"Ciekawy art Nortona napisany w oparciu o konkretne badania naukowe.
DIETA WYSOKO-BIAŁKOWA CZY ABY BEZPIECZNA?
ROZWIEWAMY MITY
Chciałbym przedstawić konusmentom Szeroko akceptowane mity na temat białka.Sprawdź kilka z poważnych zarzutów o rzekomej szkodliwości białka.Fakty zostały zaprezentowane!
Odkąd pamiętam kiedy zabrałem się za ciężary, słyszałem o mitach otaczających świat kulturystyki i trójboju siłowego.Jestem pewien ,że słyszałeś o tym nich nie raz między innymi ,że "podnoszenie ciężarów zatrzyma twój wzrost''''Podnoszenie ciężarów skurcza penisa''lub "wiesz
kreatyna to przecież koks" tak?
Tak jak wiele mitów łatwo jest rozwiać ze wględu na ich głupote,tak mity owiewające ilość spożycia białka są dużo szerszym tematem.Wiele osób ma wrażenie ,że diety wysoko białkowe są niezdrowe.Choroba nerek,uszkodzenie wątroby,choroby serca,osteoporoza i inne zostały obwinione w pewnym stopniu przez duże spożycie białka.
Nawet Amerykańskie Stowarzyszenie Sercowe(AHA) ,Suplementacyjny ZWiązek stwierdził w 2001 "przypadki stosowania diet wysokobiałkowych są zagrożone...potencjalnymi chorobami serca,nerek,kości i zmianami wątrobowymi.''Niefortunnie dla AHA jest bardzo mało naukowych dowodów prawdziwości tych tez,i znacznych dowodów na to stwierdzenie.
MIT PIERWSZY
NERKI
Nerki biorą udział w wydzielaniu nitrogenu,więc powstała teoria ,że duże spożycie nitogenu(białko) może powodować niekorzystne działanie na nerki.Dodatkowo diety nisko białkowe zostały proponowane osobą co cierpią na nieprawidłowości nerek.Podsumowując duże spożycie białka i jego negatywny wpływ na nerki nie ma poparci tak czy innaczej.
Badania prowadzone na kulturystach ,którzy spożywali 2,8g/kg kontra dobrze wytrenowani sportowcy z umiarkowaną ilością spożycia białka nie wykazało jakiegokolwiek wpływu na prace nerek pomiędzy tymi grupami.Dodatkowo przegląd naukowej literatury odnośnie spożycia białka na funkcje nerek wykazuje ,że ''nie ma potrzeby ograniczać spożycia protein w różnych grupach''
Odkryto także ,że spożycie mniejszych ilość białka z wiekiem zamiast zapobiegać osłabianiu funcji nerek może być tego główną przyczyną.
Teza jest poparta takim faktem ,że Modyfikacja Diety W Chorobach Nerek
nie wyjaśnia ,że niskie spożycie protein jest znaczące w zatrzymaniu postępowania chronicznego uszkodzenia nerek.
MIT DRUGI
WĄTROBA
Nie ma absolutnie żadnego dowodu ,że wysokie spożycie białka jest szkodliwe dla wątroby.Białko jest potrzebne aby naprawiać tkanke wątroby
i prowadzić methionine na konwersacje tłuszczy na lipoproteiny dzięki czemu mogą być usunięte z wątroby.
Aminokwasy są także głównym paliwem dla wątroby.Dodatkowo w chorobie alkoholowej wątroby duże spożycie białka wykazuje poprawe działana wątroby i obniża jej śmiertelność oraz aminokwasy rozgałęzione zostały odkryte jako lek na choroby wątroby.
W przypadku jakiegokolwiek uszkodzenia tkanki białko jest zawsze potrzebne do jego naprawy.Zatem większe niż zwykłe spożycie białka jest potrzebne aby przeprowadzić aminokwasy do naprawy i regeneracji organu.
