Świetnie nadaje się na ładowania ale również na masie jako alternatywa dla zwykłego ryżu
Skład:
- 200g ryżu
- 1 całe jajko
- 3 białka (ok 110g), można dać więcej wg uznania
- 2 spore kwaśne jabłka (ok 300g)
- 2 opakowania galaretki (u mnie agrestowa)
- cynamon
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, może być lekko rozgotowany, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Wrzucamy do miski, dodajemy jajko, białka i mieszamy. Gotową masę wylewamy do formy do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy cynamonem i układamy na naszej masie ryżowej. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok 160 stopni na ok 35 minut.
W tym czasie przygotowyjemy galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, jednak ja dałem o ok 40% mniej wody, czyli na podane 500ml dałem ok 300 (to zapewnia intensywniejszy smak)
Po upieczeniu wyjmujemy nasze ciasto i pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy to nastąpi to wylewamy na nie naszą galaretkę (już zimną ale jeszcze nie ściętą) i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Wartości odżywcze:
kcal: 1368
B: 48g
W: 277g
T: 8g
SMACZNEGO
Zmieniony przez - KruQ w dniu 2014-04-18 22:55:52
Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia
ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html
Mój dziennik:
http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html