SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TWOJE ULUBIONE DANIE-KONKURS-ZGŁOSZENIA

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 38325

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Usunięty przez lodzianin1 za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 944
...
Napisał(a)
Usunięty przez lodzianin1 za pkt 5 regulaminu
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51563 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 33 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 944
Witam ! podaje przepis na moje ulubione danie, robi się je dosłownie 15 minut, jest bardzo proste i smaczne a do tego zdrowe. Na fotkach przygotowywałem 2 porcje. Najważniejsze że łatwo zrobi je KAŻDY, bardziej lub mniej w kuchni doświadczony.

PENNE PEŁNOZIARNISTE z ŁOSOSIEM
składniki (1 porcja):
120 g makaronu pełnoziarnistego z mąki durum
250 g fileta z łososia
pół cebuli
ząbek czosnku
2 plasterki szynki
oliwa z oliwek
szpinak np. mrożony
śmietana 18%
przyprawy sól pieprz ja preferuję vegetę
koperek

Wrzucamy do wrzątku makaron, cebulę, szybkę czosnek i łososia kroimy w kostkę grubszą lub mniejsza jak kto lubi. Szpinak rozmrażamy w wodzie potem szatkujemy nitki szpinaku na mniejsze kawałeczki. Podsmażamy wszystko na oliwie z oliwek, kiedy zeszkli nam się szynka, cebula i łosoś nie będzie już surowy wrzucamy szpinak i ugotowany makaron na patelnię, zmniejszamy ogień. 2 łyżki śmietany mieszamy z przyprawami na coś w rodzaju sosiku delikatnie słonego, ale nie należy przesadzać bo łosoś sam w sobie jest słony, wystarczy szczypta soli i szczypta pieprzu, vegety. Patelnię zdejmujemy z ognia zalewamy sosem i mieszamy aby wszystko ładnie się połączyło.Posypujemy pociętym koperkiem. Ot cała filozofia.

Wartości:
B- 80 G
T - 48 G (głównie same dobre tłuszcze z łososia)
W- 80 G
W zależności czy masa czy redukcja można żonglować ilością składników (np. makaronu)








SMACZNEGO :)

Zmieniony przez - doyebany w dniu 2013-11-20 14:33:35
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 395 Napisanych postów 9627 Wiek 47 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 133458
Naleśniki owsiane z nadzieniem twarogowo-szpinakowym

Nadzienie:

Skład:
-twaróg chudy: 400g
-szpinak mrożony rozdrobniony: 750g
-jaja: 3 sztuki
-czosnek: 8-10 ząbków
-przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:
Szpinak z posiekanym czosnkiem wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nadzienie powinno mieć wyrazisty smak. W tym czasie, ugotowane wcześniej jajka, drobno siekamy oraz kruszymy twaróg. Po ostudzeniu szpinaku mieszamy go z jajkami i twarogiem. Nadzienie gotowe.

Naleśniki:

Skład:
-płatki owsiane górskie: 200g
-chude mleko: ok 250ml (można zastąpić wodą)
-jajka: 2 sztuki
-sól

Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy na mąkę, wbijamy jajka i dolewamy mleko, mieszając wszystko jednocześnie. Gotowa masa powinna mieć konsystencję średnio-gęstego jogurtu. Smażymy na patelni tak jak naleśniki, jednak robimy je odrobinę grubsze.

Wartości odżywcze:

Nadzienie:
kcal: 696
B: 117g
W: 14g
T: 19g

Naleśniki:
kcal: 1000
B: 45g
W: 152g
T: 29g

Z podanej wyżej ilości składników wyszły mi trzy spore naleśniki, do których załadowałem połowę zrobionego nadzienia. Porcja na finalnym zdjęciu. Najadłem się tym po uszy. Wartości odżywcze takiej porcji przedstawiają się następująco:

kcal: 1348
B: 103g
W: 159g
T: 24g

SMACZNEGO


Wszystkie skłądniki:



Gotowe masy:






Gotowe danie:








