SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pierogi - wartości odżywcze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6665

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 39 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 244
Witam, w sklepie pojawiły się "domowej roboty" pierogi, jednak tabela odżywcza mnie zdziwiła, otóż na jedną paczkę (500g) przypada 2000kcal (!!) 280g węglowodanów oraz 133g białka, rozliczając na porcję 100g wygląda to tak: 387kcal, 56w/w, 26b. Czy jest to możliwe?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
bziubzius Moderator
Ekspert
Szacuny 4304 Napisanych postów 17985 Wiek 36 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 282905
Pierogi -wartości odżywcze


Pierogi to mączną potrawa lubiana przez wielu Polaków. Czy dbając o formę trzeba z nich rezygnować? Czy można przygotować pierogi w wersji dietetycznej i cieszyć się ich smakiem będąc na diecie?

Pierogi to kawałki cienkiego, elastycznego i lepkiego ciasta wypełnione farszem, a następnie ugotowane, upieczone, usmażone lub ugrillowane.
Ciasto na pierogi najczęściej przygotowywane jest z mąki pszennej (aczkolwiek istnieją również pierogi lepione z mąki ryżowej, kukurydzianej, żytniej i gryczanej) z dodatkiem wody, jaj, drożdży i tłuszczu.
Nadzienie pierogów może być zarówno słone, jak i słodkie.

Najbardziej znane to pierogi ruskie, pierogi z farszem mięsnym, pierogi z farszem z kwaśnej kapusty z grzybami. Dość popularne są również pierogi z twarogiem i owocami, podawane najczęściej ze śmietaną i cukrem.
Obecnie coraz bardziej popularne stają się również pierogi ze szpinakiem oraz warzywami strączkowymi np. soczewicą. Bardzo często ciasto przygotowane jest z mąki pszennej pełnoziarnistej lub z mąki gryczanej.
Jak już wspomniałam wyróżniamy trzy rodzaje pierogów ze względu na rodzaj obróbki termicznej. Najbardziej popularne pierogi gotowane, a także pierogi pieczone i smażone.
Pierogi mogą mieć bardzo różne rozmiar i kształty. Od maleńkich uszek, poprzez pierogi małe i średnie wielkości do 10 cm, po duże mające nawet 15cm długości i ważące 200g, a nawet pierogi olbrzymie, których waga sięga 1 kg.
Powszechnie pierogi uznawane są za tradycyjne danie kuchni staropolskiej. W rzeczywistości jednak pierogi pochodzą z Chin. Do Europy sprowadził je Marco Polo. Do Polski pierogi dotarły w XIII wieku. Początkowo w języku polskim pierogi nazywano pirogami. Przygotowywano je wówczas wyłącznie na specjalne okazje i święta.

Z czego składa się ciasto na pierogi?

Przepisy na pierogowe ciasto mogą się nieznacznie różnić.
Najczęściej ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki pszennej.

Podstawowe składniki ciasta na pierogi to:

• mąka
• woda,
• jajko (1 lub 2 na kilogram mąki).

Możliwe jest również przygotowanie ciasta na pierogi bez użycia jaj. Do mąki dodajemy wówczas letnią wodę i sól.
Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione i elastyczne. Przygotowane ciasto należy rozwałkować na grubość około 2mm. Następnie za pomocą formy wycinamy krążki. Na ich środek nakładamy nadzienie i ręcznie zlepiamy pierogi.

Czy pierogi są zdrowe?

Wszystko zależy od tego z czego i w jaki sposób pierogi zostały przygotowane.
Najczęściej ciasto na pierogi przygotowuje się z oczyszczonej mąki pszennej. Mąka taka ma mało błonnika, witamin i składników mineralnych.
Warto przygotować pierogi z mąki pełnoziarnistej lub z mąki z innego zboża przykładowo z mąki gryczanej.
Istotne jest również to, co znajduje się w środku, czyli nadzienie. Najmniej kaloryczne są pierogi z nadzieniem warzywnym – np. z kapusta i grzybami oraz pierogi ze szpinakiem lub z warzywami strączkowymi. Jeśli jako nadzienie posłużą owoce jagodowe bez dodatku cukru lub dobrej jakości mięso – to pierogi mogą być również smaczne i wartościowe.

Bardzo ważne jest to, w jaki sposób przygotujemy farsz. Nawet jeśli wybierzemy szpinak, ale usmażymy go na dużej ilości tłuszczu i wymieszamy z potężną ilością fety, danie nie będzie już posiłkiem o niskiej zawartości kalorii.

Kolejna istotna kwestia to obróbka termiczna i sposób podania.
Najlepiej wybierać pierogi gotowane. Unikajmy pierogów podsmażanych na patelni. Stają się wówczas dużo bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.
Najzdrowsze będą pierogi wyciągnięte prosto z wody.
Nie przesadzajmy również z dodatkami taki jak skwarki, okrasa, śmietana czy cukier. Ich dodatek znacząco podnosi kaloryczność posiłku.

