To nei jest tak, że nigdy nie stosowałem innych diet. U ojca w garażu dalej stoją moje puste pudełka po białkach, w których trzyma sobie różne rzeczy :P Przechodziłem też przez etap "kurczak, ryż i kreatyna..." :D Słuchałem rad kolegów, którzy "gdzieś przeczytali" o cudownych dietach i treningach. Jednak na żadnej diecie nie czułem się tak dobrze jak na tłuszczach, i mimo że mógłbym szybciej osiągnąć dobrą sylwetkę innymi metodami (diety z wysokimi białkami, węglami, wspomagane suplami, itd) to wolę jednak iść drogą, którą akceptuje mój organizm :)
...
Napisał(a)
Wielkie dzięki :)
To nei jest tak, że nigdy nie stosowałem innych diet. U ojca w garażu dalej stoją moje puste pudełka po białkach, w których trzyma sobie różne rzeczy :P Przechodziłem też przez etap "kurczak, ryż i kreatyna..." :D Słuchałem rad kolegów, którzy "gdzieś przeczytali" o cudownych dietach i treningach. Jednak na żadnej diecie nie czułem się tak dobrze jak na tłuszczach, i mimo że mógłbym szybciej osiągnąć dobrą sylwetkę innymi metodami (diety z wysokimi białkami, węglami, wspomagane suplami, itd) to wolę jednak iść drogą, którą akceptuje mój organizm :)
To nei jest tak, że nigdy nie stosowałem innych diet. U ojca w garażu dalej stoją moje puste pudełka po białkach, w których trzyma sobie różne rzeczy :P Przechodziłem też przez etap "kurczak, ryż i kreatyna..." :D Słuchałem rad kolegów, którzy "gdzieś przeczytali" o cudownych dietach i treningach. Jednak na żadnej diecie nie czułem się tak dobrze jak na tłuszczach, i mimo że mógłbym szybciej osiągnąć dobrą sylwetkę innymi metodami (diety z wysokimi białkami, węglami, wspomagane suplami, itd) to wolę jednak iść drogą, którą akceptuje mój organizm :)
...
Napisał(a)
marcinekj ma rację, dieta nie trzyma się kupy i do zdrowych nie należy. Jasne, że można i nawet zbudować mięsień na Low Carbie ale Twój jadłospis to same tłuszcze nasycone i -o zgrozo - trans (masło orzechowe). Bez dodatku kwasów omega-3 oraz pozostałych wielonienasyconych jak i jednonienasyconych gospodarka lipidowa Twojego organizmu zostanie zakłócona.
Mięso jako jedno z podstawowych źródeł białka musi zostać uwzglednione jeżeli Twoim celem jest sportowa sylwetka i ogólna sprawność.
Mięso jako jedno z podstawowych źródeł białka musi zostać uwzglednione jeżeli Twoim celem jest sportowa sylwetka i ogólna sprawność.
...
Napisał(a)
Wielkie dzięki za rady ;)
Dzisiejszy trening bez większej historii, oprócz fakty że przeliczyłem się z tym wznosami nóg. niewiele ponad 10s mi się udawało wytrzymać, ale za to zrobiłem dodatkowo kilka innych ćwiczeń na brzuch, plus planki :)
Jutro rano do pracy, reszta raczej beztreningowo :)
Dietka z dziś, zostało trochę kaszanki, do tego kilka placków ziemniaczanych na kolację.
Dzisiejszy trening bez większej historii, oprócz fakty że przeliczyłem się z tym wznosami nóg. niewiele ponad 10s mi się udawało wytrzymać, ale za to zrobiłem dodatkowo kilka innych ćwiczeń na brzuch, plus planki :)
Jutro rano do pracy, reszta raczej beztreningowo :)
Dietka z dziś, zostało trochę kaszanki, do tego kilka placków ziemniaczanych na kolację.
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
Ryba też będzie, udko kurczaka też się może zdarzyć, steka też nie odmówię :) Ale spokojnie, nie wszystko na raz :P
...
