Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net
...
Napisał(a)
niedogodnosci to sie okaza pozniej w starszym wieku jak bedziemy mieli jakiegos raka jelita czy cos podobnego ;-/ a teraz to w sumie i mi nic nie jest jak sobie pojem wszystkeigo ale prwada jest taka ze nasza tkanka tłuszczowa odkłada sie nie z niczego innego jak z nadmiaru wegli;-(
a jak jemy sam tluszcz dajmy na to z białkiem to wtedy sie nie odłozy bo nie ma udziału weglowodanow a one to powoduja
a jak jemy sam tluszcz dajmy na to z białkiem to wtedy sie nie odłozy bo nie ma udziału weglowodanow a one to powoduja
0m3n? a kto to taki?
...
Napisał(a)
jajka mozna jesc w kazdej postaci? a mozna jesc w diecie jajka na miekko z majonezem bo ja tylko takie lubie ?
...
Napisał(a)
można jeś tylko tak na puł twardo albo na twardo tylko nie surowe
jeżeli pomogłem , Ty pomósz mi wejdz w link i się zarejestruj http://www.AWSurveys.com/HomeMain.cfm?RefID=krzakzak
...
Napisał(a)
jak najbardziej w koncu tłuszcz z białkiiem Ci nie powinien zaszkodzic ale wszystko z umiarem
0m3n? a kto to taki?
...
Napisał(a)
Wartość biologiczna jaja kurzego
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%.
Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały składnik diety odchudzającej.
autor: prof. Tadeusz Trziszka - AR we Wrocławiu
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%.
Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa. Dwa duże jaja zawierają tylko 150 kcal, a więc mogą stanowić doskonały składnik diety odchudzającej.
autor: prof. Tadeusz Trziszka - AR we Wrocławiu
Otyli żyją krócej!!!
Uśmiechnięci dłużej!!!
...
Napisał(a)
no właśnie ! ja nie kumam tej dendencji np: mama mi <zabraniała> jedzenia dużej ilości jaj [a przeciez to najlepsze źródło praktycznie wszystkiego co jest potrzebne organizmowi] a za to słychać ciągle jak sie namawia do picia mleka które już nie jest tak wspaniałe i ma swoje wady...
Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net
...
Napisał(a)
Juz tlumacze na czym polega "minus" jedzenia duzej ilosci jajek. Zdecydowanie jest to minus zwlaszcza w stosunku do malych chlopcow.
Pamietajcie ze jajko kurze jest niezaplodniona, zenska komorka rozrodcza i jako taka zawiera estrogeny - hormony zenskie. Jedzac duze ilosci jaj zwlaszcza przed dojrzewaniem moze zachwiac gospodarke hormonalna co w przypadku chlopcow moze opoznic dojrzewanie a w teoretycznej skrajnosci byc przyczyna bezplodnosci. Zreszta podobnie jest z soja.
tak ze, mlodzi - ostroznie z jajami bo wam zaczna piersi rosnac
pozdrowienia
Bartek
Pamietajcie ze jajko kurze jest niezaplodniona, zenska komorka rozrodcza i jako taka zawiera estrogeny - hormony zenskie. Jedzac duze ilosci jaj zwlaszcza przed dojrzewaniem moze zachwiac gospodarke hormonalna co w przypadku chlopcow moze opoznic dojrzewanie a w teoretycznej skrajnosci byc przyczyna bezplodnosci. Zreszta podobnie jest z soja.
tak ze, mlodzi - ostroznie z jajami bo wam zaczna piersi rosnac
pozdrowienia
Bartek
Otyli żyją krócej!!!
Uśmiechnięci dłużej!!!
...
Napisał(a)
ja to odstawiam od dzisiaj lecytyne bo sie boje ze bede bezplodny
a co do jajek to sam dr.kwasniewski w diecie optymalnej mowi ze jajka sa najlepsze, a dodajac do nich wegle moga byc niebezepiczne dla organizmu, wiec jajka OK ale bez weglowodanow
a co do jajek to sam dr.kwasniewski w diecie optymalnej mowi ze jajka sa najlepsze, a dodajac do nich wegle moga byc niebezepiczne dla organizmu, wiec jajka OK ale bez weglowodanow
Poprzedni temat
ZWICHNIECIE PALCA
Następny temat
prośba <potrzebuje diety <na mase> tzn ułożyć
Polecane artykuły