Obecnie chciałbym skorzystać z modelu żywienia 16/8 tj. 8 godzin jedzenia w trakcie dnia + 16 godzin przerwy. Wydaje mi się, że w moim przypadku jest to sensowne. Z uwagi na moją pracę, trudno mi utrzymać stałe pory posiłków czy ich przygotowywanie. Mój problem dotyczy natomiast wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Próbowałem wyliczyć z tego wzoru https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html natomiast coś mi nie idzie (TEA, TEF). Spróbowałem więc wyliczyć z gotowych kalkulatorów ale tu każdy pokazuje inne wartości. Co więcej na którejś ze stron wyczytałem, że powinienem wyliczać to dla mojej dobrej wagi a nie dla tej obecnej.
O co Was proszę? O pomoc w wyliczeniu prawidłowego zapotrzebowania kalorycznego, które pozwoli mi na dietę 16/8 przy moich parametrach tj. wiek 29, wzrost 176 cm, waga: 115 kg, aktywność fizyczna: brak. Następnie postaram się wyliczyć odpowiednio zapotrzebowanie na białko, węglowodany, tłuszcz i przemyśleć kwestię aktywności fizycznej (jasne, że musi być tylko nie wiem jeszcze jak to wszystko zgrać). Jestem generalnie osobą zdrową, sprawną - pomimo tego, że choruję na cukrzycę (uregulowana - metformax, bez insuliny).
Serdecznie dzięki,