150g makaronu durum/worek brązowego ryżu (w zależności od tego, ile ww chcemy dostarczyć)
Pierś z kurczaka (zależy od wielkości, u mnie zazwyczaj 200-250g)
Dwa pomidory
Papryka
Kostka twarogu
Małe jajko
Dwie łyżki oliwy z oliwek
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Łyżeczka soli
Na początek kurczak, papryka i jeden pomidor - kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię. Najlepiej smażyć bez tłuszczu. Czasami używam pomidorów z puszki, wtedy wytwarza się fajny sos.
Makaron gotujemy al dente.
Do małego garnka wrzucamy kostkę twarogu, wbijamy jajko, solimy i dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej. Miksujemy do jednolitej postaci i wstawiamy na mały ogień, cały czas mieszając do momentu, w którym twaróg zżółknie i zacznie przypominać ciągnący się ser.
Do osobnej salaterki wrzucamy kawałki pomidorów zalane oliwą z oliwek.
Wykładamy makaron na duży talerz (może być nawet miska), oblewamy go połową naszego sera (drugą połowę można użyć do innego posiłku - fajnie sprawdza się też z ziemniakami i ww. ryżem), wrzucamy zawartość patelni (kurczak z pomidorem i papryką), a na koniec jeszcze świeżego pomidora oblanego oliwą z oliwek.
1262 kcal 103 g białka 39 g tłuszczu 122 g węglowodanów
Same węgle złożone o niskim IG, zdrowe tłuszcze i białka z różnym tempem wchłanialności. Czego więcej potrzeba? :)
Zdjęcie wrzucę jeszcze w tym tygodniu, jak sobie zrobię. Pewnie w sobotę.