Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-27 15:38:37
...
Napisał(a)
Witam, jeśli kilogram surowej wątróbki to 170 gram białka a po ugotowaniu jej ucieka 120 gram, wg. google w 100 gramach ugotowanej wątróbki jest 25 gram białka, wtedy wychodzi 0,88 x 25 gram= 220 gram białka. Jak to liczyć?
Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-27 15:38:37
Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-27 15:38:37
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
Mysle, ze sprawę rozwiąże Ci pewien sposób tzn.
Gotujesz sobie powiedzmy 1kg wątróbki (ważysz przed)
Jak ja ugotujesz to wtedy dajesz ja na wagę i ważysz
Ustalasz proporcje tzn 1000g surowej = (powiedzmy, strzelam liczbę z kosmosu) - 800 ugotowanej
Czyli 80g ugotowanej wątróbki = 17g białka
Czyli 100g ugotowanej wątróbki bedzie równe około 21g białka
Gotujesz sobie powiedzmy 1kg wątróbki (ważysz przed)
Jak ja ugotujesz to wtedy dajesz ja na wagę i ważysz
Ustalasz proporcje tzn 1000g surowej = (powiedzmy, strzelam liczbę z kosmosu) - 800 ugotowanej
Czyli 80g ugotowanej wątróbki = 17g białka
Czyli 100g ugotowanej wątróbki bedzie równe około 21g białka
...
Napisał(a)
Patrz wyłącznie na wartości przed ugotowaniem.
Jak mniemam gotujesz ten kilogram na 3-4 dni/3-4 posiłki, więc nawet jak po obróbce podzielisz to bez ponownego ważenia na oko, na +/- równie porcje, to wielka krzywda się nie stanie/finalnie wyjdzie na to samo.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2023-10-28 14:03:26
Jak mniemam gotujesz ten kilogram na 3-4 dni/3-4 posiłki, więc nawet jak po obróbce podzielisz to bez ponownego ważenia na oko, na +/- równie porcje, to wielka krzywda się nie stanie/finalnie wyjdzie na to samo.
Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2023-10-28 14:03:26
2
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]
...
Napisał(a)
Zawsze starasz się wszystko wliczac przed obróbką jednak czasami życie zmusza nas do tego aby coś podliczyć po obróbce to wtedy waga przed i notujesz a potem procentowo wyliczasz po obróbce. Miesa zmniejszaja wage natomiast ryze kasze czy makarony poprzez absorbcje wody zwiekszaja wage i objetosc
1
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Nie ma to znaczenia ile białka jest w ugotowanej wątróbce, czy też jakikolwiek innym produkcie. Ważyć należy je wszystkie, zawsze przez obróbką i po problemie. Nigdy nie będziesz w stanie określić tego np. z tabeli, która wykazuje ilości składników odżywczych po obróbce, ponieważ w zależności od tego jaka jest to obrobka i jak długo trwa, ilość wody, która wyparuje lub też wsiąknie w produkt, będzie inna. Po obróbce możesz oszacować wartości odżywcze tylko w ilości dość przybliżonej. Podobnie jak i na oko mając już doświadczenie.
1
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Ok, rozumiem, dziękuję. Jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie dokładnie- ile białka jest w 100g. surowej wątróbki, 17 czy 19? Niby nie duża różnica ale ale przy kg dziennie już się trochę zbiera.
Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-30 08:16:22
Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-30 08:16:22
...
Napisał(a)
Warchlak1Ok, rozumiem, dziękuję. Jeszcze jedno pytanie, może ktoś wie dokładnie- ile białka jest w 100g. surowej wątróbki, 17 czy 19? Niby nie duża różnica ale ale przy kg dziennie już się trochę zbiera.
Zmieniony przez - Warchlak1 w dniu 2023-10-30 08:16:22
Nie da się na to pytanie odpowiedzieć bo to są minimalne różnice i równie dobrze jedna będzie mieć 17 inna 20 a mecze inna 15
...
Napisał(a)
KILOGRAM wątróbki dziennie ??? wątróbki nie powinno się jeść zbyć często z racji duzej ilosci witamina A , która w nadmiarze bywa toksyczna wiec w życiu nie myśl o jedzeniu wątróbki codziennie a co dopiero w takich ilościach
Wszystko o mnie :) https://www.facebook.com/TrenerTomaszPalej
...
Napisał(a)
Jem od kilku tygodni i nic mi nie jest. Przewertowałem amerykańskie fora i wychodzi że trzba by było jeść 15 kg dziennie aby nastąpiła toksyczność, mniejsze ilość organizm po po prostu wydala.
...
Napisał(a)
Białka w produktach jest tyle, ile masz napisane w tabelach kalorycznych, czy też dziennikach żywieniowych. Nie ma znaczenia, czy w jednej z nich będzie określone 17 gramów, a w innej 18 gramów. Nie da się określić tego dokładnie. Dlatego też wartości mogą być różne. Przecież Ty nie masz w mięśniu czworogłowym, czy też wspomnianej wątrobie tyle samo tłuszczu co ktoś inny. To samo dotyczy białka. Myślę, że jest to dość oczywiste. Wartości produktów o większej ilości tłuszczów, mogą też mieć różne ilości białka.
1
Moderator działu Odżywianie
Polecane artykuły