Składniki:
polędwica wołowa - 500g
pierś z indyka - 500g
jaja kurze - 5 sztuk
papryka czerwona (świeża) - 100g
pieczarki - 250g
marchew - 40g
brokuły - 30g
kalafior- 30g
groszek zielony - 30g
fasola szparagowa - 30g
ryż biały - 10g
Przyprawy:
3 ząbki czosnku
papryka czerwona mielona słodka i ostra
łyżka musztardy
oregano
majeranek
pieprz
sól
przyprawa do mięsa mielonego
Sposób przygotowania:
Zmielić polędwice wołową i pierś z indyka (można użyć zmielonych z paczki ze sklepu ale nie polecam ponieważ nigdy nie wiadomo, co tam jest zmielone) Do zmielonego mięsa wrzucamy jaja, pokrojone cienko pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę,pokrojony czosnek oraz resztę przypraw według własnego uznania. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy wymieszane mięso na dwie części. Pierwszą część wkładamy do połowy formy. Na mięso w formie wsypujemy pokrojone warzywa (marchewka, kalafior, brokuły, groszek itp.) ja użyłem gotowej mieszanki warzyw. Następnie przykrywamy warzywa drugą częścią masy mielonej, która nam została. Formę wkładamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na 45 minut.
Wartości odżywcze (dla całej potrawy):
1467,2 kcal
B - 240,1 g
W - 20,8 g
T - 46,7 g
Życzę wszystkim smacznego i zachęcam do testowania przepisu
"Niemożliwe, to słowo dla głupców !!" Napoleon