SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

wegle + tluszcze

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 4327

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 1357 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22874
czyli gotowac ok 15 min na duzym ogniu i bd git? a wliczac te tluszcze z kasz i wegle z warzyw bo nie wiem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 373 Napisanych postów 732 Wiek 31 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 16921
Streetz Killer - zależy z jakich warzyw, róznie się robi. Ziemniaki to oczywiście zawsze się wlicza bo to typowe źródło węgli, ale już pomidora czy ogórka to raczej się nie wlicza. A burak czy marchew mają już trochę więcej węgli i większość osób wlicza. Musisz obrać własny schemat. To samo tyczy się tłusczy z kasz czy chlebów. Niektórzy w ogóle nie liczą białek czy tłusczy z nich bo to typowe źródła węgli. Sporo zależy od tego czy korzystasz z cyfrowych dzienników dietetycznych, jeżeli nie to polecam to robić prosto czyli wliczać makrosy któych dane produkty są typowym źródłem. Np. ryż to tylko węgle, pierś z kurzczaka to tylko białko, orzechy to tylko tłuszcz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 137 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1539
Zasada jest taka - mniej strat witamin notuje się przy szybkiej obróbce w wysokiej temperaturze, niż przy długiej obróbce w niższej temperaturze. Jednak ta sytuacja ma głównie odniesienie w przetwórstwie przemysłowym, gdzie można użyć odpowiedniego sprzętu, np. pasteryzatorów. W domu nie osiągniesz znaczących różnic, nawet gotując w szybkowarze, ewentualnie manipulując długością czasu gotowania (duży lub mały ogień). Dobry zestaw do gotowania na parze gotuje ok. 70 zł, a ma dużo więcej zalet niż zwykły garnek. Straty witamin przy obróbce w parowarach to maksymalnie 15 %, a przy zwykłym gotowaniu ponad 50 %.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 1357 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22874
wielkie dziekie, tego szukalem. jeszcze raz dziekowa!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 1357 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22874
takie pytanie, jakbym sobie zrobil raz, dwa w tygodniu taki dzien w ktorym nie przekraczalbym 10 g wegli a reszte dobil tluszczem i bialkiem do zapotrzebowanie np 130-140 g tluszczu reszta bialko, to czy nie spowodowaloby to szoku dla organizmu i nie odlozyl tego tluszczu gdzies w tkanke tluszczowa? chcialby tak zrobic ze wzgledu na utrzymanie niskiej wagi i tkanki tluszczowej, a poza tym dla urozmaicenia i - smaku :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Nie, to bez sens.
Znaczy mozesz sobie zrobić tak, że jeden dzień dajesz dużo mniej węglowodanów ( np. w DNT ) wtedy to ma sens, ale tłuszcze i białko bez zmian. No lekko tłuszcze możesz zwiększyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 1357 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22874
sluchajcie, a np taki tluszcz z udzca wolowego, piersi zz kurczaka czy indyka to wliczac ? dietke mam dopieta do ostatniego grama, nie mam pojecia czy gdy wyjade o 5 g tluszczu wiecej niz moja waga to mi sie w fat odlozy. moze glupie pytanie, ale bardzo mi zalezy aby te tkanke tluszczowa utrzymac. pytanie jeszcze takie, znalazlem na fitwice kalorie z pewnej kaszy gryczanej i wegli miala 65 g, z czego 60 g skrobi a 5 g to blonnik. dodac te 5 g skrobi do diety czy poprostu blonnik tez daje jakies kalorie? wracajac do tluszczy z chudych mies wliczyc je do diety gdy np zjem ok 3 g tluszczy z nich i reszta to oliwa lub margaryna do zapotrzebowania? pytanie moze powtarzajace sie ale naprawde nie wiem czy ci kulturyscy lub sportowcy wliczaja takie ilosci tluszczu z miesa. moze ktos fachowo zobrazowac? a na tym forum ludzi z wiedza nie mało ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 137 Wiek 32 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1539
Błonnik nie jest źródłem energii. Tłuszcz w ilości 5 g to ok. 35 kcal, więc Ci nie zaszkodzi. Kulturyści na pewno nie jedzą 50 g margaryny dziennie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 1357 Wiek 28 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22874
pytanie dotyczace podrobow, czy one naprawde zawieraja cukier w sladowych ilosciahch i wliczyc je do dietki ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
a skąd Ty masz taką informację ?

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta redukcyjna do oceny

Następny temat

Dieta dla osoby na wózku inwalidzkim.

WHEY premium