Szacuny
4
Napisanych postów
216
Wiek
26 lat
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
3403
Witam Panowie.
Mam pytanie bo w śniadaniu chce zmienić tłuszcze na rzecz orzechów bądź masła orzechowego.
Co będzie lepszym wyborem jakieś są znaczące różnice?
Mam na myśli dokładnie Białko, płatki owsiane i tłuszcze w postaci zamiast jajek to orzechy a orzechy ograniczę ale również będą wchodzić w diecie oczywiście jako źródło tłuszczy. Czekam na relacje z tego co napisałem dziękuję. Bo aktualnie wchodziło 6 calych jajek codziennie.
Szacuny
2511
Napisanych postów
2358
Wiek
27 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77161
Xades111
Chodzi mi, że na masie wiadomo je się bardzo dużo przynajmniej w moim przypadku przy treningach pracy itp żeby rosnąć potrzebuje 6tys kalorii aktualnie i na takim poziomie aktualnie jestem więc dlatego podbijam w takim okresie diete tłuszczami
Bazując na
Oliwie z oliwek
Olej lniany
Orzechy włoskie, migdały, nerkowce
Awokado
Tłuste ryby- Łosoś
Bądź ze zwierzęcych typu rostbef /antrykot
Jaja wiejskie sam mam kury na szczęście :)
Chodzi mi w kwestii tłuszczy wyłącznie bo dodaje po 20g w 5 posiłkach co daje mi 100g tłuszczy jem tylko bez tłuszczy po treningu.
Pytanie brzmi na czym najwięcej bazować bo przykładowo urozmaicam
Jajka co omleta wchodzą codziennie, Oliwa z oliwek.. I pytanie brzmi cxy urozmaicenie wiadomo makro się zgadza w przeliczeniu jak dodam do kury zamiast oliwy chociażby orzechów włoskich gdzie tłuszczy wyjdzie tyle samo to wszystko gra bo druga sprawa jest te dobre proporcje między tluszczami by to miało ręce i nogi.
Wiadomo, że jak przygotowywałem się do zawodów to wywalałem tłuszcze do zera stopniowo i potem ciałem również z węglowodanów kalorie
Zmieniony przez - Xades111 w dniu 2022-02-13 19:17:21
Zmieniony przez - Xades111 w dniu 2022-02-13 19:20:15
Źrodła tłuszczy masz bardzo fajne w swojej diecie, nawet poszedł bym krok dalej i jak byś sobie w jednym posiłku wrzucił np. wieprzowinę - schab/szynkę wieprzową, czy trochę tłustszy drób - udka, podudzia czy serek wiejski czy wspomniane przez Ciebie masło orzechowe czy nawet i trochę masła to nic złego by się nie stało.
Jak powiedzmy, w którymś połączeniu produktów dobierzesz sobie coś co jest dla Ciebie mega smaczne to będziesz to przejadał z przyjemnością, a przy Twoich 6k kalorii tego żarła trochę jest i smakowitość posiłku jest jak najbardziej miłe widziana i zwracał bym na to też uwagę ^^
Szacuny
2481
Napisanych postów
5801
Wiek
38 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
106191
jeśli kupisz dobre masło orzechowe to nie będzie żadnej różnicy bo w takim maśle niema nic oprócz orzechów. To albo pisząc żartobliwie będziesz sam je musiał pogrysc albo będziesz miał już je zmielone w gładką masę. Kwestia smaku i gustu ale to finalnie ten sam produkt tylko w innej postaci. Jedynie pamiętaj że jeśli zdecydujesz się na masło to wybierz takie które niema żadnych dodatków
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33170
Napisanych postów
23255
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278259
Zalezy o jakim maśle mówisz i o jakich orzechach bo typowe masła z fistaszków ( to nie sa nawet masła orzechowe bo fistaszki nalezą do rodziny bobowatych - straczki :) ) jednak jak dodasz codziennie 20-30 g to świat się nei zawali jednak jak masz wybór to stawiaj na włoskie , migdały , nerkowce lub brazylijskie ( te jednak tez z umiarem bo zawierają spore ilosci Selenu ) najwazniejszy jest i tak ogól diety twojej i wszystkei źródła tłuszczy jakie się w diecie znajdują więc zadbaj o urozmaicenie z przewagą na dobre źródła
Szacuny
2648
Napisanych postów
13588
Wiek
28 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
469233
"Mam na myśli dokładnie Białko, płatki owsiane i tłuszcze w postaci zamiast jajek to orzechy" wnioskuje po tym , że jako posiłek wlatuje owsianeczka a jak owsianeczka to tylko masło orzechowe :D :D Tylko jak wyżej zależy jakie to masło kupisz, ale idealnie sie wkomponuje w ten posiłek migdałowe albo z nerkowców ajajaj :)
Szacuny
12977
Napisanych postów
20737
Wiek
41 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
607890
W przypadku masła trzeba zwrócić uwagę na skład, bo niektóre mają różne dodatki. Najpopularniejsze jest chyba masło z fistaszków, choć można dostać też masła z innych orzechów i mieszanek. Ja osobiście wolę orzechy, bo wiem że nie mam tam żadnych niepotrzebnych dodatków a przy okazji moje sobie dowolnie mieszać różne rodzaje czy codziennie jeść inne. Dla mnie większy wybór niż a przypadku masła. Podobno można też masło robić samemu, chociaż ja nie próbowałam.
