6343 Napisanych postów 76426 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 757104
Nigdy nie robilem takich obliczen Ale na pewno jajka wyjda tanio.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 174 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1970
Substancje odżywcze - całe jajko kurze

Ilość kalorii 75,0 kcal
Białka 6,3 g
Tłuszcze 5,0 g
Węglowodany 0,6 g
Cholesterol 215,0 mg
Witamina A 317,0 IU
Witamina D 24,5 IU
Kwas foliowy 23,0 mcg
Ryboflawina (B2) 0,254 mcg
Żelazo 0,72 mg
Magnez 5 mg
Sód 63 mg

Substancje odżywcze - białko jaja kurzego

Ilość kalorii 17,0 kcal
Białka 3,5 g
Węglowodany 0,3 g
Kwas foliowy 1 mcg
Ryboflawina (B2) 0,151 mcg
Żelazo 0,01 mcg
Magnez 4 mg
Sód 55 mg

Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach

Substancje odżywcze - całe jajko kurze
Leucyna 0,543
Izoleucyna 0,341
Walina 0,381

Substancje odżywcze - białko jaja kurzego
Leucyna 0,296
Izoleucyna 0,199
Walina 0,224
____________________________

a wiec pomyslmy:

jesli kilo jaj zacenic po 6,7zł a na 1kg przypada ok 17 jaj to

1g bialka kosztuje 3,94gr (jedząc całe jajko)
11,26gr (jedząc samo białko bez zoltka)

ale ciezko jest codziennie oddzielac i wywalac do kosza zoltka wiec je sie raczej cale jajaka, a wiec oprocz badzo taniego bialka je sie ok 40-45% tluszczu (w tym cholesterol)

wiec chyba na sniadanie duza jejecznica a na kolacje 2 duze jogurty

amatorszczyzna

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6343 Napisanych postów 76426 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 757104
Tluszczem z jaja nie ma sie co przejmowac a tym bardziej cholesterolem. Masz soga za te wyliczenia, mi by sie nie chcialo.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 2090 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 20230
kolega z mojego województwa
ja mysle ze jeszcze taniej wyjdzie jogurt naturalny z sokólki albo ser biały tez z tamtad
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
ciekawe
sog

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 679 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6610
moim zdaniem jako źródła białka do tych obliczeń powinny być brane produkty z zawartością > 10 lub 15% białka bo nikt np nie je jogurtu na noc :]
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 174 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1970
jestem jogurtozerca wiec jogutr na noc czy na dzien

amatorszczyzna

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 174 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1970
jestem jogurtozerca wie c na noc czy nadzien ja moge je jeszc na okraglo a ser bialy:
wczoraj spojrzalem na opakowanie sera tłustego
9,3g białka, 500g wagi, cena ok 6,3zł (tluszcz ok 30%)
czyli 1g białka kosztuje 13,55gr
jeszcze nie widzialem sera chudego moze ma wiecej bialka

amatorszczyzna

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 67 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1243
a czy jajo kurze traci swoje wartosci jak sie je konsumuje przysmarzone czy to jest to samo jak na surowo??

"Trening czyni MISTRZA"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6343 Napisanych postów 76426 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 757104
Troszke moz estracic ale wliczasz zawsze przed obrobką.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

jak to jest z weglowodanami?

Następny temat

Drob w Niemczech

WHEY premium