SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Strawność białka jajka - surowe vs ugotowane

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 45861

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 14936 Wiek 43 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 31442
Pytanie co do samej metodyki badania
Czy osoby te na prawde mialy tydzien glodowki?
bo tak moznaby zinterpretowac to co tu jest napisane

DO 26 MARCA 2011 MAM URLOP.

1)Spiesz sie powoli! 2)Masa Podstawa sily, sila podstawa treningu na mase! 3)Naturalny ruch=wiekszy Ciezar!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
nie
nie jedli ~12h
All subjects were studied after an overnight fast of at least 12 h
ale czas pomiedzy jedna proba a druga wynosil ~1tydzien
czyli miedzy spozyciem surowych lub ugotowanych
-post 12h
-posilek np.surowe jajca
-tydzien bez badan
-12h postu
-ugotowane jajca


drugie identyko
tyle ze trwalo 21 dni
7dni jakiegos wprowadzenia
12h postu
spozycie jajec w pewnej formie
~7dni off
12h postu
spozycie jajec w drugiej formie

cos takiego




Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-21 14:41:50

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 1587 Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 56426
Ja teraz gotuję jajka tylko do zagotowania wody. Trochę białka się ścina a żółtko jest surowe. Dodaje kakao, miodu, wpc i jest za***isty shake na rano.

Ciekawe jaką białko z żółtka ma przyswajalność na surowo. Są badania ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
pewnie gdzies tam jakies sa
ale ja sie nie spotkalem
z reszta co do samej strawnosci czy przyswajalnosci ciezko znalesc fajne badania

nie zaglebialem sie jeszcze zbytnio w poszukiwania - na szybkiego raczej

moze faftaq bedzie mial co na ten temat
albo wogole na temat strawnosci,czy czasu trawienia zwyklego pokarmu

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
WODYN TRENING
Ekspert
Szacuny 294 Napisanych postów 14936 Wiek 43 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 31442
no tak jak sie czyta z komorki to tak jest

moje wyjasnienie dlaczego nadal wole surowe [pomijam zagadnienie salmonelli]

- Solaros - wyjasniales ze nie zalega w zoladku? ale ci ludzie mieli 12h postu, mieli ponadto bodajze 6 bialek na jedno zoltko i tyle . a ja jem zawsze tyle samo zoltek co bialek

oni glodowali i zmniejszyli przez to aktywnosc ukladu trawinnego , roxzleniwiajac go ... ja natomiast przed snem jem kazeine [owszem z jajami , a jak ] a z rana nie moge powiedziec ze 12 h poscilem

posilek po poscie to jak wskoczenie na duze ciezary bez rozgrzewki i po przerwie tygodnoowej - duze ryzyko i mniejsze korzysci niz po rozgrzewce a z nieco mniejszym obciazeniem

w cyklu pod koniec trwania mozna juz stosowac wieklkie ciezary ale tez po rozgrzewce... uklad trawienny tez nie moze przyjac ciezkiego posilku bez przygotowania [albo przegotowania LOL]



kolejna sprawa - zawsze zaczynam posilek od warzyw [w sniadaniu orzechy takze], takze nie ma szans na bardzo latwy "przeciek" z zoladka, i np porcja 10 jaj powoduje ze jestem syty przez 5h

- jesli badane osoby mialy slabe stezenie kwasu zoladkowego to rzeczywiscie mogly miec spor klopoty ze strawieniem i absorpcja. a ponoc wiekszosc ma takie klopoty. czy to znaczy ze gotowanie jaj jest dla nich jakims wyjsciem? nie! oni w zasadzie nie trawia dobrze zadnego posilku. nie przyswajaja pewnych mineralow, supli, itp , enzymy proteolityczne u nich dzialaja ale w zwolnionym tempie. wysokie stezenie HCL w zoladku zabija takze bakterie na dziendobry a takze scina bialka, po co gotowac skoro i tak sa scinane w zoladku, oczywiscie u osob z dobrym trawieniem.


jesli te info nie przekonuje kogos ze gotowanie jaj to sprawa indywidualna... coz, jak by to powiedziec. najprostszym wyznacznikiem tego czy jakies bialko sie nie wchlonelo sa tzw "gazy". jesli niestrawione bialko dostanie sie do jelita grubego , tzn nie wchlonie sie w jelicie cienkim to w warunkach beztlenowych bakterie jelitowe przeprowadza na nim procesy gnilne. tak samo jak na weglowodanach przeprowadza procesy fermentacyjne.

powstaly w tych procesach gaz mowi nam ze nie potrafimy strrawic tego co zjedlismy. i wiecie co? predzej sie gazu doczekam po ugotowaniu jaja niz na surowo. powaga.

i jedna dobra rada na koniec - jesli macie klopoty z trawieniem to gotowanie da tylko powierzchowne efekty.
wywalenie weglowodanow z diety powinno zwiekszyc stezenie kwasu zoladkowego.

ponadto pewne ziola wspomagaja jego produkcje.
nie nalezy tez unkac soli kuchennej za bardzo

Zmieniony przez - WODYN w dniu 2011-04-21 15:54:06

DO 26 MARCA 2011 MAM URLOP.

