SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przepisy kulinarne

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 355903

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Placek wykonany przez M_F jakos mi nie wchodzi :D ale wydaje mi sie ze mi nie wyszedl dodalem 1 jajko cale 3 bialka z jajek okolo 100g platkow lyzeczke maki i odrobine soli calosc usmarzylem na tefolnie ale chyba wyszlo za grube :D na to dalem utartego banana. Jak wlozylem pierwszy kwawalek do mordy bylo dobre ale z coraz dalszym zbieralo mi sie na zyganie.... :D mowie bez kitu drugiej polowki placka nawet nie dotknelem tylko dalem psu :D Ale i tak za***isty pomysl z tym plackiem tyle ze mi chyba nie wyszedl :) ....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 68 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1174
za***isty topic
trzeba bedzie przetestowac jakas pizze
za jakis czas zapodam jakies fajne przepisy...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 256 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 8447
ace hehe mialem to samo, ale nie wydywal sie za gruby, tez po 3-4 kawalkach chcialo sie troche rzygac, ale sie zmusilem i zjadlem:D

pozdro & pocwicz

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 164 Napisanych postów 12853 Wiek 36 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 43234
Pasta z mięsa gotowanego ( składniki na 4 porcje )

200 g cielęciny bez kości
50 g włoszczyzny bez kapusty
vegeta

Mięso ugotować z włoszczyzną z dodatkiem vegety, odcedzić, ostudzić, zemleć lub zmiksować ( łącznie z włoszczyzną ). Doprawić do smaku vegetą.

Jedna porcja ( 63 g ) zawiera 55 kcal


Zupa z ogórka zielonego ( składniki na 4 porcje )

300 g świeżego ogórka zielonego
2 ząbki czosnku
1 litr rosołu z bulionu warzywnego ( 2 kostki )
100 ml kefiru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka koperku
1 łyżka natki pietruszki

Obrane ogórki i czosnek opłukać, pokroić, zmiksować z bulionem, zagotować. Kefir zmieszać z sokiem z cytryny, pokrojoną pietruszką i koperkiem i wlać do zupy.

Jedna porcja ( 200 ml ) zawiera 37 kcal


Ryba zapiekana z papryką ( składniki na 4 porcje )

600 g filetów z morszczuka
200 g pieczarek
200 g zielonej lub żółtej papryki
200 g pomidorów
przyprawa do ryb

Rybę pokroić, posypać przyprawą, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć w naczyniu ogniotrwałym, na warzywach ułożyć porcje ryby i plastry pomidorów. Naczynie ogniotrwałe przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 25 min.


Jedna porcja ( 300 g ) zawiera 138 kcal


Surówka z kapusty pekińskiej ( składniki na 4 porcje )

300 g kapusty pekińskiej
100 g jabłka
100 g papryki czerwonej
koperek, szczypiorek
4 łyżeczki oleju
sok z cytryny
przyprawa do sałatek, sól i słodzik

Warzywa pokroić : kapustę we wstążki, jabłko i paprykę w kostkę, koperek i szczypiorek posiekać. Z oleju, soku z cytryny i przypraw przygotować sos, połączyć z warzywami.

Jedna porcja ( 125 g ) zawiera 87 kcal


Ryba po grecku ( składniki na 4 porcje )

300 g filetów z mintaja
majeranek
1 łyżka oleju
200 g włoszczyzny bez kapusty
30 g cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy, ziele angielskie
vegeta
natka pietruszki
sok z ¼ cytryny

Rosół z groszkiem ( składniki na 4 porcje )

2 kostki bulionowe
100 g cebuli
500 g włoszczyzny bez kapusty ( 2 pęczki )
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
100 g groszku zielonego
1 łodyga natki selera

Cebulę pokroić w cząstki, 1 pęczek włoszczyzny pokroić w drobną kostkę, wszystko włożyć do garnka, razem z ziarnami pieprzu, zalać wodą, dodać kostki bulionowe. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Drugi pęczek włoszczyzny oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Włożyć do rosołu razem z groszkiem i gotować 5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką selera.

Jedna porcja ( 200 ml ) zawiera 54 kcal

Schab pieczony z papryką i pieczarkami ( składniki na 4 porcje )

400 g chudego schabu bez kości
100 g papryki czerwonej
100 g papryki zielonej
150 g pieczarek
2 łyżki oleju
sól, pieprz, przyprawa do pieczeni

Mięso podzielić na porcje, posypać przyprawami, obrumienić na patelni teflonowej, posmarowanej olejem, pieczarki i paprykę pokroić w paski, poddusić z pozostałą ilością oleju około 5 min.
Dodać schab, przyprawy, 5 łyżek wody, dusić na słabym ogniu około 20 min.

