SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Sześć zdrowych nowinek o maśle

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 26436

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
relacje poszczególnych kwasów tłuszczowych mogą się w pewnych zakresach różnić, zależnie od pokarmów jakimi żywione było bydło.

Poniżej wklejam skład masła ekstra / przebadane dla IŻŻ:


Raport uproszczony
Wartość odżywcza 100g części jadalnych produktu - "Masło extra"

Energia
Wartość kaloryczna 735 kcal
= 3075,31380753138 kJ
W tym:
energii z tłuszczu 100 %
energii z białka 0,380952374464801 %
energii z węglowodanów 0 %
energii z sacharozy 0 %
Białko
Białko ogółem 0,699999988079071 g
Białko roślinne 0 g
Białko zwierzęce 0,699999988079071 g
Zawartość Aminokwasów
Egzogenne 291 mg
*Endogenne 356 mg
Względnie egzogenne 18 mg
Względnie endogenne 37 mg
Aromatyczne 63 mg
Siarkowe 23 mg
WAO
Walina 89,6433382350686 %
Treonina 86,1300886214888 %
Lizyna 124,597207639008 %
Leucyna 94,2249294406243 %
Izoleucyna 80,2081070309804 %
Tryptofan 77,4526706905113 %
Aromatyczne 87,2938873614875 %
Siarkowe 51,581073794341 %
Tłuszcz
Tłuszcz ogółem 82,5 g
Cholesterol ogółem 248 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone 49,2700004577637 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 26,2600002288818 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 2,25999999046326 g
P/S 21,8008852502978
P 1
N 0,532981530036579
S 0,0458696969650046
P/S 186,710024111616
Węglowodany
Węglowodany ogółem 0,699999988079071 g
Błonnik pokarmowy 0 g
Skrobia 0 g
*Glukoza 0 g
*Fruktoza 0 g
Laktoza 0,600000023841858 g
*Galaktoza 0 g
*Stachioza 0 g
*Rafinoza 0 g
*Maltoza 0 g
Sacharoza 0 g
Skrobia 0,0699999988079071
Składniki mineralne
Sód 9 mg
Potas 25 mg
Wapń 16 mg
Fosfor 12 mg
Magnez 1 mg
*Fluor 0 mg
*Jod 0 µg
Żelazo 0,100000001490116 mg
*Chlor 0 mg
*Kobalt 0 µg
*Selen 0 µg
*Chrom 0 µg
*Molibden 0 µg
Mangan 0 mg
Cynk 0,0799999982118607 mg
Miedź 0,00999999977648258 mg
*Siarka 0 mg
Na/K 0,36
Ca/P 1,33333333333333
Witaminy
Witamina A Ekw. retinolu 814 µg
Witamina A Retinol 751 µg
Witamina A ß-karoten 380 µg
*Folacyna wolna 0 µg
*Folacyna ogółem 0 µg
*Witamina D 0 µg
Witamina E 2,51999998092651 mg
Witamina C 0 mg
Witamina B1 0,00700000021606684 mg
Witamina B2 0,0350000001490116 mg
*Witamina B6 0,00999999977648258 mg
Witamina B12 0 µg
Biotyna 0 mg
Niacyna 0,0199999995529652 mg
*Kwas pantotenowy 0 mg
Kwasy tłuszczowe
Nasycone
4:0 2,49000000953674 g
6:0 1,55999994277954 g
8:0 0,939999997615814 g
10:0 2,1800000667572 g
12:0 2,73000001907349 g
14:0 8,72999954223633 g
15:0 0,860000014305115 g
16:0 20,2700004577637 g
17:0 0,779999971389771 g
18:0 8,72999954223633 g
20:0 0 g
* 22:0 0 g
Jednonienasycone
14:1 1,0900000333786 g
15:1 0,540000021457672 g
16:1 2,09999990463257 g
17:1 0,860000014305115 g
18:1 21,6700000762939 g
20:1 0 g
22:1 0 g
Wielonienasycone
18:2 1,0900000333786 g
18:3 1,16999995708466 g
18:4 0 g
20:3 0 g
20:4 0 g
20:5 0 g
22:5 0 g
22:6 0 g
Aminokwasy
Izoleucyna 37 mg
Leucyna 62 mg
Lizyna 58 mg
Metionina 17 mg
Cysteina 6 mg
Fenyloalanina 32 mg
Tyrozyna 31 mg
Treonina 29 mg
Tryptofan 9 mg
Walina 47 mg
*Ornityna 0 mg
*Hydroksyprolina 0 mg
Seryna 38 mg
Prolina 67 mg
Glicyna 13 mg
Kwas glutaminowy 144 mg
Kwas asparginowy 50 mg
Alanina 22 mg
Histydyna 18 mg
Arginina 22 mg
Inne
Zawartość wody 16 g
Popiół 0,100000001490116 g
Odpadki 0 g
Ogólna masa 100 g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1643 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 16475
No to nasyconych jest tylko 50%, więc tym bardziej nie ma problemu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
no nie zupełnie dobrze liczysz. Tłuszczu ogółem jest 82g na 100g produktu, z czego 49g (z tych 82), to nasycone, czyli stanowią one ok 60%.

