Czego potrzebujemy:
- 250 g dorsza
- 25 g soli
- 200 g pomidora
- 100 g kolorowej papryki
- 10 g oliwy smakowej
- 2 ząbki czosnku
Jak wykonać:
W 0,5 l wody rozpuszczamy 25 g soli. Rybę myjemy i wkładamy do przygotowanej solanki na maksymalnie jedną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ją z roztworu i dokładnie odsączamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy 5 g oliwy, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną paprykę i szklimy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojonego na pół pomidora, układając go na patelni przekrojoną stroną. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut.
W czasie kiedy smażymy warzywa na drugiej patelni rozgrzewamy 5 g oliwy i smażymy naszą rybę oczywiście bez jakiejkolwiek panierki.
Gdy ryba jest usmażona wykładamy wszystko na talerz i posypujemy posiekaną natką lub szczypiorem. Smacznego.
Wartości odżywcze:
Cała porcja to 350 kcal.
Białko 48 g, Tłuszcze 12,6 g, Węglowodany 15 g.
Smacznego!