Napisał(a)
Dwa zdania, po to bym pozniej mogl napisac "a nie mowilem?". Zycze Ci dobrze, ale sukcesu nie wroze, o ile jestem w stanie przyjac do wiadomosci low carb, to z taka iloscia bialka i na takich tluszczach - nie widze regeneracji, nie mowiac juz o budowie czegokolwiek, z drugiej strony moge sie mylic, bo prawie nie trenujesz, wiec i duzo regeneracji nie potrzeba.. Ale tak czy siak, lepiej robic cos niz nic, zatem zdrowia i powodzenia !
Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/_DT_Xzaar._Triathlon,_cel_Double_IronMan_2017_-t1018057-s340.html
Cele 2016:
1. Sieraków Triathlon dystans 1/4 IM - http://triathlonsierakow.pl - 28.05.2016 - 02:34:12
2. Challenge Venice dystans IM - http://www.challenge-family.com/challenge-venice/ - 05.06.2016 11:47:48
3. Challenge Poznań ME dystans IM - http://challenge-poznan.pl - 24.07.2016 11:35:22
4. Ironman 70.3 Gdynia - http://ironmangdynia.pl/pl/ - 07.08.2016
...
Napisał(a)
Nie miałem na myśli, abyś spożył to w jeden dzień po prostu jest tego brak i w tym momencie jest źle. Fajnie, że masz 1g białka rozdzielone, ale przynajmniej żeby to było wartościowe białko.
...
Napisał(a)
Dzisiaj dzień zakupowo-remontowy, dieta praktycznie taka sama jak wczoraj ;) plus kubek barszczu czerwonego :)
Co do białek w diecie, to kieruję się tym co znajduję w książkach Kwaśniewskiego, tu skopiuję kawałek artykułu z innego forum
"To w żółtku znajdują się najwartościowsze białka, białka złożone (lipoproteidy, metaloproteidy, fosfoproteidy). Średnio
w 100g żółtka znajduje się ok. 1100mg cholesterolu. Zawartość cholesterolu i fosforu w produktach żywnościowych może być prostym wyznacznikiem wartości biologicznej białka. To produkty, w których znajduje się najwięcej cholesterolu i fosforu a mało celulozy (błonnika) gwarantują obfitość witamin i minerałów oraz ciał czynnych, które są aktywne biologicznie w ludzkim organizmie.
Z innych produktów żywnościowych, godnych polecenia, ze względu na wartościowe białko można wymienić podroby i wędliny podrobowe: wątroba, serce, nerki, pasztety, salcesony, wątrobianki, kaszanki itp. Produkty te dostarczają dużo witamin z grupy B, dostarczają tak bardzo cenioną przez sportowców wytrzymałościowych i nie tylko hemoglobinę. Hemoglobina w dużych ilościach występuje w wątrobie, można ją znaleźć również w kaszance oraz czarnym salcesonie, czerninie. Bierze ona udział w wymianie gazowej O2<->CO2 w tkankach organizmu. Dzięki hemoglobinie mięśnie są dobrze zaopatrzone w tlen, a tym samym mogą pracować wydajniej i wykonywać cięższa pracę.