Zmieniony przez - KruQ w dniu 2013-11-20 22:19:39

Trzy miłości życia: dzieci, siłownia, żona...... no może dzieci, żona i siłownia

ZAJRZYJ i jak możesz to POMÓŻ
http://www.sfd.pl/KruQ__prośba_o_pomoc-t996105.html

Mój dziennik:

http://www.sfd.pl/KruQ__wakacyjny_recomp,_aktualne_foto:_str._122_-t977745.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 2101 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 113142
Witam. Metodą prób i błędów powstał jak dla mnie świetny deser, a mianowicie coś na wzór sklepowego budyniu, lub kisielu mlecznego, fachowo mówiąc. Wiadomo, smak będzie dużo zależał od użytej odżywki białkowej, aromatu, ilości słodzika. Jeśli ktoś chce podbić tłuszcz może dodać np. wiórki kokosowe.

Składniki:

Ser twarogowy półtłusty - 250g
Żółtko jaja - 1
Mleko - 70ml
Odżywka białkowa - 25g (u mnie trec whey 100 waniliowy)
Soda oczyszczona - pół płaskiej łyżeczki
Słodzik - 3 szt. (u mnie aspartam)
Aromat - kilka kropel (u mnie migdałowy)




Wykonanie:

Najpierw do garnuszka wrzucamy twaróg, żółtko i sodę. Za pomocą blendera robimy z tego jednolitą masę, trzeba zrobić to dokładnie żeby nie było później grudek.
Tak ma wyglądać masa:







Gotujemy w kąpieli wodnej, często mieszając, do uzyskania płynnej konsystencji. Można w sumie bez kąpieli wodnej, ale mieszać trzeba CIĄGLE (spaliłem 3 garnki:D) dlatego dużo lepszym wyjściem jest jednak kąpiel wodna.





Białko mieszamy z mlekiem, słodzik rozpuszczamy w wodzie.






Po uzyskaniu prawidłowej konsystencji - płynnej, dodajemy powoli rozmieszane białko i słodzik chwilę gotując. Wlewamy do naczynia i odstawiam na kilka godzin (przynajmniej ze 4) w chłodne miejsce.




Gotowe, smacznego!





Wartości odżywcze:


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 26 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 411
MOJE DRUGIE ZGŁOSZENIE :)

PIZZA Z OTRĘBÓW OWSIANYCH

Składniki:
1. 100g otrębów owsianych
2. 1/3 opakowania drożdży
3. Papryka / pomidor / oliwki - po prostu dodatki do pizzy
4. Szynka / kurczak
5. Oregano / szczypta soli / pół łyżeczki cukru
6. Keczup / koncentrat

Przygotowanie:
1. Otręby wsypać do miski, do tego wrzucić drożdże, zalać około 40ml ciepłej wody, dodać szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru.
2. Wszystko dokładnie pomieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
3. Gdy nam już to ładnie wyrośnie wyskrobujemy na blachę wysmarowaną odrobiną masła/oleju aby nie przywarło i formujemy widelcem kształt jaki nam odpowiada.
4. Polewamy ciasto keczupem / koncentratem, posypujemy oregano lub jakąś inną przyprawą, którą lubicie do pizzy, nakładacie szynkę lub kurczaka, paprykę, oliwki i inne dodatki według waszych upodobań.
5. Pieczemy 20 minut. Mam kuchenkę gazową, dałem na fulla (na liczniku 8). :)

Zdjęcia:




SMAKUJE JAK NORMALNA PIZZA - SERIO :)

Co do kaloryczności - 100g otrębów to 360kcal + zależy kto jakie da dodatki.



Zmieniony przez - prettymoney w dniu 2013-11-22 00:42:49
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 464 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91255
Karny murzyński k*@#$ za spamowanie


Przedstawiam przepis na słodką przekąskę dobra w szkole czy pracy
Moja wersja jest czarna, ale można również dodać jasne wpc np waniliowe, w zależności od preferencji
Nie dodawałem również słodzika, gdyż użyłem Whey-C6, które jest mega słodkie. Można również zmieniać dodatki, ja dodałem orzechy włoskie, można również je pominąć dzięki czemu będzie mniej tłuszczu w cieście.






Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, dodając szczyptę proszku do pieczenia.

Przelewamy do formy...



Pieczemy ok 10-15minut w 180-200stopniach

Smacznego







Zmieniony przez - Eltoro_KrK w dniu 2013-11-22 11:50:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Zupa meksykańska by Malinowa

Ja tej zupy zawsze robie więcej, więc przepisten jest na spory garnek ,ok6.duzych porcji, jeżeli checie ją zrobić tylko dla siebie to poprostu podzielcie składniki na pół. Bardzo polecam na jesienne dni, rozgrzewa porządnie i wspaniale smakuje

Składniki:
- 1kg. zmielonej wołowiny z udźca
-3 duże ,dojrzałe pomidory
- 3 papryki
- 3 cebule
- 2 soki wielowarzywne z tabasco ( ostatecznie pomidorowe)
- 1l. bulionu wołowego ( może to byc po prostu rosół, lub 2 kostki rozpuszczone we wrzątku)
- pół głowki czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- opakowanie słodkiej papryki, sól ,pieprz,czosnek w proszku wedlug uznania.
- olej do smażenia (ja użyłam słonecznikowy)

Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy cebulke, gdy się zeszkli dodajemy miesko. Mieso posypujemy solą,pieprzem,slodką papryką i czosnkiem w proszku. Smażymy aby nie było surowe.
Do garnka dodajemy pokrojone w grubą kostkę papryki, gdy zmiękną dodajemy także pomidory.Podsmażamy ok.5min.
Nasępnie dolewamy bulion, doprowadzmy do wrzenia i nastepnie dolewamy obydwa soki.
Czosnek wyciskamy przez praske i dorzucamy do całości.
Pod sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolę .Gotujemy ok. 50min. na wolnym ogniu.

Ja podaje z ciabatta i mozarella :)

Wrtości na jedną dużą miskę (zakładając ze z garnka wyjdzie 6 porcji)

B:41,1
T:18,7
W:27,1
Błonnik:7,8
Kcal:430
















Zapomnialam o karteczke...sorry




Zmieniony przez - Remik7 w dniu 2013-11-22 17:06:36

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Usunięty przez Remik7 za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 26 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 411
TRZECIE ZGŁOSZENIE :)

Kapusta z kurczakiem!

Składniki:
1. Kapusta biała
2. 2 marchewki
3. 2 cebule
4. Koper / pietruszka / przyprawy (liść laurowy, pieprz, trochę vegety)
5. Pierś z kurczaka
6. Kostka rosołowa (ta z mniejszą ilością tłuszczu)

Przygotowanie:
1. Kapuste pokroić w paski, pokroić drobno cebulę, a marchewkę zetrzeć na tarce.
2. Do garnka wlać odrobinę oleju, wsypać cebulę, aby się trochę podsmażyła.
3. Wrzucamy kapustę na cebulę, dolewamy około 2 szklanki wody na dno, wrzucamy kostkę rosołową, mieszamy, dodajemy marchewkę.
4. Przyprawiamy kapustę liściem laurowym, pieprzem, odrobiną vegety, wrzucamy pokrojoną cienko pietruszkę oraz koperek.
5. Gotujemy tak długo, aż kapusta nie zmięknie. Gdy już kapusta będzie gotowa podsmażamy kurczaka, albo wcześniej wstawiamy go do gotowania, po przyrządzeniu wykładamy na kapustę, do tego jakaś bułka dobrej jakości bądź ziemniaki i mamy posiłek mistrzów.

Zdjęcia:



Kurczak jak każdy wie około ~~130kcal na 100g, a kapusta i warzywa to raczej znikome ilości. :)


Zmieniony przez - prettymoney w dniu 2013-11-22 20:08:39
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

"TWOJE ULUBIONE DANIE"-KONKURS

Następny temat

PLACEK ZIEMNIACZANY PO MEKSYKAŃSKU

WHEY premium