Wybaczcie za ilość, ale jak coś robię pierwszy raz to wole nie ryzykować z większą ilością
Ale śmiało można robić więcej
Czekoladowe, wegańskie kulki mocy z awokado
Składniki:
- 50 g awkokado
- 50 g daktyli
- 5 g kakao
- 20 g amarantusa ekspandowanego (+ troszkę do obtoczenia)
Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i przykryć na 15 min a następnie je odsączyć
2. Awokado obrać a następnie zblendować z daktylami na gładką masę
3. Do masy dodać kakao i amarantus a następnie wymieszać
4. Uformować kuleczki a następnie obtoczyć je jeszcze w amarantusie (można obtoczyć w wiórkach, orzechach, nasionach)
5. Dać do zamrażarki na 10-15 min
6. Przechowywać w lodówce
Wartości:
Całość: 7 g białka 58,4 g węglowodanów 9,9 g tłuszczy 350 kcal
Jedna kulka: 1,4 g białka 11,7 g węglowodanów 1,9 g tłuszczy 70 kcal
Smacznego!
Bezglutenowe, wegańskie kulki mocy
Składniki:
- 50 g daktyli
-
10 g amarantusa ekspandowanego (+ troszkę do obtoczenia)
Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i przykryć na 15 min a następnie je odsączyć
2. Miękkie daktyle zblendować na gładką masę
3. Do masy dodać amarantus i wymieszać
4. Uformować kuleczki a następnie obtoczyć je jeszcze w amarantusie (można obtoczyć w wiórkach, orzechach, nasionach)
5. Dać do zamrażarki na 10-15 min
6. Przechowywać w lodówce
Wartości:
Całość: 4,6 g białka 55,1 g węglowodanów 1,7 g tłuszczy 220 kcal
Jedna kulka: 1,5 g białka 18,3 g węglowodanów 0,5 g tłuszczy 70 kcal
Smacznego!
Zmieniony przez - melo15 w dniu 2016-11-19 10:45:54
Zmieniony przez - melo15 w dniu 2016-11-19 10:54:53