...
Napisał(a)
Jaki wplyw maja surowe jajka na zoladek?... chodzi konkretnie o zatrucia pokarmowe itd. czy zjedzenie surowego jajka moze powodowac jakies zaburzenia w trawieniu itd. pare razy dodawalem surowe jajko do odzywki i mieszalem to z mlekiem w mikserze i mialem bole brzucha i ...rozwolnienie :)a moze to zalezy od jajka
...
Napisał(a)
Jajka są jednym z podstawowych i najlepszych źródeł białka oraz tłuszczów. Jeszcze nie tak dawno białko jaja kurzego uważane było za wzorcowe. W tej chwili określa się tym mianem białko mleka matki. Jaja mają istotne znaczenie przede wszystkim dla osób aktywnych fizyczne. Jednak np. wysoka zawartość choliny ważna jest dla osób starczych, uczących się. Z kolei sporo kwasu foliowego dla kobiet w ciąży. Zawierają one w 100 g 155 kcal, 13 g białka, 11 g tłuszczów i tylko 1,1 g węglowodanów.
Sporą zaletą jajek jest możliwa różnorodność, jeżeli chodzi o ich przygotowanie, jak i o przygotowanie z nich różnych dań. Jaja można przygotować w następujący sposób:
- na twardo,
- na miękko,
- jajecznica,
- w koszulkach,
- w kokilkach,
- sadzone,
- faszerowane.
Również można z nich przygotować wiele innych potraw, jak:
- omlet,
- placek,
- koktajl,
- panierka,
- składnik ciasta do różnych dań.
Surowe jaja zyskały sporą popularność z uwagi na oszczędność czasu. Problem jednak w tym, że o ile spożycie surowego żółtka nie jest dla nas niebezpieczne, o tyle w białku istnieje możliwość rozwoju bakterii salmonelli. Poza tym surowe jaja mają gorszej strawności białko. Występuje w nich również awidyna, czyli substancja antyodżywcza, która utrudnia przyswajanie biotyny. Sugeruje więc omijanie spożywania surowych jaj.
Sporą zaletą jajek jest możliwa różnorodność, jeżeli chodzi o ich przygotowanie, jak i o przygotowanie z nich różnych dań. Jaja można przygotować w następujący sposób:
- na twardo,
- na miękko,
- jajecznica,
- w koszulkach,
- w kokilkach,
- sadzone,
- faszerowane.
Również można z nich przygotować wiele innych potraw, jak:
- omlet,
- placek,
- koktajl,
- panierka,
- składnik ciasta do różnych dań.
Surowe jaja zyskały sporą popularność z uwagi na oszczędność czasu. Problem jednak w tym, że o ile spożycie surowego żółtka nie jest dla nas niebezpieczne, o tyle w białku istnieje możliwość rozwoju bakterii salmonelli. Poza tym surowe jaja mają gorszej strawności białko. Występuje w nich również awidyna, czyli substancja antyodżywcza, która utrudnia przyswajanie biotyny. Sugeruje więc omijanie spożywania surowych jaj.
Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
spozywanie surowych jaj grozi salmonellą ..... nie polecam
...
Napisał(a)
Dur brzuszny: stopniowe narastanie gorączki, ból głowy, nieżyt górnych dróg oddechowych. Po kilku dniach gorączka wynosi 39-40° C i stale się utrzymuje na tym poziomie,odurzenie, wysypka skórna (różyczka durowa), powiększenie śledziony, objawy ze strony przewodu pokarmowego takie jak: biegunki, czasem zaparcia, wymioty. A w najlepszym wypadku nudności, wymioty, biegunka z bólami kolkowymi brzucha, pogorszenie samopoczucia, może wystąpić stan podgorączkowy. JEDNYM SŁOWEM C*H*U*J*N*I*A
...
Napisał(a)
jedzenie surowych jajek to marnotrawstwo ,one są bardzo słabo wchłanialne ,lepiej je ugotuj lub zrób jajecznice
Sog -Just Do It
I nie jestem żaden Smalec tylko Dj_Smalec
Sog -Just Do It
I nie jestem żaden Smalec tylko Dj_Smalec
...
Napisał(a)
z tego co wiem to wlasnie smazone... potrawy sa slabiej przyswajalne a wiec chyba odwrotnie bedzie
<<<Champions
are Made
Not Born>>>
<<<Champions
are Made
Not Born>>>
1
<<<Champions
are Made
Not Born>>>
...
Napisał(a)
ziki nie wiem co ty czytałeś ale ja wiem że w kolejności najlepiej przyswajalne jest białko z jajek
1.Gotowanych
2.Smażonych
3.Surowych
tak ogólnie jestem za***any ostro ale w pełni świadomy
Sog -Just Do It
I nie jestem żaden Smalec tylko Dj_Smalec
1.Gotowanych
2.Smażonych
3.Surowych
tak ogólnie jestem za***any ostro ale w pełni świadomy
Sog -Just Do It
I nie jestem żaden Smalec tylko Dj_Smalec
...
Napisał(a)
sallmonella nie grozi jak sie jajka wypaza , a z przyswajalnoscią to jest tak : najłatwoej gotowane bo scięte ale bez tłuszczu w przeciwienstwie do smażonych choc w sumie da sie i bez tluszczu usmazyc a na końcy surowe bo surowe sie muszą najdluzej trawiz ze wzgl ze białko nie jest sciete i sie scina w nas
ruła musi być
ruła musi być
1
ruła musi być
...
Napisał(a)
ostatnio zjadlem 10 w jeden dzien w tym 7 w koktajlach na surowo (zaznaczam ze jestem na tluszczowej ) , oczywisice trzeba sparzyc wczesniej , a co do surowych to chyba rzeczywiscie sie troche wooniej wchlaniaja bo po 3 koktajlu ( 6,7 jajaku ) mialem dziwne uczucie w brzuchu
czlonek-mafia.suple.hardcor.pl
CARPE DIEM
czlonek-mafia.suple.hardcor.pl
CARPE DIEM
czlonek-mafia.suple.hardcor.pl
CARPE DIEM
...
Napisał(a)
Samo parzenie jajek z zewnątrz niewiele daje.
Pozdrawiam wszystkich ambitnych-"Wszystko,co Cię nie zabije czyni Cię mocniejszym"
Michail-Czytaj i pytaj:
http://www.kulturystyka.pl/atlas/
Albo oglądaj i ucz się http://www.kulturystyka.pl/atlas_cwiczen-michail/
Zmieniony przez - Michail w dniu 2003-06-11 11:13:00
Pozdrawiam wszystkich ambitnych-"Wszystko,co Cię nie zabije czyni Cię mocniejszym"
Michail-Czytaj i pytaj:
http://www.kulturystyka.pl/atlas/
Albo oglądaj i ucz się http://www.kulturystyka.pl/atlas_cwiczen-michail/
Zmieniony przez - Michail w dniu 2003-06-11 11:13:00
PORADY INDYWIDUALNE - www.dobierz-trening.pl
ZAINTERESOWANY PORADĄ - PISZ GG:7426473
...
Napisał(a)
Dj Smalec z tego co wiem szybciej sie wchlania gotowane i smazone niz surowe,ale zdaje mi sie ze wiecej wartosci odzywczych ma surowe ale jak mowie nie jestem pewien,gdzies tak czytalem ale to bylo dawno....:)
<<<Champions
are Made
Not Born>>>
<<<Champions
are Made
Not Born>>>
<<<Champions
are Made
Not Born>>>
Polecane artykuły