Jedna porcja ( 180 g ) zawiera 210 kcal


Mizeria ( składniki na 4 porcje )

300 g zielonych ogórków
100 g cebuli
2 ząbki czosnku
sól, szczypiorek
½ szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego

Ogórki pokroić w krążki, cebulę w półkrążki, czosnek zmiażdżyć i dodać do kefiru. Kefir wymieszać z warzywami, przyprawić solą, posypać szczypiorkiem.

Jedna porcja ( 130 g ) zawiera 30 kcal

Ananas z serkiem homogenizowanym ( składniki na 4 porcje )

200 g chudego serka homogenizowanego
200 g ananasa z puszki

Ananas pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serkiem.

Jedna porcja ( 100 g ) zawiera 84 kcal


Inna propozycja niskokalorycznego deseru to :

Kisiel z owocami sezonowymi ( składniki na 4 porcje )

400 ml kisielu
250 g mandarynek, truskawek lu owoców jagodowych

Surowe owoce, zalać ugotowanym kisielem.

Jedna porcja ( 160 g ) zawiera 120 kcal

Życzę smacznego i powodzenia w poszukiwaniu innych niskokalorycznych przepisów oraz modyfikacji własnych używanych do tej pory.



Filety natrzeć majerankiem i vegetą, obrumienić na patelni teflonowej posmarowanej olejem. Cebulę pokroić, poddusić z resztą oleju. Warzywa zetrzeć na grubej tarce, dodać cebulę, przyprawy, podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem około 15 – 20 minut.
Dodać podsmażoną rybę i dusić dalsze 15 min., w trakcie dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, na koniec posypać pietruszką. Można podawać na zimno lub na gorąco.

Jedna porcja ( 140 g ) zawiera 110 kcal

jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 83 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1075
witam serdecznie,
ja mam np problem z dobraniem sobie jakiegos sosiku do mojego pozywienia :(
biore sobie do szkolki zawsze w pudelku 200g ryzu i 200g piersi z kurczaka - w roznej postaci :) ale zawsze jakies to suche jest :( ...jagurcik odpada ;) przydal by mi sie sosik jakis taki "obiadowy" ;) ...nie wiem co wykombinowac - F1 :) tzn help plz! :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 68 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 1174
do ryzu wg mnie nadaje sie taki sosik slodko-kwasny w sloiczku np. Łowicza czy cus. mi bardzo smakuje a co do tych wartosci (tl,ww,bialko) to nie wiem niestety
a no i cena nie jest wygorowana
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 182 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 2018
A to jest arcy-super!: RYŻ Z JAJKIEM I KURCZAKIEM

Przygotowujemy piers z kurczaka, kroimy na bardzo drobne kawalki, smazymy na duzej patelni na oliwie, przyprawiamy do smaku czym kto woli - ziola, papryka, odrobina pieprzu i sos sojowy koniecznie! Gdy bedzie gotowe, zbieramy miesko na jakis talerzyk chwilowo, gdyz przeszkadzal by nam w mieszaniu ryzu!

Do wody w ktorej bedziemy gotowac ryz dodajemy kostke rosolowa (nie cala, na jedna porcje okolo polowy takiej kosteczki np. Knorra), gotujemy ryz wg. przepisu. Nastepnie gdy jest juz gotowy, goracy ryz przesypujemy na patelnie (ta sama na ktorej robilismy juz kurczaka, porzadnie rozgrzana, z oliwa). Gdy ryz zacznie porzadnie skwierczec, dodajemy jajko. Jajko to nalezy wczesniej rozmieszac, by stanowilo jednolita mase (samo bialko nie jest dobre!) oraz posolic do smaku. Po wlaniu jajka na patelnie z ryzem mieszamy szybciutko, zeby nie zbilo sie w jedna mase, tylko "pooblepialo" ziarenka ryzu. Kiedy jajko jest juz porzadnie sciete (jak w jajecznicy, lub bardziej!) dodajemy kurczaka, smazymy jeszcze chwile. Gotowe do podania!

Mozna by tez dodac jakies warzywka..

Naprawde polecam, bardzo pozywne i przede wszystkim smaczne!

*** NOCTURNAL WATCHMAN - SFD BY NIGHT ***

"mam taki przyzad od dawna ćwiczyłem tym bicepsy i myslałem ze dobrze robie a teraz znalazłem
jakąś strone i pisza ze to jest do grzbietu"
---
http://www.sfd.pl/temat170363/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 93 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 2604
Może zna ktoś przepisy na posiłki płynne żeby można było walnąć sobie w szkole zamiast kanapek??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1074 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 11104
Jacek_113 gainer szybko i smacznie

dieta to podstawia kto nie wierzy jego sprawa!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 202 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 6816
Ja zazóce.Paste z makreli wędzonej.
200g makreli obranej ze skóry i ości
1 duza cebula
100g koncentratu pomidorowegoi

Wszystko ze soba zmieszac cebule pokroić.Zazucic na chlebek i Po prostu Mistrz

>>>>SFD FIGHT CLUB<<<<

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DLA Kogo Aerobik

Następny temat

ladny brzuszek...

WHEY premium