Czego potrzebujemy:

  • 250 g dorsza
  • 25 g soli
  • 200 g pomidora
  • 100 g kolorowej papryki
  • 10 g oliwy smakowej
  • 2 ząbki czosnku

Jak wykonać:

W 0,5 l wody rozpuszczamy 25 g soli. Rybę myjemy i wkładamy do przygotowanej solanki na maksymalnie jedną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ją z roztworu i dokładnie odsączamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy 5 g oliwy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną paprykę i szklimy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojonego na pół pomidora, układając go na patelni przekrojoną stroną. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut.

W czasie kiedy smażymy warzywa na drugiej patelni rozgrzewamy 5 g oliwy i smażymy naszą rybę oczywiście bez jakiejkolwiek panierki.

Gdy ryba jest usmażona wykładamy wszystko na talerz i posypujemy posiekaną natką lub szczypiorem. Smacznego.

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 350 kcal.

Białko 48 g, Tłuszcze 12,6 g, Węglowodany 15 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)