Owoce są elementem wielu diet i stanowią źródło węglowodanów, szczególnie cukrów prostych, takich jak:
glukoza i fruktoza. Są one organem powstającym w zalążni słupka zawierające w swoim wnętrzu nasiona. Określa się nimi części roślin o grubej warstwie miąższu i przyjemnym i najczęściej słodkim lub kwaśnym smaku i zapachu.
Powszechnie wiadomo, że źródłem węglowodanów w diecie powinny być najlepszej jakości węglowodany złożone, pochodzące z kaszy, ryżu, ziemniaków, płatków, czy pieczywa. Panuje mit na temat tego, że owoce należy wykluczyć z diety, z uwagi na obecność w nich cukrów prostych. W rzeczywistości zdecydowanie nie należy ich eliminować z diety. Stanowią źródło sporej ilości witamin, składników mineralnych, enzymów, czy innych nutraceutyków.
Zjedzenie ich wieczorem nie jest problemem. Śmiało możesz zjeść owoce do kolacji. Byle nie stanowiły one podstawy posiłku, a ewentualny dodatek do niego. Warto aby posiłek bazował na dobrej jakości źródle białka, ewentualnie również tłuszczów. Jak najbardziej można dodać do niego różne owoce.
Więcej istotnych informacji na temat owoców znajdziesz tutaj:
https://potreningu.pl/articles/5731/ktore-owoce-sa-najlepsze-dla-zdrowia