Cottage pie - czyli zapiekanka w angielskim stylu
Pyszne mięsno-warzywne połączenie, pod pierzynką z puree ziemniaczanego i skorupką serowo-ziemniaczaną
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego (w oryginalnym przepisie jest wołowina ja dziś użyłem wieprzowiny, ale każde mięso się powinno nadać)
- 400 g ziemniaków
- 10 g masła
- 150 g marchwi pokrojonej w kostkę
- 150 g przecieru pomidorowego
- 30 g sera żółtego
- 2,3 łyżki mleka
- łyżeczka sosu Worcestershire (można zastąpić sojowym)
- tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso
1. Mięso przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć, tak aby się "zamknęło"
2. Dodać marchew
3. Gdy marchew trochę zmięknie dodać przecier pomidorowy, sos oraz tymianek
4. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż do wyparowania wody
5. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego
Puree
1. Ziemniaki ugotować i odzcedzić
2. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło i mleko (można też dodać gałkę muszkatołową jak ktoś lubi, oraz dodatkową porcję sera żółtego)
3. Ubić aż do powstania delikatnej masy
4.
Na masę mięsno-warzywną wyłożyć puree
5. Wyrównać i można zrobić wzorki
6. Posypać serem żółtym
Piec w temp 180 stopni przez ok. 30 min na termoobiegu, pod koniec można dać funkcję grill aby mocniej przyrumienić wierzch puree oraz ser
Wartości odżywcze całości:
B: 59
W: 85
T: 27
Kcal: 855
SMACZNEGO
Zmieniony przez - melo15 w dniu 2016-08-23 17:59:33