Szacuny
0
Napisanych postów
23
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
617
Cześć, proszę o ocenę diety na masę na podstawie poniższych danych i zrzutu ekranu z dziennika żywieniowego. Mam tylko pewną wątpliwość, bo z tego co widziałem na innych forach i stronach np. płatki owsiane traktujemy jako źródło węglowodanów, twaróg jako źródło białka, oliwę jako źródło tłuszczy itp, natomiast dziennik dolicza mi dodatkowo tłuszcze z płatków owsianych, białko z banana, węgle z mleka itd. Czy zatem wartości wyliczone przez dziennik żywieniowy mam traktować jako rzetelne i prawidłowe?
Na ten moment wygląda to w ten sposób. Co dwa tygodnie (przez pierwsze 8 tyg) będzie zwiększana ilość węglowodanów o 25g (100kcal) a przez kolejne 8, co 2 tyg zwiększana ilość białka o 10g. Tylko najważniejsza kwestia, o którą chciałem zapytać, czy liczymy to tak jak dziennik pokazuje, czy z płatków owsianych same węgle, z fileta z kurczaka samo białko etc.?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76102
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755216
Jeżeli wiesz ile w danym produkcie jest omega 3 i omega 6 to rzeczywiście nie trzeba aż tak dokładnie liczyć. W innym wypadku warto utrwalić ilości że strony nutritiondata.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6281
Napisanych postów
76102
Wiek
39 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
755216
Oczywiście ze tak. To, że coś jest źródłem białka, czy węglowodanów nie znaczy, że zawiera tylko jeden składnik odżywczy. Kieruj się dziennikiem. Wklej Wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Coś dużo tych kcal.
Szacuny
17708
Napisanych postów
132171
Wiek
39 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1460727
To jak chcesz to liczyć, jak z ryżu tylko węgle policzysz to od tak sobie białko z niego nie wyparuje żeby go nie liczyć, wliczasz wszystko, akurat oliwa to zły przykąłd bo to tylko tłuszcz jest
ale np Wieprzowina karkówka białko 16,1 tłuszcze 22,8 węgle 0,0
policzysz jako białko czy jako tłuszcze ?
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
29913
Napisanych postów
27250
Wiek
32 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
384534
nie doliczasz sobie makroskładników planując, z góry, leć na tym rozkładzie i obserwuj ciało, jak zalewa to podcinasz, jak jest zastój to dopiero dokładasz
Szacuny
0
Napisanych postów
23
Wiek
28 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
617
Super, dziękuję serdecznie wszystkim za odpowiedzi! Zastosuję się do Waszych rad.
flex1976
Tak, liczysz według dziennika wszystko. Dietę musisz poprawić szczególnie drugi Posiłek, zdrowe tłuszcze słonecznik do wywalenia
Rozumiem przez to, że słonecznik nie zawiera zdrowych tłuszczy? Zamiast niego orzechy, a co 2/3 dni ryba zamiast fileta z kurczaka teoretycznie byłoby ok, prawda?
Szacuny
12010
Napisanych postów
24512
Wiek
37 lat
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
306528
Orzechy są ok byle nie ziemne. Jako źródło tłuszczu nerkowce, włoskie, migdały, nasiona chia, olej lniany, osobiście na tym bazuję.
Tłuste ryby bez popadania w paranoję, ale dobrze jakby wędzone i puszkowane wpadały okazjonalnie.
Oprócz kury jest jeszcze min. krowa świnia i indyk.
Szacuny
3036
Napisanych postów
51767
Wiek
34 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
349884
Jak proporcje kwasów tłuszczowych będą w ogólnym rozrachunku mieściły się w przyjęte ramy "poprawności", to nic nie stoi na przeszkodzie by w jadłospisie znalazły się i fistaszki i słonecznik.
1
TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE. KONTAKT: [email protected]
Dziękuję za artykuł, z chęcią przeczytam. Z tego co znalazłem w wielu rzetelnych źródłach na temat odżywiania to unikanie niezdrowych tłuszczy przy jednoczesnym spożywaniu racjonalnych ilości ryb, orzechów, oliwy (lub innych olejów roślinnych), awokado oraz kilku (2-4) łyżek oleju lnianego dziennie zapewni prawidłowe proporcje kwasów omega3:omega6 (ewentualnie suplementacja) i nie trzeba w takim przypadku liczyć dokładnych proporcji, aby mieć pewność że są one prawidłowe.