Proziaki żytnie razowe by liqierek
Składniki:
- ok. 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g kefiru
- 1 jajko
- troszkę soli
Przygotowanie:
1. Na stolnicę wysypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy sodę, sól i mieszamy.
2. Następnie robimy zagłębienie do którego wlewamy kefir i wbijamy jajko.
3. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę
(być może będziesz potrzebował więcej niż ppdane w przepisie).
4. Ugniatamy aż uzyskamy konsystencję, która nie będzie strasznie lepka i da się to nasze ciasto rozwałkować.
5. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkujemy na wysokość ok. 1,5cm.
6. Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu) i kładziemy nasze proziaki. Smażymy po ok. 7 minut z każdej strony na dosyć dużym ogniu.
Gotowe!
Wartości: ( 1 proziak, w założeniu że wyjdzie nam ich 6 ):
B: 3,5
T: 1,2
W: 26,9
Kcal: 115


Składniki:
- ok. 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150g kefiru
- 1 jajko
- troszkę soli
Przygotowanie:
1. Na stolnicę wysypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy sodę, sól i mieszamy.
2. Następnie robimy zagłębienie do którego wlewamy kefir i wbijamy jajko.
3. Zagniatamy ciasto, dodając stopniowo pozostałą mąkę
(być może będziesz potrzebował więcej niż ppdane w przepisie).
4. Ugniatamy aż uzyskamy konsystencję, która nie będzie strasznie lepka i da się to nasze ciasto rozwałkować.
5. Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkujemy na wysokość ok. 1,5cm.
6. Rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu) i kładziemy nasze proziaki. Smażymy po ok. 7 minut z każdej strony na dosyć dużym ogniu.
Gotowe!
Wartości: ( 1 proziak, w założeniu że wyjdzie nam ich 6 ):
B: 3,5
T: 1,2
W: 26,9
Kcal: 115
1
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html