SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

białko jaj

temat działu:

NUTRIFARM&OLIMP

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 22346

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1059 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 13068
Jajka


Oprócz dostarczania różnej ilości trzynastu niezbędnych witamin i minerałów, jajka zawierają najwyższej jakości, wszelkiego rodzaju białka, które w większości znajdują się w białku. Białka jaja kurzego doatarczają wszystkie, w odpowiednich ilościach do sprawnego wykorzystania niezbędne aminokwasy, włączając w to aminokwasy o rozgałędzionych łańcuchach, takie jak walinę, leucynę i izoleucynę. Mogą one pomóc w zahamowaniu procesu rozpadu mięśni, zaoszczędzają glikogen oraz zwiększaj beztłuszczową masę ciała. Białka w białku jaj kurzego są tak bliskie ideału, że dietetycy często traktują je jako złoty wzorzec, do którego są porównywane inne pełnowartościowe źródła tej substancji.

W gwarze naukowej, białka jaja kurzego mają wysoką "wartość biologiczną", co jest wykładnikiem jakości białka i wyrażone jest współczynnikiem wydajności, z jaką dane białko jest wykorzystywane do wzrostu. Na skali, na której 100 oznacza wartość maksymalną, osiąga ono notowanie 93,7. Dla porównania, notowanie dla mleka wynosi 84,5, dla ryby 76, dla wołowiny 74,3 oraz dla pszenicy i ryżu po 64. Liczby te oznaczają, że twoje mięśnie mogą łatwiej przyswoić białka pochodzące z jajek niż z innych pełnowartościowych pokarmów. Jest to prawdopodobnie powodem, dla którego poważni kulturyści traktują białka jaja kurzego jako podstawowy składnik swojej diety.

Podczas gdy białka są pozbawione tłuszczów i cholesterolu, to z żółtkami sprawa przedstawia się nieco inaczej. Żółtka są napakowane cholesterolem: każde z nich zawiera ok. 215 mg tej substancji, co prawie odpowiada całkowitej, dopuszczalnej, dziennej jego ilości, która wynosi 300 mg. Zawierają one również około 5 gramów tłuszczów, w tym zatykających tętnice form nasyconych. Ostatnie badania wykazały jednak, że jedzenie całych jajek nie wydaje się być szkodliwe dla zdrowia ludzi doorosłych, którzy pozostają na diecie niskotłuszczowej. Prawdą pozostaje fakt, że obecnie można spożywać cztery całe jajka tygodniowo jako dodatek do nieograniczonej ilości białek jaja kurzego.

art z www.herkules.mhg.com.pl


Jajko jako źródło białka
Co sądzicie o spożywaniu surowych jajek np w postaci kogla-mogla? jest ono tak samo wartosciowe jak jajko gotowane na twardo?


- HERMAN -


"Niechaj nikt z was nie łudzi się nadzieją, że wyjdzie stąd żywy..."
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ogolnie uwazam ze surowe jajko jest troszke trudniej strawne.
Jednak przed robieniem kogla mogla najelpiej spazyc jaja goraca woda z wiadomych wzgledow :)






JESZCZE TU WROCE

Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2003-12-04 01:50:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 2221 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 19900
Ja tam niewidze nic problemowego w jedzeniu surowych jajek - czesto pije jajko jako ostryge ( wbijasz cale jajko do szklanki, dolewasz troszke magi wypijasz )
Jak pracowalem w hurtowni jajek to pilem dziennie po 3 jajka i bylo ok, natomiast moj szef (leciwy jush facet) pije od zawsze po kilka jajek dziennie i dalej ma dobra forme i z pamiecia tesh u niego nienajgorzej wiec chyba jednak te jajka wychodza mu na dobre - dodam ze jest to byly kulturysta i teraz w wieku kolo 50/60 lat zaskakiwal mnie sila i wytrzymaloscia po calodniowym noszeniu skrzynek z jajkami (jedna wazy kolo 20kg)


NiC Na SiŁę - WsZyStKo MłOtKiEm
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 4429 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 32976
nie polecam kogla-mogla..
bialko jest wtedy trudniej przysfajalnem, a i mozna salmoneli sie nabawic.