Podobnie jak w żółtkach, w wątrobie, sercu, nerkach znajdują się znaczne ilość związków fosforowo aktywnych oraz ATP. Białko z podrobów wykorzystywane jest przez organizm w blisko 80%. Na optymalnym kulturystycznym talerzu powinny również zagościć tłuste żółte sery, bogate w wapń, witaminy z grupy B, wit. K2, wit. A oraz wit. D. Ser żółty zawiera znaczne ilości antyoksydantów np. kwas linolowy (tzw. CLA) wykazujący dużą aktywność biologiczną w ludzkim organizmie. Sery żółte, zwłaszcza te tzw. „ślepy sery”- bez oczek, sprawdzają się idealnie w problemach trawiennych, jelitowych, namnażając „przyjazną” nam florę bakteryjną. Ser jest bogatym źródłem skoncentrowanego białka pochodzenia zwierzęcego. Jego wartość biologiczna jest wyższa aniżeli wartość biologiczna mięśni zwierząt (karkówka, schab, łopatka). I tak 35g dobrego żółtego sera, stanowi ekwiwalent 50g białka pochodzącego z mięśni zwierząt hodowlanych. Nie chciałbym być źle zrozumiany, jeżeli ktoś chce może jadać mięso. Jest ono dobrym źródłem białka, witamin i minerałów. Cech**e się wysoką strawnością. Jednak trzeba się liczyć w takiej sytuacji z tym, że w przypadku, gdy mięso (mięśnie) będzie głównym dostarczycielem białka, zapotrzebowanie na białko wzrośnie. Wartość biologiczna mięsa zależnie czy jest to mięso wieprzowe, cielęce, wołowe oscyluje w granicach 70-75%. Każdy kto uprawia sport powinien zadbać również o mocne kości, stawy i ścięgna, dlatego należy często jadać tzw. wywary mięsno-kostne, zawierające białka wyciągowe (krótkołańcuchowe białka), cech**ące się wysoką wartością biologiczną. Dodając do takiego wywaru kilka żółtek, stosowną ilość masła z żółtym serem lub bez sera, czyni z takiego dania super posiłek regeneracyjny. Białka pochodzące z roślin oraz zbóż nie powinny stanowić istotnej wartości odżywczej dla optymalnych siłaczy, powinny być ograniczone do niezbędnego minimum. Roślinne i zbożowe źródła białka posiadają tzw. aminokwasy ograniczające: lizynę i metioninę (groch). Zawierają również znaczne ilości błonnika, kwasu fitynowego oraz kwasu szczawiowego wpływając tym samym na strawność posiłku, a co za tym idzie przyswajalność i wykorzystanie wit. oraz minerałów przez organizm. Aktywność biologiczna związków czynnych w ludzkim organizmie pochodzących z zbóż i roślin jest niska."
Żródło: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4718.0
Dlatego wydaje mi się, że białko które dostarczam jest dobrej jakości :) Niestety wciąż szukam dobrych wątróbek, bo w sklepie w którym kupowałem, zrezygnowali z dobrego dostawcy mięsa, zastępując go jakimś innym.
Dzięki wszystkim którzy udzielają się w tym temacie, przez wasze wątpliwości zaglądam do starych książek i artykułów i kto wie, może na nowo wynajdę coś, co kiedyś wydawało mi się niepotrzebne :D Człowiek sie uczy całe życie :)
Co do białek w diecie, to kieruję się tym co znajduję w książkach Kwaśniewskiego, tu skopiuję kawałek artykułu z innego forum
"To w żółtku znajdują się najwartościowsze białka, białka złożone (lipoproteidy, metaloproteidy, fosfoproteidy). Średnio
w 100g żółtka znajduje się ok. 1100mg cholesterolu. Zawartość cholesterolu i fosforu w produktach żywnościowych może być prostym wyznacznikiem wartości biologicznej białka. To produkty, w których znajduje się najwięcej cholesterolu i fosforu a mało celulozy (błonnika) gwarantują obfitość witamin i minerałów oraz ciał czynnych, które są aktywne biologicznie w ludzkim organizmie.
Z innych produktów żywnościowych, godnych polecenia, ze względu na wartościowe białko można wymienić podroby i wędliny podrobowe: wątroba, serce, nerki, pasztety, salcesony, wątrobianki, kaszanki itp. Produkty te dostarczają dużo witamin z grupy B, dostarczają tak bardzo cenioną przez sportowców wytrzymałościowych i nie tylko hemoglobinę. Hemoglobina w dużych ilościach występuje w wątrobie, można ją znaleźć również w kaszance oraz czarnym salcesonie, czerninie. Bierze ona udział w wymianie gazowej O2<->CO2 w tkankach organizmu. Dzięki hemoglobinie mięśnie są dobrze zaopatrzone w tlen, a tym samym mogą pracować wydajniej i wykonywać cięższa pracę.