Ile kalorii mają pierogi?
Kaloryczność pierogów na 100g/na porcję
Pierogi ruskie 218kcl/436kcl (5 pierogów ruskich)
Pierogi z kapustą i grzybami 171kcal/ 342kcal (5 pierogów)
Pierogi z truskawkami 146kcal/183kcal (5 pierogów)
Pierogi z mięsem 205kcal/410kcal (5 pierogów)
Pierogi z twarogiem 239kcal/359kcal (5 pierogów)
Pierogi razowe ze szpinakiem 200kcal/250kcal (5 pierogów)

Kaloryczność pierogów może się różnić od tej wymienionej powyżej w zależności od grubości ciasta, dodatku tłuszczów, czy cukru.

Czy warto kupować gotowe pierogi?

Nigdy do końca nie będziemy pewni, co się w nich znajduje i jak zostały przygotowane. Jeśli jednak kupujemy gotowe pierogi omijajmy te przechowywany w chłodniach i sprzedawane na wagę. Nie będziemy nawet w stanie doszukać się ich daty przydatności do spożycia. Jeśli kupujemy mrożone pierogi wybierajmy te w torebkach. Ważne by nie były zbite w kulę i pokryte śniegiem. Może to świadczyć o tym, że były nieprawidłowo przechowywane.
Zawsze sprawdzajmy również skład pierogów, które chcemy kupić.

Przykładowy skład sklepowych pierogów:
Pierogi mrożone: mąka pszenna, woda, mięso wieprzowe 17 %, mięso wołowe 4%, cebula, koncentrat białka sojowego, tłuszcz wieprzowy, tłuszcz roślinny, błonnik pszenny, sól, przyprawy, barwnik: beta karoten.
Jak więc widzimy mają one niewiele wspólnego z pierogami, które możemy samodzielnie zrobić w domu.
Jeśli nie mamy czasu na lepienie własnoręcznie pierogów, polecam poszukać sprawdzonego dostawcy i kupować świeże pierogi. Bardzo często można zamówienia składać w pierogarniach lub poszukać pani, która sprzedaje robione przez siebie, domowe pierogi.

Dietetyczne pierogi
Czy da się zrobić dietetyczne pierogi?
Okazuje się, że się da. Jak wspomniałam wcześniej duże znaczenie ma rodzaj wykorzystanej do ciasta na pierogi mąki, jego grubość oraz nadzienie i sposób podania.

Pełnoziarniste pierogi
Składniki na ciasto:

mąka pszenna pełnoziarnista (150g)
woda (50ml)
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę z solą i wlewamy gorącą wodę jednocześnie mieszając mąkę łyżką. Jak już się mąka połączy lekko z wodą, to wyrabiamy ciasto ręką. Z podanych składników otrzymamy dość twarde ciasto, dzięki czemu będziemy stanie porządnie je rozwałkować. Jak już ciasto mamy wyrobione, to je bardzo cienko wałkujemy, do 1-2mm. Przy tak cienkim rozwałkowaniu i takich proporcjach wychodzi 25szt.

Farsz na pierogi ruskie
1 kostka chudego białego sera (200g)
ziemniaki (200g)
cebula (200g)
przyprawy (sól, pieprz)
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane ziemniaki, ser i cebulę ubijamy tłuczkiem na gładką masę i przyprawiamy.
Wartość energetyczna 1 dietetycznego pieroga ruskiego – 39kcal
Dla porównania – jeden tradycyjny pieróg ruski to około 90kcal.






Zmieniony przez - bziubzius w dniu 2017-05-14 19:48:08
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Szacuny 3036 Napisanych postów 51769 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 349984
Skoro tak jest napisane na opakowaniu to jest to możliwe. Jak w domu zrobisz z mięsem czy serem też pewnie tyle wyjdzie, a nie można zapominać, że i w mące jest białko.
1

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 39 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 244
Właśnie są z serem, zdziwiło mnie to dlatego, że w internecie w różnych tabelach jest ukazana połowa z tego na 100g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Dokładnie jak Koniu - jest to możliwe.
Nic w tym dziwnego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Wrzuć skład tych pierogów, aż ciekawa jestem Ile jest w opakowaniu sztuk ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 34 Napisanych postów 357 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15996
Koniu151
Skoro tak jest napisane na opakowaniu to jest to możliwe. Jak w domu zrobisz z mięsem czy serem też pewnie tyle wyjdzie, a nie można zapominać, że i w mące jest białko.


Aha, skoro tak piszę to trzeba uwierzyć pewnie jeszcze z biedronki!

Toż to idealne na mase!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6285 Napisanych postów 76115 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755297
Wydaje się to mało prawdopodobne. Jednak najlepiej jakbyś wkleił zdjęcie składu i wartości. Wtedy zobaczymy. Zawsze też możesz zadzwonić/napisać do producenta z prośbą o wyjąśnienie.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 39 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 244
Składniki: mąka pszenna, farsz (50%), sól, pieprz, woda, jajka, olej roślinny
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12218 Napisanych postów 22076 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627856
Wbiłam kiedyś domowe pierogi do dziennika i też byłam zdziwiona , ze kalorycznie wyszło. Tez były z twarogiem i z cebulką podsmażoną na oliwce:) Mimo wszystko uważam, że mniej miały kalorii niż te gotowce.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 62 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 653
Dobra sprawa, jedynie - Węgle z białej mąki, białko w połowie wartościowe z sera.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6285 Napisanych postów 76115 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755297
Dość łatwo obliczyć ile węglowodanów będzie z takiej ilości mąki.

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Problem z apetytem

Następny temat

Jaja ( termin ważności )

forma lato