SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jakość posiłków w diecie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1076

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 36 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 1060
//edit - wiem zły tytuł tematu, uzupełnił mi się taki od poprzedniego posta i nie umiem zmienić :)

Witam, od dłuższego już czasu regularnie około 3/4 w tygodniu jadam sos z mięsem. Przygotowuje go (w moim odczuciu w zdrowy sposób), a że dużo bardziej lubię tę formę dostarczenia białka niż zwykłego suchego kuraka często z niego korzystam. I teraz czy faktycznie ten posiłek jest dobrze i zdrowo przygotowany czy jednak powinienem go ograniczyć, albo coś zmienić?

1. Łopatkę wieprzową kroję na plastry (około 250g) i podsmażam krótko na smalcu (mogę zmienić na olej kokosowy ale chyba smalec lepszy)
2. Podsmażoną wrzucam do garnka, zalewam wrzątkiem i dodaję sos pieczeniowy ciemny. Lepszego pomysłu nie znam ale z tego co widziałem na odwrocie zbyt dużo kalorii też nie ma (36/100g).
3. Przyprawiam przyprawami typu słodka czy ostra papryka, majeranek itp - i gotuję na wolnym ogniu około 3 godzin.
4. Pod koniec sos zagęszczam siemieniem lnianym mielonym i jem z kaszą jęczmienną (inne mi nie wchodzą) albo ziemniakami, dodatkowo ogórki kiszone.

Drugie pytanie: kolejny posiłek który jem bardzo regularnie to jajecznica z boczkiem. Zazwyczaj kupuję dosyć mocno czerwony boczek z małą zawartością tłuszczu no ale jednak sporo kalorii zawiera. Jajecznica bez niczego w środku nie za bardzo mi smakuję dlatego chciałbym się dowiedzieć czy boczek jest dobrym rozwiązaniem, a może jednak lepiej zainwestować w jakieś lepszej jakości szynkę, może kiełbasę, może jakieś warzywo tylko jakie? czy nauczyć się jeść jajecznicę samą a zwiększyć ilość jaj? Dodam że jajecznicę jem prawie codziennie

Dzięki i pozdrawiam :D


Zmieniony przez - Messs w dniu 2017-09-17 17:06:16
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
Łopatka wieprzowa, jak i reszta wymienionych składników posiłki, jak najbardziej mogą być obecne w diecie. Ważny jest ogół diety a niekoniecznie jeden składnik w postaci boczku.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Ja bym się jednak przyczepiła do tego sosu pieczeniowego, bez znaczenia jasny/ciemny - ale z torebki, to cała tablica Mendelejewa, zwłaszcza jeśli jesz to często. Na patelni po mięsnie podsmaż pokrojone cebulę/pora/paprykę tartą marchew/pietruszkę/selera dorzuć do mięsa, zalej wodą - mała ilość, dopraw ziołami i zrobi się pyszny zdrowy sos.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 134 Napisanych postów 702 Wiek 42 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 10354
Lotdafak?

Moze od konca.
Ja jajecznice jem codziennie. Codziennie 5 jaj z boczkiem (150g), pomidorami, czosnkiem i cebula ;) Rutyna niby, no ale jem i smakuje. To 600-700 kcal Jedz bez krepacji.

Dwa
Karkowke i tak pewnie tlusta smazysz w jakim celu? Chcesz na maksa podbic tluszcze czy jak? Ten smalec i siemie lniane. Ja kupuje zazwyczaj mega kawal karkowki/szynke taki 1,5 kg do 2. Lekko obsmazam i pakuje do gara, do tego wrzucam surowe ziemniaki pokrojone w grube talary, marchewe, papryke i cebule (w calosci, staram sie male kupic) wode. I do piekarnika na 3 godziny.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
1. Łopatka zdecydowanie lepiej i smacznie wypada duszona z warzywami.
2. Gotowe sosy do wywalenia, skład sam za siebie mówi...
3. Do przypraw warto dodać np. czosnek granulowany, oregano, liść laurowy, czy ziele angielskie.

Bocz może wpaść, raczej nie wrzucałabym go codziennie chociażby z racji tego, że i tak w diecie mamy sporo kwasów omega6, a zbyt mało omega3, dlatego jajka spoko (możesz jeść omleta, możesz na ich bazie zrobić babeczki z mozzarellą, jabłkiem, bananem jak lubisz, i wiele innych).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1013 Napisanych postów 5401 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 136811
Poszukać w Google przepis na FAJITA - wyjdzie aromatyczne, soczyste mięcho, które w dodatku przygotujesz 10x szybciej niż gotowany 3 godz sos z paczki

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Napój kakaowy do szejka

Następny temat

Dieta do oceny 92kg ,33lata

WHEY premium