Podobnie jak w żółtkach, w wątrobie, sercu, nerkach znajdują się znaczne ilość związków fosforowo aktywnych oraz ATP. Białko z podrobów wykorzystywane jest przez organizm w blisko 80%. Na optymalnym kulturystycznym talerzu powinny również zagościć tłuste żółte sery, bogate w wapń, witaminy z grupy B, wit. K2, wit. A oraz wit. D. Ser żółty zawiera znaczne ilości antyoksydantów np. kwas linolowy (tzw. CLA) wykazujący dużą aktywność biologiczną w ludzkim organizmie. Sery żółte, zwłaszcza te tzw. „ślepy sery”- bez oczek, sprawdzają się idealnie w problemach trawiennych, jelitowych, namnażając „przyjazną” nam florę bakteryjną. Ser jest bogatym źródłem skoncentrowanego białka pochodzenia zwierzęcego. Jego wartość biologiczna jest wyższa aniżeli wartość biologiczna mięśni zwierząt (karkówka, schab, łopatka). I tak 35g dobrego żółtego sera, stanowi ekwiwalent 50g białka pochodzącego z mięśni zwierząt hodowlanych. Nie chciałbym być źle zrozumiany, jeżeli ktoś chce może jadać mięso. Jest ono dobrym źródłem białka, witamin i minerałów. Cech**e się wysoką strawnością. Jednak trzeba się liczyć w takiej sytuacji z tym, że w przypadku, gdy mięso (mięśnie) będzie głównym dostarczycielem białka, zapotrzebowanie na białko wzrośnie. Wartość biologiczna mięsa zależnie czy jest to mięso wieprzowe, cielęce, wołowe oscyluje w granicach 70-75%. Każdy kto uprawia sport powinien zadbać również o mocne kości, stawy i ścięgna, dlatego należy często jadać tzw. wywary mięsno-kostne, zawierające białka wyciągowe (krótkołańcuchowe białka), cech**ące się wysoką wartością biologiczną. Dodając do takiego wywaru kilka żółtek, stosowną ilość masła z żółtym serem lub bez sera, czyni z takiego dania super posiłek regeneracyjny. Białka pochodzące z roślin oraz zbóż nie powinny stanowić istotnej wartości odżywczej dla optymalnych siłaczy, powinny być ograniczone do niezbędnego minimum. Roślinne i zbożowe źródła białka posiadają tzw. aminokwasy ograniczające: lizynę i metioninę (groch). Zawierają również znaczne ilości błonnika, kwasu fitynowego oraz kwasu szczawiowego wpływając tym samym na strawność posiłku, a co za tym idzie przyswajalność i wykorzystanie wit. oraz minerałów przez organizm. Aktywność biologiczna związków czynnych w ludzkim organizmie pochodzących z zbóż i roślin jest niska."
Żródło: http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=4718.0
Dlatego wydaje mi się, że białko które dostarczam jest dobrej jakości :) Niestety wciąż szukam dobrych wątróbek, bo w sklepie w którym kupowałem, zrezygnowali z dobrego dostawcy mięsa, zastępując go jakimś innym.
Dzięki wszystkim którzy udzielają się w tym temacie, przez wasze wątpliwości zaglądam do starych książek i artykułów i kto wie, może na nowo wynajdę coś, co kiedyś wydawało mi się niepotrzebne :D Człowiek sie uczy całe życie :)
...
Napisał(a)
Z sera masz białka tyle co z mięsa i jajek. Powinieneś z mięsa i jajek mieć 1g białka na kg masy ciała tak przynajmniej. Wieprzowinę byś czasami podmienił na produkty te, które ci wymieniłem, nie nudzi ci się jedzenie tego samego w kółko ;c ?
Poprzedni temat
Insanity + dieta. Proszę o ocenę i podpowiedź.
Następny temat
Kettlebell połączyc z split czy fbw?
Polecane artykuły