""W naturze wapń wystepuje w 2 postaciach "dobry"wapń czyli organiczny , łatwo przyswajalny przez kosci znajduje sie w warzywach i owocach{szczególnie ich skórce),w swiezo przygotowanych sokach, jajkach, otrebach, kiełkach przenicy, owsa, w orzechach, miodzie , świezym mleku krowim i kozim."Zły wapń"-nieorganiczny, trudno przyswajalny dla kości jest we wszystkich produktach rafinowanych, zawierających wapń, w chlebie, pasteryzowanym lub gotowanym mleku i wszystkich otrzymywanych z niego kwasnych produktach, w przgotowanej wodzie, we wszystkich produktach poddanych
obróbce termicznej{podgrzewanie powyzej 100*C,gotowanie, smazenie} i preparatch wapnia, otrzymywanych syntetycznie.Nasze kosci nie sa martwym tworem , ale zywą, wciąż odnawiająca się tkanką, Jezeli niszczenie komurek kosci jest szybszeniż odbudowywanie, wówczas masa kostna ulega zmniejszeniu (pojawia sie osteoporoza)""
dr. hab. Michal Tombak
dla kulturysty zdrowe, mocne kości to podstawa a z tego tekstu powyzej wynika jasno że owoce i warzywa sa lepszym budulcem kosci niż przetworzone mleko . wiekszośc ludzi uwaza ze przetwory mleczne sa podstawa , co myślicie o tym ?
mało tego