Szacuny
1
Napisanych postów
38
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
373
Cześc mam zagwostke. Wiem że wszystko powinno się ważyć przed obróbką ale nie ogarniam ziemniaków..... Wszędzie piszą ze 100g surowych ziemniaków to ok. 80 kcal a pieczone bez dodatkow na 100g PIECZONYCH również mają ok, 80 kcal tylko że gdy obiore 100 g surowych ziemniakow i je upieke to po upieczeniu mają 40 g ( pewnie dlatego ze woda paruje czy cos tam) to ile to 40 g upieczonych wyedt ma kcal? skoro dalej 80 to czemu pisze ze 100 g PIECZONYCH to tez 80 kcal...........
Szacuny
1
Napisanych postów
38
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
373
Tylko że nie napisał tego jeden typ a na kazdej stronie z kalorycznoscią ziemniakow pieczonych są takie same wartości wiec chce wiedziec co jest faktem
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6287
Napisanych postów
76130
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755382
Wydaje mi się jednak, że pieczone ziemniaki nie zmienią swojej masy w stosunku do surowych. Podobnie jak w przypadku gotowanych. Oczywiście mowa tutaj o pieczeniu tradycyjnym, a nie do uzyskania chrupkiego produktu. Jak więc łatwo można dojść do wniosku, wiele zależy od tego w jakim stopniu upieczesz swoje ziemniaki. Tego nikt nie jest w stanie określić. Dlatego też podejrzewam, że spotkać można różne wartości odżywcze (ilości wody). Należy ważyć przed ich obróbką i nie będzie problemu z ilością wody.
Szacuny
2
Napisanych postów
65
Wiek
23 lat
Na forum
4 lata
Przeczytanych tematów
1893
Ja to mam jeszcze większą zagwostkę dlaczego mamy ważyć kurczaka przed obróbką skoro waży on mniej o 30 procent po obróbce przez to ,że wyparowuje z niego woda a wliczając go przed obróbką dodajemy również wodę czyli załóżmy mamy 100g kurczaka i tak na prawde mamy 70 procent jego
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6287
Napisanych postów
76130
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755382
Produkty właśnie dlatego należy ważyć przed ich obróbką, ponieważ po niej zmienia się ilość wody (w zależności od sposobu obróbki oraz konkretnego produktu). W ten sposób jest zdecydowanie najprościej. Woda, która wyparuje w przypadku pieczonego kurczaka, czy woda która wsiąknie w produkt, w przypadku kaszy, czy ryżu nie ma kalorii, więc nic się nie zmienia pod kątem ilości energii i składników odżywczych. Polecam poczytać więcej na ten temat:
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
ziemniaki kiedyś ważyłem i przy gotowaniu i przy pieczeniu i nie zauważyłem znaczącej różnicy, przy gotownaiu lekko więcej ważyły maks 5% różnicy, zaś przy pieczeniu nie więcej niż 5% mniej, dlatego żeby się nie zastanawiać nad tym najlepiej ważyć przed obróbką wszystko i temat mamy załatwiony i głoe spokojną