No chyba, że wyłączasz MCT, bo tyhc jest 10g/100g produktu



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-06-09 09:26:02
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 2344 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17221
No to nasyconych jest tylko 50%, więc tym bardziej nie ma problemu

A nawet jak by było więcej, to jaki by był problem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 51 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 103
jak ktoś próbuje ustalić równowagę kwasów tłuszczowych 1:1:1 a nie je zbyt często wieprzowiny i tłustych mięs to masełko niezbędne

Zmieniony przez - Truthful2 w dniu 2011-06-14 20:15:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
ani równowaga 1:1:1 nie jest optymalna, ani też masło nie jest niezbędne by taki przedział utrzymać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 415 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15069
To jaki teraz jest trend co do proporcji kwasów tłuszczowych, faftaq? Od kilku miesięcy trzymałem się 1:1:1 i myślałem, że dobrze robię...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Ja akurat raczej trzymam się z dala od trendów, bo staram się nie traktować kwestii związanych z dietetyką przez pryzmat zmiennych upodobań, które więcej wspólnego mają nieraz z modą niż nauką.

Proponuję się zastanowić jaki sens ma utrzymywanie relacji nasycone/nienasycone/wielonienasycone w proporcji 1:1:1? Czy będzie ona tak samo zasadna przy 60% udziale, jak i przy 30% udziale węglowodanów w diecie..?

Ważniejsza jest np relacja o3 do o6 (a przecież jedne i drugie to WNNKT), czy odpowiedni dobór pokarmów będących źrodłem tłuszczu pod względem jakościowym, właściwy sposób przechowywania i obróbki termicznej.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-06-14 23:04:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 415 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 15069
Bazowałem wcześniej na informacji że przy proporcji kwasów tłuszczowych 1:1:1 czy 1:2:1 na korzyść jednonienasyconych , proporcja o3 do o6 będzie odpowiednia. Źródłami tłuszczy były tran, olej lniany, orzechy włoskie, oliwa, wiórki kokosowe i oczywiście tłuszcz z jaj i mięsa.
Co do udziału węglowodanów w diecie nie bardzo widzę zależność. Mógłbyś rozwinąć co miałeś na myśli?
Sugerujesz żeby skupić się na proporcji o3 do o6 przy odpowiedniej kaloryczności a proporcję kwasów zostawić taką jaka wyjdzie?

Zmieniony przez - doner88 w dniu 2011-06-15 22:59:09
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Bazowałem wcześniej na informacji że przy proporcji kwasów tłuszczowych 1:1:1 czy 1:2:1 na korzyść jednonienasyconych , proporcja o3 do o6 będzie odpowiednia. - nie rozumiem jak miałoby się to dziać. Zarówno o3 jak i o6 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli jedna "kategoria" wg podziału który stosowałeś.

jesli chodzi o węgle, to przy niższym spożyciu niż zaleca np IŻiŻ można spokojnie pozowlić sobie na wyższy udział kwasów nasyconych. W ogóle jesli chodzi o udział poszczególnych kwasów tłuszczowych w diecie wiele jest przesadnych uproszczeń i niepozorozumień.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIETA DLA 17-letniego PIŁKARZA !

Następny temat

Ekto czy Endo ?

WHEY premium