Co do jajek to wiadomo, ze maja najlepszej jakosci bialko wporownaniu do innych pokarmow



**********************
Pozdrawiam
anar

" Niewykorzystane sytuacje lubia sie mscic "
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 967 Napisanych postów 19326 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158882
Dokladnie salmonella czy nie latwiej ugotowac albo usmazyc...niz narazac sie na salmonelle i duuuuzy spadek masy:(
oraz jak juz bylo pisane przyswajalnosc jest gorsza ale tutaj chyba az tak duzej roznicy nie bedzie...

<<<Champions
are Made
Not Born
>>>

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15438
pomijając aspekt salmonelli - białko jaja zawiera awidynę - substancję wiążącą biotynę (witaminę H). Kompleks awidyny z biotyną jest odporny na działanie enzymów - trypsyny i chymotrypsyny. Z punktu widzenia żywienia człowieka awidyna jest traktowana jako substancja antyodżywcza. Z tego tytułu nie zaleca sie spożywania surowych jaj, gdyż może to prowadzic do znacznych niedoborów tej witaminy. W jaju gotowanym, awidyna ulega denaturacji i przestaje wykazywać swoje groźne działanie dla biotyny. Biotyna wchodzi w skład enzymówbiorących udziała w neoglukogenezie, syntezie kwasów tłuszczowych, katabolizmie aminokwasów rozgałęzionych. Niedobór biotyny może powodować znuzenie, brak apetytu, łuszczenie sie skóry, wypadanie włosów. Pamietam jak na studiach prowadziłem badania na szczurach które były zywione tylko i wyłacznie białkiem jaja. Wszystkie po 4 dniach zdechły Sytuacja taka nie wydarzyła sie po żadnym innym produkcie. Białko po ugotowaniu ( w wyniku denaturacji) jest lepiej przyswajalne. Nie ma właściwe żadnych czynników, któe przemawiały by na korzysć surowych jaj. Chyba że ktoś taka formę podania lubi...

szukala
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 2221 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 19900
No czasami lubie sobie wypic tak jajeczko - szczegolnie zeby komus udowodnic ze idzie (ladne obrzydzenia na twarzach ogladajacych).
No i niema co przesadzac z ta salmonella - wypilem jush tego tyle i nic mi niebylo

Ale skorro naukowo surowe jajko jest gorsze od ugotowanego to wezme sobie to do serca


A moze kupie kilka szczorkoof i sam przetestuje


NiC Na SiŁę - WsZyStKo MłOtKiEm
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4202 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 31691
giker z tą salmonellą to nie jest przesada łatwo złapać a potem bedziesz mial taki spadek masy przez tą chorobę ze odniechce Ci się jajek

Życie jest za krótkie by być małym.....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hmm dlatego pisalem ze najlepiej sparzyc jajko wrzatkiem
A dla pewnosci warto miec w domu nifuroxazyd(niestety na recepte), ktory zastosowany wczesnie po pojawieniu sie salmonelli, moze uchronic nas przed chorobskiem :)Po za tym mozna byc takze nosicielem salmonneli nie doznawajac jakis powaznych efektow chorobowych!
Moj brat byl zarazony salmonella i nic o tym nie wiedzial...




JESZCZE TU WROCE

Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2003-12-04 15:57:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 3393 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 15438
oczywiście sparzenie jaj wrzątkiem zawsze powinno mieć miejsce, ale naprawdę nie ma sensu spożywać jajek na surowo

szukala
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 67 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 1260
Hej!
Jak Wy jecie bialko z jajek? Gotouje na twardo i zostawiacie zoltko? A jak to jest z denaturacją ? Nie "niszczy sie" to białko podczas gotowania?pozdro
adrian

"My life is all i have""

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przykładowe diety

Następny temat

Slawku %-)

WHEY premium