Składniki:
Szpinak mrożony 250g
Wiórki kokosowe 70g
Jajka 200g (3 średnie jajka)
Białko FA biała czekolada z kokosem 32g
Twaróg Półtłusty 250g
Banan 70g
Margaryna 15g
Kakao 20g
Mleko 20ml
Sposób przyrządzenia:
1. Szpinak mrożony wkładamy do garnka, gotując do całkowitego rozmrożenia
2. Do naczynia wkładam same żółtka oraz białko FA, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie rozdrabniając w dłoni dodajemy twaróg , mieszamy, dodajemy wcześniej przygotowany (odsączony) szpinak, mieszamy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy
3. W osobnym naczyniu znajdują się białka, ubijamy je na sztywną pianę
4. Dodajemy ubite białka do przygotowanej masy, delikatnie mieszając
5. Smarujemy formę (średnica 18cm) cienką warstwą margaryny (boki oraz dół) a następnie bułką tartą po to aby ciasto nie przykleiło się podczas pieczenia do formy, wkładamy do piekarnika, pieczemy 190st przez 35min
6. Upieczone ciasto zostawiam przez 10 minut w ciepłym lecz wyłączonym piekarniku
7. Gdy ciasto ostygnie dekoruje bananem
Przygotowanie polewy:
1. Do garnka dodaje margaryne, wsypuje kakao (bądź może to być gorzka czekolada 3 kostki), dodaję odrobinę mleka, następnie mieszam do uzyskania jednolitej mazi, można dodać również słodzik wedle uznania, odczekuje 2-3min, gdy polewa zaczyna gęstnieć maziam pędzlem, do równego rozprowadzenia. Na koniec posypuje wiórkami kokosowymi (polecam również płatki migdałów)
Efekt końcowy:
Smacznego!
Waga [g] kcal B [g] W [g] T [g]
907,00 1397,82 103,55 55,82 90,13
¼ B 25,88 W 13,95 T 22,53
Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2014-02-13 23:23:14