Szacuny
4
Napisanych postów
216
Wiek
26 lat
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
3403
Dokładnie od zawsze wlatuje omlet z owsianych i calych jaj jednak chce ograniczyć jednak również będę miały swoje miejsce w diecie.
Teraz chce spróbować płatki owsiane orzechy bądź masło orzechowe (w ramach tłuszczu) i Białko w postaci izolatu.
Inne źródła tłuszczu jakie Uzywam to olej lniany, Oliwa z oliwek, awokado. Czasami wchodzi zamiast drobiu Łosoś bądź wołowina rostbef to wtedy wiadomo nie dodaje już tłuszczy.
Co do wyboru Oliwa z oliwek bądź olej lniany jak byście się do tego zwrócili co jest lepszym wyborem wiadomo olej lniany omega 3.
Mam tak, że spożywam duże ilości kalorii na masie dlatego wrzucam nawet 20g tłuszczy do posiłku oprócz potreningowego posiłków jest 6 zawsze. Na redukcji wywalam tłuszcze i potem schodze z wegli tak przynajmniej robiłem do szykując się do zawodów jednak wiadomo masa to masa jest taki okres o taki.
Zmieniony przez - Xades111 w dniu 2022-02-12 18:15:17
Szacuny
12977
Napisanych postów
20737
Wiek
41 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
607890
Oprócz orzechów można też jako źródło tłuszczu wrzucić różne nasiona, np. pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, siemie lnianie, wiórki kokosowe. Ja lubię takie mieszanki i różnorodność w diecie, bo można dostarczyć w ten sposób różne witaminy i mikroelementy a przy okazji ta sama owsianka w zależności od dodatków smakuje inaczej.
Szacuny
2648
Napisanych postów
13588
Wiek
28 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
469233
"Co do wyboru Oliwa z oliwek bądź olej lniany jak byście się do tego zwrócili co jest lepszym wyborem wiadomo olej lniany omega 3." I ten i ten olej powinien znaleźć się w Twoim jadłospisie. Nie da się wybrać lepszego źródła tłuszczów między oliwą a olejem lnianym. Oba produkty zawierają inne kwasy tłuszczowe. Olej lniany źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych , omegi 3 a oliwa jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Szacuny
4
Napisanych postów
216
Wiek
26 lat
Na forum
3 lata
Przeczytanych tematów
3403
Dokładnie o tym jednak proporcje jakie najlepiej w tym zachować oprócz tego używam tłuszczu z jajek, ryb, awokado, orzechy wiadomo na redukcji wywalam tłuszcze a potem obcinam również z węglowodanów oczywiście wszystko cierpliwie. Na masie trzymam te 1g minimum na kg
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
33170
Napisanych postów
23255
Wiek
43 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
278259
Xades111
Co do wyboru Oliwa z oliwek bądź olej lniany jak byście się do tego zwrócili co jest lepszym wyborem wiadomo olej lniany omega 3.
]
Tutaj jest cieżki temat bo i jedno i drugie źródło jest bdb jednak z lnianymi jest ten kłopot że są bardzo delikatne i bardzo łatwo traca swoje wartości , lniany musi być odpowiednio przechowywany ( ciemne grube szkło , z dala od promieni słonecznych i wyższej temp) lnianego nie można poddawać obróbce termicznej więc najlepiej kupować a małych butelkach bo po otwarciu tzreba spozyć w 2-3 tyg .Taki olej najlepiej kupowac w aptece ale to też nam nie daje gwarancji że wcześniej w magazynach czy transportach był odpowiednio przechowywany . Ja zrezygnowałem z lnianego właśnie przez ww sprawy i głównie używam w kuchni . Masło z fistaszków , oliwa , rzepakowy , smalec, masło extra .ryby tłuste a rzadziej mięsa tłuste . orzechy wloskie codziennie , jaja , nabiał