1)Spiesz sie powoli! 2)Masa Podstawa sily, sila podstawa treningu na mase! 3)Naturalny ruch=wiekszy Ciezar!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
si
we wszystkim masz racje

jakie jajca sie spozywa to sprawa indywidualna
jesli by mi nie podchodzily gotowane/omlet - jadlbym surowe
ale mi nie podchodza surowe


co do opuszczania zaladka
to surowe opuszczaja z racji tego - tak tlumaczone bylo w badaniu - ze sa w stanie plynnym
czesc zadania jakie ma wykonac zoladek juz jest wykonana
wiec ten etap idzie szybciej w przypadku surowego (~3xszybciej)
ale w jelicie cienikim - obaj ida leb w leb
polowiczne dotarcie do jelita grubego nastepuje po 5,29 i 5.33 (surowe i gotowane) wiec identycznie

co do samej strawnosci - jesli ktos spozywa tylko kilka jajek na dzien - nie stanowi to problemu zadnego
te kilka gram mnije bialka

jesli ktos spozywa tylko jajka/wiekszosc jajek - a notuje progres tez nie stanowi problemu
jak wiadomo zapotrzebowanie bywa rozne - na bialko
ktos rewelacyjnie sie czuje i ma progres spozywajac ~2g
inny jak spozywa ~4g kgmc

wszystko sprawa indywidualna!

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-21 16:46:03

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 72 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2226
Wszystkim, których interesuje nauka o żywieniu, polecam książkę Richarda Wranghama "jak gotowanie stworzyło czlowieka - walka o ogien" Wrangham to jeden z najwybitniejszych współczesnych antropologów biologicznych, zajmuje katedre na Uniwersytecie Harwardzkim. Wrangham przedstawia przekonujące dowody, że to właśnie obróbka termiczna porzywienia zmieniła nasz gatunek - doprowadzając do powstania dużego mózgu i kompletnie zmieniając relacje między płciami. Fascynująca, obowiązkowa lektura! Mnóstwo badań, które was na pewno zainteresują i rozwieją wiele wątpliwości.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 72 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 2226
Co do pytania surowe czy ugotowane to oczywiście ugotowane! Denaturacja białek jaka zachodzi np. podczas gotowania sprawia, że niektóre wewnętrzne wiązania białka ulegają osłabieniu, białko traci swoją trójwymiarową strukturę. Taka "otwarta" struktura bialka jest bardziej dostępna dla enzymów.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 823 Wiek 33 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 50684
WODYN - nawet na wikipedi masz po wpisaniu hasła "awidyna" poruszony temat wiazania z wit.H
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Akurat kwestia awidyny i salmonelli jest wysoce przedemonizowana, ale kwestia strawności jaj surowych raczej nie.

Wodyn, w moim przekonaniu argumenty którymi się tutaj posłuzyłes nie mają racji bytu. Przyrównywanie posiłku po 12h poście do wskakiwania na ciężary bez rozgrzewki jest nietrafione. Nie ma powodów by uznawac, że przy 12h off od jedzenie, organizm trawić będzie gorzej, niż przy 6h off, czy 8h off. Z resztą w dobie kiedy modne się stają diety typu IF, gdzie pości sie przez 18h a nastepnie spozywa nieraz i 4000 - 5000kcal w ciągu pozostałej częśći "dnia", łatwo podważyć Twój argument.

Podobnie też, to że zaczynasz posiłek od warzyw, nie oznacza że surowe jaja w Twoim wypadku nie opuszczą zołądka szybciej niz jaja ugotowane. Nie ma tutaj logiki.

Podobnie też "gazy", nie są wyznacznikiem wchłanialności białka.

Innymi słowy pomiary jakie stosujesz w celu oszacowania różnic w strawności czy wchłanialności białka jaja surowego / ugotowanego są nieprecyzyjne, zeby nie powiedzieć - nieadekwatne.

Nie oznacza to oczywiście, że surowych jaj nie trawisz, czy ze trawisz je dwa razy gorzej niz gotowane. W grę wchodzić może np pewna adaptacja która zachodzi w czasie powielania okreslonej praktyki zywieniowej. Ale czy faktycznie ma ona miejsce - tego nie wiemy. Z pewnością fakt, że spozycie surowych jaj jest przez Ciebie subiektywnie odczuwane jako "lżejsze" dla Twojego przewodu pokarmowego, nie tyle wynika ze strawności tego pokarmu, a prędzej "stanu skupienia", surowe jaja szybciej opuszczają żołądek.

Jesli jakis zabieg zywieniowy komuś słuzy ewidentanie,a chodzi przy tym o osobę doświadczoną - zawsze polecam kontynuować. W tym wypadku jednak tłumaczenie, że ów zabieg zywieniowy jest generalnie lepszy niz konwencjonalny, to raczej dorabianie ideologii.... Wg aktualnego stanu wiedzy, wiećej przemawia zdecydowanie za właściwoą obróbką termiczną jaj niż spozywaniem ich na surowo.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kreatyna - faza ładowania vs bez fazy ładowania -> Strategie suplementacyjne

Następny temat

Kwas gymnemowy (Gymnema sylvestre) - wpływ na insuline,poziom cukru i inne

WHEY premium