Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki (60 g pszennej, 50 g żytniej)
- 30-50 ml ciepłej wody
- czubeczek łyżeczki suchych drożdży
- ewentualnie oliwa
- 1 jajko
- przyprawy
- sos pomidorowy/przecier
Farsz - tutaj pełna dowolność, a moja wersja:
- 150 g piersi z kurczaka
- 3-4 pieczarki
- 2-3 łyżki kukurydzy
- 1/4 papryki
- przyprawy
- ser żółty
Przygotowanie:
1. Do miski przesiać mąki, wsypać drożdże, dolać wody i ewentualnie oliwy i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste
2. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia
3. Usmażyć kurczaka, dodać pieczarki, paprykę i na koniec kukurydzę
4. Ciasto rozwałkować na cienki okrągły placek
5. Połowę posmarować sosem zostawiając ok. 2-3 cm suchego ciasta żeby zlepić brzegi
6. Na sos wyłożyć farsz i posypać serem
7. Złożyć ciasto w kształt pieroga, zlepić brzegi i docisnąć np. widelcem
8. Roztrzepać jajko i posmarować pieroga i posypać rozmarynem i oregano
9. Piec w temp. 210 stopni przez 15-20 min
Wartości
Samo ciasto:
10 g białka 70 g węglowodanów 2 g tłuszczu
Smacznego!!!
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html