MIT TRZECI
KOŚĆI
Następny uderzających mitów jest taki ,że wysokie spożycie białka powoduje wzrost wydalania wapnia.Jedna z hipotez mówi ,że poprzez wydłużony okres czasu dieta wysokobiałkowa może powodować osteoporoze.
Prawdziew światowe dane są wymieszane.Niski poziom obiektów,nieodpowiednia metodologia i wiele innych błędów rozwiewają wczesne badania ,żę demonstowany ubytek wapnia jest spowodowany wzrostem spożycia białka.
Jest kilka obecnych dowodów sugerujących ,że wzrost spożycia protein nie spowoduje wzrostu wydalania wapnia a może poprawić mase kośći w wieku starczym.Także wiele badań wykazało korzystny związek pomiędzy dużym spożyciem białka a gęstością mineralną kości.Niskie spożycie białka może mieć także negatywny wpływ na kości.
Chociaż niskie spożycie białka powoduje mniejsze wydalanie wapnia, powoduje także obniżenie absorpcji w jelitach.Czystym efektem jest obniżanie równowagi wapniowej względem obniżania spożycia białka.
MIT CZWARTY
CHOROBY SERCA
Nie tylko naukowa literatura nie potwierdza tezy ,że wysoka ilość białka
może mieć negatywny wpływ na serce,a obecnie popiera ,że wysokie spożycie białka w diecie zapobiega chorobą serca.Obecne poszukiwania sugerują ,że zastąpienie węglowodanów białkiem mogą obniżyć ryzyko choroby niedokrwienia serca.Jest to poparte faktem ,że zamiana węglowodanów na białko poprawia profil lipody krwi poprzez obniznie poziomu triglicerydów i podniesienie HDL(dobrego) poziomu cholesterolu.
Metabolizm węglowodanów i tłuszczy podwyższa produkcje poziomu wolnych rodników znacznie bardziej niż metabolizm białka.Wysoki poziom wolnych rodników podnoszą formowanie atherosclerosis, głównej przyczyny chrób serca.
Cukrzyca i utrata wagi
Wysoki poziom białka jest także kluczem do pokonania otyłości i cukrzycy.Obecne badania wskazują że dieta zawierająca proporcje 30:40:30
(białko:węglowodany:tłuszcze) jest znacząca lepsza do profilu 15:55:30 utrzymującego homeostaze glukozy,podnosi
wrażliwość insulinową, i poprawia kontole glukozy u normalnych ludzi i tych co cierpią na cukrzyce typ 2
Taki sam wysoki poziom spożycia białka jest znaczącym przewodnikiem do piramidy diety przy gubieniu wagi.Osoby spożywające wysokie ilości białka zachowują większą ilość suchej masy mięśniowej względem osób co spożywają diete wysoko węglowodanową.
Wiele badań poświadcza wzrost sytośći prz stosowaniu diety wysoko białkowej w odniesiniu do diety wysoko węglowodanowej.Podsumowując: dieta wysoko białkowa ma większe znaczenie niż dieta wysoko węglowodanowa sprzyja utarcie tłuszczu,utzrymywania masy mięsniowej i utzrzyamniu apetytu.
POSUMOWANIE
Możesz zachować swój białkowy placek oraz możesz go zjeść.
Większość z tych dowodów ,które zaprezentowałem nie tylko przeczy temu ,że dieta wysoko białkowa jest niebezpieczna ale i potwierdza ,że duże spożycie białka zapobiega w leczeniu chorób serc, cukrzycy i otyłości.To są trzej światowi najwięksi zabójcy , i dieta białkowa może być jednym ze sposobów obrony przed nimi.
Zapewne Amerykańśkie Stowarzyszenie Sercowe i reszta przeciwników diety wysokobiałkowej powinno najpierw zaznajomić się faktami a nie stawiać tezy bez jakiegokolwiek naukowego dowodu.Jeśli ktoś powie tobie ,że dieta wysokobiałkowa jest szkodliwa i zła dla ciebie podaj im ten artykuł do przeczytanie usiądz obok nich i delektuj sie jedząc swój wysoko proteinowy posiłek.
