Co potrzebujemy:
- 50g płatków jaglanych
- 7 białek jaj L
- 50g płatki ryżowych
- 100g kulek czekoladowych Granex (dostępne w Aucha, bardzo dobre makro - mała zawartość ww, ok. 60g/100g, są zrobione z kukurydzy, a nie pszenicy)
- 150g jabłka
- 15g odżywk białkowej
- dodatki smakowe: cynamon, słodzik.
Płatki jaglane oraz ryżowe zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na parę minut. Ewentualnie wstawiamy do mikrofalówki na 1 min. Następnie dodajemy dodatki smakowe oraz białka jaj i całość blendujemy. Do przygotowanej masy (powinna być dojść rzadka) dodajemy połowę kulek czekoladowych. Całość smażymy na małym ogniu na patelni spryskanej sprayem do smażenia, najpierw z jednej, potem z drugiej strony.
Odżywkę białkową wsypujemy do małej filiżanki/kubka i dodajemy ok. 3-4 łyżeczki wody/mleka mieszając, tak aby uzyskać konsystencję polewy. Smarujemy wcześniej usmażony omlet i posypujemy pozostałą częścią kulek czekoladowych lekko „przyklepując”, tak aby się przykleiły do powierzchni. Na górę kładziemy pokrojone w plasterki jabłka i opcjonalnie polewamy sosem 0kcal - w moim przypadku karmelowym.
Makro dla moich składników, to BTW 40/0/140.
Smacznego
Zmieniony przez - BzykuDG w dniu 2017-08-06 06:43:07
Kolarsko-gastronomiczny blog z elementami kulturystyki powered by SFD - http://www.sfd.pl/post-p18363444.html