Składniki na 1 porcję:
150 g piersi z kurczaka
2 placki tortilli
kilka listków botwinki
czerwona papryka
papryczka chili
czerwona cebula
sok z cytryny
Panierka:
garść orzechów włoskich
kilka gałązek świeżego tymianku
szczypta oregano i chilli cayenne
10 g startego sera
kilka kropel oliwy
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Pozostałe składniki:
2-3 łyżki olej udo smażenia
1 jajko
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w duża kostkę. Panierka: wszystkie składniki zmiksować w blenderze, tak aby utworzyły sypką panierkę. Jajko roztrzepać i zanurzyć w nim kawałki kurczaka, a następnie obtoczyć w panierce. Tak przygotowane kawałki włożyć na 5- 10 minut do lodówki. Następnie smażyć na średnio rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Botwinkę waz z łodygami pokroić w paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, zamieszać. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i po 2-3 minutach powinna być gotowa. Resztę warzyw pokroić w dowolny kształt.
Sos: wszystkie składniki wymieszać oraz doprawić do smaku.
Placki tortilli wrzucić na rozgrzaną patelnie na 20-30 sekund z każdej strony. Składamy tortille, na samym początku wykładamy botwinkę, następnie chrupiące kawałki kurczaka , resztę warzyw i skrapiamy całość sosem. Gotowe, Smacznego :)
Wartości kaloryczne:
Białko: 42 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcze: 55 g
Kcal: 887
Brakuje wam fast foodów? Pozwólcie że przedstawię wam tortille (której nie powstydziło by sie KFC :P) w bardzo prostej wersji, z botwinką oraz chrupiącym kurczakiem w panierce z orzechów włoskich, smacznie i zdrowo, czego więcej :).
Zmieniony przez - lodzianin1 w dniu 2015-06-23 20:50:55