Szacuny
0
Napisanych postów
56
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
195
WItam, dzisiaj po śniadaniu nasunęły mi sie problemy:
1. Czy jeść jajka na twardo czy w jajecznicy, słyszałem że zdrowsze są gotowane, nie wątpie ale gotowanych zjem 2 a w jajecznicy 4 i to z kiełbasą i cebulą i 25 g oliwy z oliwek.
2. Na czym smażyć jajecznice, czy jak usmażę na oliwie z oliwek to się ta oliwa "liczy", czy na skutek temperatury rozpada się na tłuszcze trans i inne świństwa (niby też jest do smażenia).
Niby proste ale jak można zjeść 4 jajka zamiast 2 to jest duża rożnica i zauważyłem ze duzo ludzi tak ma (może wszyscy:) i ciekawe jak ze strawnością jajecznicy, surowe jajko ma 50% ale w jajecznicy jest ścięte jak w gotowanym.
Pozdrawiam.
Szacuny
13
Napisanych postów
2343
Wiek
35 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
348761
Oliwa niezbyt nadaje się do smażenia, lepszy jest np olej rzepakowy. Jeśli Ci słabo wchodzą jajka na twardo spróbuj gotować je na miękko, mi wtedy lepiej wchodzą.
Szacuny
1
Napisanych postów
119
Wiek
30 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
6793
gotowane od smażonych różnią się tym, ze w smażonych masz więcej tłuszczy.
Tomek ja wszystko smażę na oliwie z oliwek bo jak dla mnie jest zdrowsza niż olej rzepakowy i w smaku się praktycznie nie różnią więc nie wiem czemu mówisz że się nie nadaje.
Życie jest za krótkie żeby być małym i wyglądać tak samo jak inni
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
17727
Napisanych postów
132251
Wiek
40 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1461118
Oliwa z oliwek nadaje się tylko do krótko trwałej obróbki termicznej, do dłuższej są lepsze tłuszcze stałe. Ja jajecznice na maśle smarze, a jak kto inny robi to na słoninie.
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
0
Napisanych postów
56
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
195
Smażenie jajecznicy to chyba "krótkotrwała obróbka termiczna" więc śmiało można smażyć z tego co piszecie. A próbowaliście dodawać oliwę do ziemniaków, ja goruje ziemniaki, odcedzam, dodaje łyżeczkę masła i ok 10 - 15g oliwy i smakuje bardzo fajnie, tylko trzeba dobrze ugnieść.
Był kiedyś taki temat, jak urozmaicić jedzenie oliwy, nie jeść jej samej, próbował ktos?