jest wspomniane o badaniu, gdzie podawano 400mg/dziennie/2 lata jednak nie mogę znaleźć badania podanego w referencji...
Może komuś innemu się uda.
Garry PJ, Hunt WC. Biochemical assessment of vitamin status in the elderly: effects of dietary and supplemental intakes. In: Hutchinson ML, Munro HN, ed. Nutrition and aging. New York: Academic Press, 1986:117–37.
The subjects advised to eat fatty fish had a 29% reduction in 2 year all-cause mortality compared with those not so advised. This effect, which was significant, was not altered by adjusting for ten potential confounding factors. Subjects given fibre advice had a slightly higher mortality than other subjects (not significant). The 2 year incidence of reinfarction plus death from ischaemic heart disease was not significantly affected by any of the dietary regimens. A modest intake of fatty fish (two or three portions per week) may reduce mortality in men who have recovered from MI.
Treatment with n-3 PUFA, but not vitamin E, significantly lowered the risk of the primary endpoint (relative-risk decrease 10% [95% CI 1-18] by two-way analysis, 15% [2-26] by four-way analysis). Benefit was attributable to a decrease in the risk of death (14% [3-24] two-way, 20% [6-33] four-way) and cardiovascular death (17% [3-29] two-way, 30% [13-44] four-way). The effect of the combined treatment was similar to that for n-3 PUFA for the primary endpoint (14% [1-26]) and for fatal events (20% [5-33]).
INTERPRETATION: Dietary supplementation with n-3 PUFA led to a clinically important and statistically significant benefit. Vitamin E had no benefit. Its effects on fatal cardiovascular events require further exploration.
After 1 year total cardiac events were significantly less in the fish oil and mustard oil groups compared with the placebo group (24.5% and 28% vs. 34.7%, p < 0.01). Nonfatal infarctions were also significantly less in the fish oil and mustard oil groups compared with the placebo group (13.0% and 15.0% vs. 25.4%, p < 0.05). Total cardiac deaths showed no significant reduction in the mustard oil group; however, the fish oil group had significantly less cardiac deaths compared with the placebo group (11.4% vs. 22.0%, p < 0.05). Apart from the decrease in the cardiac event rate, the fish oil and mustard oil groups also showed a significant reduction in total cardiac arrhythmias, left ventricular enlargement, and angina pectoris compared with the placebo group. Reductions in blood lipoproteins in the two intervention groups were modest and do not appear to be the cause of the benefit in the two groups.
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-04-03 14:24:26
"Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!". BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
Szacuny
1419
Napisanych postów
35562
Wiek
41 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
150829
Skalar. - ciekawa publikacja, tylko że nie mogę w niej znaleźć potwierdzenia tezy: "Ponadto stwierdzono iż organizm jest wyczyszczony całkowicie od wolnych rodników" - co IMO jest logiczne, bo taki stan rzeczy miejsca mieć fizycznie po prostu nie może.
Właściwości przeciwutleniające witaminy E są powszechnie znane, z tego powodu między innymi wynika neuroprotekcyjny potencjał tokoferoli. W przytoczonej publikacji jest mowa o podawaniu neuroleptyków, wiele wskazuje na to że stosowanie w/w jest związane z nasiloną produkcję wolnych rodników tlenowych w obszarze układu nerwowego, stąd już tan fakt stosowania w/w - generuje zwiekszone zapotrzebowanie na przeciwutleniacze. Byłbym ostrożny z tworzeniem przeniesienia, na osoby zdrowe.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-04-04 14:29:20
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
W publikacji podanej przeze mnie nie ma inf. o której napisałeś tylko referencja do badania w której zdrowi ludzie otrzymywali 400mg, miałem nadzieję że ktoś się jej doszuka, gdyż mnie się to nie udało.
Szacuny
6
Napisanych postów
937
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
17411
Zamierzam posłużyć się gold omega-3 olimpu jako lajtowym spalaczem do diety redukcyjnej. Brałem trzy kapsułki, zwiększę dawkę do sześciu. Nie ma przeciwwskazań do tego?
Szacuny
2586
Napisanych postów
29969
Wiek
42 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
200205
to nie jest 'spalacz'
ale zalezy jeszcze co rozumiesz przez slowo spalacz
to jest suplement prozdrowotny ktory moze byc przydatny w procesie tracenia tkanki tluszczowej
"Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!". BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
Szacuny
45
Napisanych postów
1874
Wiek
49 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
15320
Reszta świata za spalacz uważa środek który zwiększa/wywołuje termogeneze organizmu. Omega3 tego nie robi, wiec nie jest spalaczem. O3 zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej inaczej. Jak? - to już masz na 1 stronie.
Szacuny
2586
Napisanych postów
29969
Wiek
42 lat
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
200205
ale z drugiej strony chrom uwaza sie za spalacz
a l-kartnityne za super mocny spalacz wiec
"Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!". BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html