Składniki na 1 porcję:
150 g mięsa wołowego(u mnie ligawa)
2 bułki średniej wielkości
2-3 plastry mozzarelli
garść rukoli
3 plastry pokrojonej wzdłuż cukinii
ćwiartka czerwonej papryki
szczypiorek
2- łyżki jogurtu lub majonezu :)
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy Dijon
oliwa z oliwek
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Mięso mielimy lub kupujemy już zmielone, dodajemy porządną łyżeczkę musztardy Dijon dużo pieprzu oraz solidną szczyptę soli. Wyrabiamy masę, dzielimy na dwie części i tworzymy burgery trochę większe niż średnica bułki. Jeśli mamy możliwość zawijamy burgery w folie i wrzucamy do lodówki aby się "przegryzły".
Sos: do jogurtu lub majonezu dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, łyżeczkę posiekanego szczypiorku oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, najlepiej grillową, cukinie oraz paprykę smarujemy odrobiną oliwy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron do momentu pojawienia się ładnych zarumienionych pasków.
Burgery smażymy max po 1-2 min z każdej strony( w zależności od grubości), ale z tej ilości mięsa wyjdą na pewno cieńsze niż 1 cm. Po obróceniu na drugą stronę od razu kładziemy na mięso mozzarelle.
Bułki podpiekamy na tej samej patelni lub w tosterze,
Składamy burgera: obie części bułek smarujemy przygotowanym sosem, następnie na dół bułki układamy rukole, mięso, cukinie i paprykę.
Smacznego :)
Wartości odżywcze:
Białko: 48 g
Węglowodany: 75 g
Tłuszcze: 12 g
Kcal: 590
Przedstawiam wam kolejną moją wersję burgerów, tym razem w wersji z grillowanymi warzywami, mozzarellą i dodatkiem francuskich musztard. Na pewno ta kompilacja świetnie sprawdzi się jako posiłek po treningu. Widać to po wartościach odżywczych, solidna dawka zarówno białka jak i węgli.