SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Domowe razowe bułki, nie tylko do hamburgerów

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7510

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki:

3 łyżki ciepłego mleka
1 szklanka ciepłej wody
50 g drożdży
2,5 łyżki cukru
1,5-2 łyżeczki soli
2 duże jajka
4 szklanki mąki pszennej razowej
2,5 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu
Przygotowanie:

W misce łączymy ze sobą letnie mleko, wodę, drożdże i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, sól, 1 jajko.
Ugniatamy ręcznie 6-8 minut lub przy pomocy miksera z hakiem. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Unikamy dodatkowego dosypywania mąki.
Przykrywamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swoją objętość.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub korzystamy z maty silikonowej.
Ciasto dzielimy na 8 lub 16 części na posypanej mąką stolnicy. W zależności od rozmiaru jaki chcemy uzyskać. Z tego przepisu wychodzi 8 dużych lub 16 średnich bułek na hamburgery.
Delikatnie z każdej porcji ciasta tworzymy kulkę i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Między bułkami pozostawiamy 2-3 centymetrowe odstępy.
Przykrywamy lekko naoliwioną folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Rozmącamy jajko w misce, smarujemy dokładnie pędzlem każdą bułkę i posypujemy sezamem. Pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut w temperaturze 200˚C do złocistego koloru i suchego patyczka. Bułki wyjmujemy od razu po upieczeniu i studzimy na metalowej kratce




Wartości odżywcze w 1 bułce:

Białko: 11 g

Węglowodany: 60 g

Tłuszcze: 7,5 g

Kcal: 366

Moi drodzy jako iż nie jestem specjalistą od wypieków posłużyłem się przepisem pewnej "Pani z internetu" zmieniłem w nim jedynie jeden składnik jakim było zastosowanie innego rodzaju mąki. Bułki wyszły naprawdę pyszne. Ze zwykłej mąki pszennej na pewno lepiej wyrosną i będą bardziej lekkie. Ale maka razowa ma "100 procent wyciągu, powstaje z przemiału całego ziarna. W sprzedaży dostępna jest zarówno grubiej mielona, jak i miałka. Jednak im grubsza granulacja mąki, tym bardziej zwarty miękisz chleba". Ja zrobiłem 8 bułek i stąd też takie a nie inne wartości kaloryczne. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki naprawdę bomba :).


8
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Przepiękne
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94862 Napisanych postów 364859 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670285
Klasa !!

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 14678 Napisanych postów 53199 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 400735
Cos pieknego

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

Prowadzenie, plany treningowe, plany żywieniowe: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 76 Napisanych postów 469 Wiek 24 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 14346
W przyszłym tygodniu koniecznie robie i zabieram na podróż ;) Sog!

Trenuje ciężko -trenuj ciężej.
Trenuje ciężej- trenuje dobrze

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Cieszy że się podoba, szczerze 2-3 dni dla takich bułek to jest max żeby je zjeść :) z racji użytej mąk(potem robią się już twardawe)i. Ze zwykłej mąki pszennej na pewno będą dłużej miękkie. Jeśli chodzi o zabieranie na podróż to jak najbardziej, ale jako bułka "na drogę":) pozdr.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9988 Napisanych postów 5638 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18404
super przepis !!!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Wyglądają super, SOG ; )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94862 Napisanych postów 364859 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670285
dobrze że podbiłaś bo zapomniałem o tym

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3185 Napisanych postów 15808 Wiek 36 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 146709
Moje jutro będą lądować w piecu ; ) Szukałam, szukałam i się znalazły perfekto :D
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"Chłopski" burger z grillowaną cebulą, boczkiem i domowymi razowymi bułkami

Następny temat

Co z tym zrobić ?

WHEY premium