...
Napisał(a)
Panowie a jak zamienić mmol/l (bo w takich jednostkach mam badanie) na mg ? :)
...
Napisał(a)
Norma: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/l),
Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1-6,5 mmol/l),
Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l).
Poziom podwyższony: 200–250 mg/dl (5,1-6,5 mmol/l),
Poziom znacznie podwyższony: > 250 mg/dl (>6,5 mmol/l).
masti
"Mylony przez niektórych z prof Attilą"
http://www.sfd.pl/Masti_kulturystyczne_życie:plany,opinie,komentarze_-t1122200.html
...
Napisał(a)
Chciałbym poruszyć jeszcze jeden aspekt związany z poziomem cholesterolu a spożyciem białka. Robiąc badania w grudniu 2009 miałem cholesterol 195 mg/dl a trójglicerydy 110 mg/dl. Dodam, że robotę mam całkowicie bezstresową, spaceruje po 4-5 godzin dziennie po lesie/polach robiąc dokumentacje przyrodniczą. Tak, więc dawka aerobów jest ok. Cały czas tj. od siedmiu lat struktura mojego treningu była następująca (w równych proporcjach): siłownia, basen, rower. Latem 2010 wyeliminowałem basen i rower i zacząłem dawać na masę na siłowni. Dokładnie przez 6 m-cy wprowadziłem następujące zmiany do diety: Ograniczyłem tłuszcze. Suple to: jako podstawa gainer z monohydratem cały czas, białko (hydrolizat, izobat, koncentrat), glutamina, cykl na CM3, tribulus, GABA, witaminy, minerały, omega3, na stawy preparat złożony AnimalFlex. Dawało to ilość białka (dieta+suple) 2,5-2,8 g/kg, (poprzednio 1-1,5 g/kg). Dokładnie po roku od poprzedniego badania, czyli w grudniu 2010: cholesterol 222 mg/dl (wzrost o 27 jednostek) a trójglicerydy 108 mg/dl (praktycznie bez zmian). Masa ciała nie uległa zmianie, ale siła i wygląd poszły niesamowicie na plus. Ale co z tym cholesterolem? Czy wzrost spożycia białka miał na to wpływ? Nie wiem, ale będę śledził literaturę polską i zagraniczną i szukał wypowiedzi na temat formy spożywanego białka. tzn. suple a białko w pożywieniu i ich wpływu na organizm. Zgodzicie się chyba ze mną, że przykładowo taki hydrolizat w proszku to twór obcy dla ludzkiego organizmu. Faktem jest, że działa rewelacyjnie, ale czy nie niesie ze sobą dodatkowego balastu w postaci podwyższenia cholesterolu? Za cienki jestem, aby
odpowiedzieć na to pytanie, ale moim zdaniem jest coś na rzeczy.
odpowiedzieć na to pytanie, ale moim zdaniem jest coś na rzeczy.
...
Napisał(a)
Sledze prase i nowinki z tematyki cholesterolu i trojglicerydow i takie informacje zebralem:
1. Nie ma prostego zwiazku pomiedzy wiekszym spozyciem cholesterolu w diecie a podwyzszyonym cholesterolem we krwi,
2. ^ istnieje ten zwiazek u osob obarczonym rodzinnym ryzykiem podwyzszonego cholesterolu i problemow miazdzycowych,
3. Wiekszosc chol. organizm produkuje sam w watrobie i jelitach (ok. 600-1000mg na dobe) a z pokarmem spozywane jest okolo 300-600mg dziennie, w zaleznosci od diety.
4. Wyzsze stezenie cholesterolu zauwaza sie u osob z zaburzana rownowaga lipidowa i zbyt wysokim poziomem %bf,
5. Jako grozniejsze kardiologicznie i miazdzycowo oceniany jest wysoki poziom trojglicerydow, ocenia sie ze podwyzszyony poziom cholesterolu nie jest az tak grozny jak poczatkowo przypuszczano, jednyk zwieksza ryzyko chorob miazddzycowych,
6. W pewnym zakresie poziom cholesterolu pomaga obnizyc dieta uboga w cholesterol (ponizej 300mg dziennie), chociaz u osob z predyspozycjami do podwyzszonego chol. moze to nie wystarczyc,
7. Na podwyzszony poziom trojglicerydow wplywa nadwaga/otylosc, dieta bogata w tluszcze nasycone a szczegolnie typu trans, oraz spozywanie duzej ilosci cukrow i weglowodanow, brak ruchu, spozycie slodyczy.
