Oprócz dostarczania różnej ilości trzynastu niezbędnych witamin i minerałów, jajka zawierają najwyższej jakości, wszelkiego rodzaju białka, które w większości znajdują się w białku. Białka jaja kurzego doatarczają wszystkie, w odpowiednich ilościach do sprawnego wykorzystania niezbędne aminokwasy, włączając w to aminokwasy o rozgałędzionych łańcuchach, takie jak walinę, leucynę i izoleucynę. Mogą one pomóc w zahamowaniu procesu rozpadu mięśni, zaoszczędzają glikogen oraz zwiększaj beztłuszczową masę ciała. Białka w białku jaj kurzego są tak bliskie ideału, że dietetycy często traktują je jako złoty wzorzec, do którego są porównywane inne pełnowartościowe źródła tej substancji.
W gwarze naukowej, białka jaja kurzego mają wysoką "wartość biologiczną", co jest wykładnikiem jakości białka i wyrażone jest współczynnikiem wydajności, z jaką dane białko jest wykorzystywane do wzrostu. Na skali, na której 100 oznacza wartość maksymalną, osiąga ono notowanie 93,7. Dla porównania, notowanie dla mleka wynosi 84,5, dla ryby 76, dla wołowiny 74,3 oraz dla pszenicy i ryżu po 64. Liczby te oznaczają, że twoje mięśnie mogą łatwiej przyswoić białka pochodzące z jajek niż z innych pełnowartościowych pokarmów. Jest to prawdopodobnie powodem, dla którego poważni kulturyści traktują białka jaja kurzego jako podstawowy składnik swojej diety.
Podczas gdy białka są pozbawione tłuszczów i cholesterolu, to z żółtkami sprawa przedstawia się nieco inaczej. Żółtka są napakowane cholesterolem: każde z nich zawiera ok. 215 mg tej substancji, co prawie odpowiada całkowitej, dopuszczalnej, dziennej jego ilości, która wynosi 300 mg. Zawierają one również około 5 gramów tłuszczów, w tym zatykających tętnice form nasyconych. Ostatnie badania wykazały jednak, że jedzenie całych jajek nie wydaje się być szkodliwe dla zdrowia ludzi doorosłych, którzy pozostają na diecie niskotłuszczowej. Prawdą pozostaje fakt, że obecnie można spożywać cztery całe jajka tygodniowo jako dodatek do nieograniczonej ilości białek jaja kurzego.
art z www.herkules.mhg.com.pl
Jajko jako źródło białka
Co sądzicie o spożywaniu surowych jajek np w postaci kogla-mogla? jest ono tak samo wartosciowe jak jajko gotowane na twardo?
- HERMAN -
"Niechaj nikt z was nie łudzi się nadzieją, że wyjdzie stąd żywy..."