Referencje:
Poortmans JR, Dellalieux O. Do regular high-protein diets have potential health risks on kidney function in athletes? Int J Sports Nutr 2000;10:28-38.
Walser M. Effects of protein intake on renal function and on the development of renal disease. In: The Role of Protein and Amino Acids in Sustaining and Enhancing Performance. Committee on Military Nutrition Research, Institute of Medicine. Washington, DC: National Academies Press, 1999, pp. 137-154.
Klahr S, Levey AS, Beck GJ et al. The effects of dietary protein restriction and blood-pressure control on the progression of chronic renal failure. N Engl J Med 1994;330:877-884.
Navder KP, Lieber CS. Nutrition and alcoholism. In: Bronner, F. ed. Nutritional Aspects and Clinical Management of ChronicDisorders and Diseases. Boca Raton, FL: CRC Press, 2003, pp. 307-320.
Mendellhall C, Moritz T, Roselle GA et al. A study of oral nutrition support with oxadrolone in malnourished patients with alcoholic hepatitis: results of a Department of Veterans Affairs Cooperative Study. Hepatology 1993;17:564-576.
Suzuki K, Kato A, Iwai M. Branched-chain amino acid treatment in patients with liver cirrhosis. Hepatol Res. 2004 Dec;30S:25-29.
Ginty F. Dietary protein and bone health. Proc Nutr Soc 2003;62:867-76.
Dawson-Hughes B, Harris SS, Rasmussen H et al. Effect of dietary protein supplements on calcium excretion in healthy older men and women. J Clin Endocrinol Metab 2004;89:1169-73.
Geinoz G, Rapin CH, Rizzoli R et al. Relationship between bone mineral density and dietary intakes in the elderly. Osteoporos Int 1993;3:242-8.
Cooper C, Atkinson EJ, Hensrud DD et al. Dietary protein intake and bone mass in women. Calcif Tissue Int 1996;58:320-325.
Kerstetter JE, Svastislee C, Caseria D et al. A threshold for low-protein-diet-induced elevations in parathyroid hormone. Am J Clin Nutr 2000;72:168-173.
Hu FB, Stampfer MJ, Manson JA et al. Dietary protein and risk of ischemic heart disease in women. Am J Clin Nutr 1999;70:221-227.
Layman DK, Boileau RA, Erickson DJ, Painter JE, Shiue H, Sather C, Christou DD. A reduced ratio of dietary carbohydrate to protein improves body composition and blood lipid profiles during weight loss in adult women. J Nutr. 2003 Feb;133(2):411-7.
Mohanty P, Ghanim H, Hamouda W et al. Both lipid and protein intake stimulates increased generation of reactive oxygen species by polymorphonuclear leukocytes and mononuclear cells. Am J Clin Nutr 2002;75:767-772.
Paolisso G, Esposito R, D'Alessio MA, Barbieri M. Primary and secondary prevention of atherosclerosis: is there a role for antioxidants? Diabetes Metab. 1999 Sep;25(4):298-306.
Layman DK, Baum JI. Dietary protein impact on glycemic control during weight loss. J Nutr. 2004 Apr;134(4):968S-73S.
Layman DK. Protein Quantity and Quality at Levels above the RDA Improves Adult Weight Loss. J Am Coll Nutr. 2004 Dec;23(6 Suppl):631S-6S.
Hill AJ, Blundell JE. Composition of the action of macronutrients on the expression of appetite in lean and obese human subjects. Ann N Y Acad Sci. 1990;580:529-31 "
kopiuj wklej poparte badaniami, moze juz wczesniej miales dolegliwosci z nerkami, moze genetyczne uwarunkowania.
Zmieniony przez - Joy w dniu 2011-06-02 21:21:48