8. Z naturalnych metod obnizania trojglicerydow jest poza wyzej oopisanymi wlaczenie do diety czarnej herbaty a przede wszystkim oleju lnianego (omega-3) zmieszanego z czosnkiem. Wieksze spozycie omega 3 pomaga obnizyc cholesterol.
Pozatym cholesterol i trojglicerydy pomaga zbijac: Vitamina PP (niacyna) , wieksza ilosc blonnika, lecytyna, Vit C, E, A Beta karoten.
mam nadzieje ze komus pomoglem.
P.S.
W odzywkach bialkowych jest okolo 40-60mg cholesterolu na 100g. Proszku, wiec ok. 50% mniej niz popularna piers z kurczaka lub indyka.
Zmiany wprowadzilem ok roku temu, zobaczymy czy to wystarczy i sie wyniki poprawia.
Zmieniony przez - MaximusRex w dniu 2011-02-22 10:02:57
1. Nie ma prostego zwiazku pomiedzy wiekszym spozyciem cholesterolu w diecie a podwyzszyonym cholesterolem we krwi,
2. ^ istnieje ten zwiazek u osob obarczonym rodzinnym ryzykiem podwyzszonego cholesterolu i problemow miazdzycowych,
3. Wiekszosc chol. organizm produkuje sam w watrobie i jelitach (ok. 600-1000mg na dobe) a z pokarmem spozywane jest okolo 300-600mg dziennie, w zaleznosci od diety.
4. Wyzsze stezenie cholesterolu zauwaza sie u osob z zaburzana rownowaga lipidowa i zbyt wysokim poziomem %bf,
5. Jako grozniejsze kardiologicznie i miazdzycowo oceniany jest wysoki poziom trojglicerydow, ocenia sie ze podwyzszyony poziom cholesterolu nie jest az tak grozny jak poczatkowo przypuszczano, jednyk zwieksza ryzyko chorob miazddzycowych,
6. W pewnym zakresie poziom cholesterolu pomaga obnizyc dieta uboga w cholesterol (ponizej 300mg dziennie), chociaz u osob z predyspozycjami do podwyzszonego chol. moze to nie wystarczyc,
7. Na podwyzszony poziom trojglicerydow wplywa nadwaga/otylosc, dieta bogata w tluszcze nasycone a szczegolnie typu trans, oraz spozywanie duzej ilosci cukrow i weglowodanow, brak ruchu, spozycie slodyczy.
8. Z naturalnych metod obnizania trojglicerydow jest poza wyzej oopisanymi wlaczenie do diety czarnej herbaty a przede wszystkim oleju lnianego (omega-3) zmieszanego z czosnkiem. Wieksze spozycie omega 3 pomaga obnizyc cholesterol.
Pozatym cholesterol i trojglicerydy pomaga zbijac: Vitamina PP (niacyna) , wieksza ilosc blonnika, lecytyna, Vit C, E, A Beta karoten.
mam nadzieje ze komus pomoglem.
P.S.
W odzywkach bialkowych jest okolo 40-60mg cholesterolu na 100g. Proszku, wiec ok. 50% mniej niz popularna piers z kurczaka lub indyka.
Zmiany wprowadzilem ok roku temu, zobaczymy czy to wystarczy i sie wyniki poprawia.
Zmieniony przez - MaximusRex w dniu 2011-02-22 10:02:57
___WYTRWALOSC_-_TO_PODSTAWA___SUKCESU_________
Dziennik odchudzania
i fotki z postepow w redukcji: http://www.sfd.pl/Blog/Dziennik_odchudzanie__jak_zrzucic_30kg_w_rok-t521970-s75.html
Foty - s.23, s.53, Podsumowanie s.75
...
