Podstawą zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety jest jej odpowiednie urozmaicenie. Stosuje się je nie tylko po to, aby posiłki, które spożywamy, nie nudziły się nam, ale przede wszystkim ze względu na ograniczenie możliwości występowania niedoborów witamin, składników mineralnych, enzymów, czy innych nutraceutyków.
Zdecydowanie nie należy ograniczać się do wyboru między ryżem a kaszą. Zarówno, różnego rodzaju ryże, jak i kasze mają swoje wady i zalety. Oba
źródła węglowodanów są zdecydowanie zalecanymi produktami w zdrowej diecie.
Wyróżnić możemy wiele gatunków ryżu, jak i kaszy. Zaliczamy do nich:
- kaszę jęczmienną,
- jaglaną,
- gryczaną,
- manną,
- kuskus,
- owsianą,
- bulgur,
- ryż biały,
- parboiled,
- basmati,
- jaśminowy,
- czarny,
- czerwony,
- dziki.
Ciężko również jest porównywać ryż i kaszę jako ogół, ponieważ każda z nich jest inna. Dla przykładu kasza gryczana jest jednym z lepszych źródeł magnezu w diecie. Zdecydowanie warto skupić się na tym, aby była ona w niej obecna. Z kolei ryż basmati, czy jaśminowy są na tyle lekkostrawne, że warto spożywać je w posiłkach okołotreningowych. Wtedy niekoniecznie potrzebujemy dużych ilości błonnika i zalegania posiłku na żołądku.
Zarówno ryże, jak i kasze mają bardzo przybliżone wartości odżywcze i kalorie. Średnio jest to około 10 g białka, 70 g węglowodanów i 2 g tłuszczów. Łatwo więc można nimi manipulować w diecie, zmieniając wedle uznania.
Pamiętajmy więc, że nie ma czegoś, co jest lepsze. Najlepsze zawsze będzie odpowiednie urozmaicenie naszej diety.