SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jajko gotowane czy jajecznica i na czym smażona??

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 15095

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 195
WItam, dzisiaj po śniadaniu nasunęły mi sie problemy:
1. Czy jeść jajka na twardo czy w jajecznicy, słyszałem że zdrowsze są gotowane, nie wątpie ale gotowanych zjem 2 a w jajecznicy 4 i to z kiełbasą i cebulą i 25 g oliwy z oliwek.
2. Na czym smażyć jajecznice, czy jak usmażę na oliwie z oliwek to się ta oliwa "liczy", czy na skutek temperatury rozpada się na tłuszcze trans i inne świństwa (niby też jest do smażenia).
Niby proste ale jak można zjeść 4 jajka zamiast 2 to jest duża rożnica i zauważyłem ze duzo ludzi tak ma (może wszyscy:) i ciekawe jak ze strawnością jajecznicy, surowe jajko ma 50% ale w jajecznicy jest ścięte jak w gotowanym.
Pozdrawiam.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2343 Wiek 35 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 348761
Oliwa niezbyt nadaje się do smażenia, lepszy jest np olej rzepakowy. Jeśli Ci słabo wchodzą jajka na twardo spróbuj gotować je na miękko, mi wtedy lepiej wchodzą.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 119 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6793
gotowane od smażonych różnią się tym, ze w smażonych masz więcej tłuszczy.
Tomek ja wszystko smażę na oliwie z oliwek bo jak dla mnie jest zdrowsza niż olej rzepakowy i w smaku się praktycznie nie różnią więc nie wiem czemu mówisz że się nie nadaje.

Życie jest za krótkie żeby być małym i wyglądać tak samo jak inni

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 17727 Napisanych postów 132251 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1461118
Oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótko trwałej obróbki termicznej, do dłuższej są lepsze tłuszcze stałe. Ja jajecznice na maśle smarze, a jak kto inny robi to na słoninie.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 242 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 16950
zawsze lepsze gotowane
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53620
Ostatnio robie jajecznicę wyłacznie na maśle, palce lizać :)

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 141 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1886
:D ja czasami rozbijam jajka do dużej miseczki i wkładam do mikrofalówki na 3,5 min i mam jajecznice bez brudzenia patelni
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 861 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17402
Ja na teflonie robie to bez niczego i wszystko później odchodzi idealnie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
Na teflonie nie przywiera jeśli teflon jest nowy masełko lub oliwa z oliwek jest git.

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 861 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 17402
aha no mam nową patelnie tefala i bardzo elegancko się smaży jajecznice, ogólnie trwa to chwile. Polecam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 56 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 195
Smażenie jajecznicy to chyba "krótkotrwała obróbka termiczna" więc śmiało można smażyć z tego co piszecie. A próbowaliście dodawać oliwę do ziemniaków, ja goruje ziemniaki, odcedzam, dodaje łyżeczkę masła i ok 10 - 15g oliwy i smakuje bardzo fajnie, tylko trzeba dobrze ugnieść.
Był kiedyś taki temat, jak urozmaicić jedzenie oliwy, nie jeść jej samej, próbował ktos?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

dłuuuuuugie aeroby

Następny temat

Maltodekstryna smak

WHEY premium