flex1976a jak to sobie wyobrażasz ?
że znajdziesz identyczne wartości?to może jeszcze podaj jakiego ręcznika używałeś do wycierania ziemniaków
Znalazłem dla 100 g frytek- 'frytki produkt przygotowany w domu' na fatsecret
185 kalorii
Białko 2,17 g
Węglowodany 23,39 g
Cukier 1,55g
Tłuszcze 9,64g
Tłuszcz Nasycony 1,23
Oraz dla 100 g ziemniaków gotowanych
87 kalorii
Białko 1,87 g
Węglowodany 20,13 g
Cukier 0,87 g
Tłuszcze 0,1 g
Tłuszcz Nasycony 0,026 g
Można smażyć ziemniaki 30 minut na patelni pod przykrywką na małym ogniu i wtedy ich smak i pewnie też wartości odżywcze będą inne
Taki sposób smażenia jaki ja zastosowałem jest chyba najbardziej typowy i stosowany we frytkownicach.
Czyli nagrzany mocno olej i krótki czas smażenia.
Napisałem posta, bo może ktoś wie jak przy dokładnie takiej
obróbce termicznej, w głębokim oleju zmieniają się wartości odżywcze. Na pewno wzrasta kaloryczność, i ziemniaki przechodzą trochę tłuszczem, ale czy przez te 15 minut , pojawia się ,aż 100 g tłuszczu w 1 kg ziemniaków?
Mi się wydaje , że ubywa może podczas smażenia i te 10% oleju z 1l, ale część jego pewnie wyparowuje i nie wszystko wsiąka w ziemniaki. Część ponadto jest wycierana ręcznikiem. Przy smażeniu 1 kg ziemniaki pochłoną z 80 ml
przyjmę więc te 8 g za słuszne. Tylko nie wiem jak inne makrosy sie zmienia... Czy może pozostają takie same?