Napisał(a)
LDL 104 trojglicerydy 66 mg/dl
HDl 48
cholesterol calkowity 165
glukoza 92
wiek 35 bez 2 miesiecy
cwicze codzienie/lub biegam od dwóch lat, wczesniej zadnej aktywnosci przez 32,5 roku - tylko wóda, browar i śmieci do żarcia
Zmieniony przez - piksar w dniu 2011-02-26 12:56:22
HDl 48
cholesterol calkowity 165
glukoza 92
wiek 35 bez 2 miesiecy
cwicze codzienie/lub biegam od dwóch lat, wczesniej zadnej aktywnosci przez 32,5 roku - tylko wóda, browar i śmieci do żarcia
Zmieniony przez - piksar w dniu 2011-02-26 12:56:22
12/2008 - 117kg
12/2009 - 86kg
Mój wątek
http://www.sfd.pl/33_lata_Zrzutka_118_na_86__zdjecia_do_oceny-t569242.html
...
Napisał(a)
Co prawda mam dopiero 32 lata, ale:
- jestem na diecie tłuszczowej i jem czasami nawet po 300-400 g tłuszczu zwierzęcego dziennie,
- trójglicerydy mam niskie,
- podejrzewam, że szkodliwoś cholesterolu to mit - badania i przesłanki dostepne w języku angielskim w internecie.
- jestem na diecie tłuszczowej i jem czasami nawet po 300-400 g tłuszczu zwierzęcego dziennie,
- trójglicerydy mam niskie,
- podejrzewam, że szkodliwoś cholesterolu to mit - badania i przesłanki dostepne w języku angielskim w internecie.
Lepiej być durniem niż ćwierćinteligentem.
...
Napisał(a)
Piksar witam w klubie,u mnie 40na karku i tez od dwoch lat dopiero bez alkoholu.
W poniedzialek mam wyniki to je wrzuce.
MASTI ja po wyjsciu z korka alkoholowego przez 3miesiace siedzialem w medytacjach,bardzo mi to pomoglo moze bys sprobowal na ten Twoj stres, a lazenie po gorach tez dobre,ale zbys zostawial problemy w domu.
W poniedzialek mam wyniki to je wrzuce.
MASTI ja po wyjsciu z korka alkoholowego przez 3miesiace siedzialem w medytacjach,bardzo mi to pomoglo moze bys sprobowal na ten Twoj stres, a lazenie po gorach tez dobre,ale zbys zostawial problemy w domu.
slonce mnie laduje!
...
Napisał(a)
U mnie wyszlo tak:
calkowity 4,61 mmol/l
HDL 1,62mmol/l
LDL 2,63mmol/L
triglicerides 0,82mmol/l
jedynie co wyszlo za duzo to Kwas moczowy,ale pani w laboratorium poinformowala mnie,ze to od duzej ilosci bialka;
co do jajek to 6 dziennie i dodatkowo jeszcze do 8-10 papierosow dziennie
ale zyje od 4 miesiecy juz zupelnie bezstresowo i tego wam wszystkim zycze!!!
calkowity 4,61 mmol/l
HDL 1,62mmol/l
LDL 2,63mmol/L
triglicerides 0,82mmol/l
jedynie co wyszlo za duzo to Kwas moczowy,ale pani w laboratorium poinformowala mnie,ze to od duzej ilosci bialka;
co do jajek to 6 dziennie i dodatkowo jeszcze do 8-10 papierosow dziennie
ale zyje od 4 miesiecy juz zupelnie bezstresowo i tego wam wszystkim zycze!!!
slonce mnie laduje!
...
Napisał(a)
co do zolci-pewnie ,ze sie wydala ale tez moze byc przyczyna
kamieni zolciowych...
Co??? Coś ci się pomieszało Turnover cholesterolu poprzez wydzielanie go wraz z kwasami żółciowymi ma miejsce u KAŻDEGO człowieka, od niemowlęcia do staruszka. Przyczynami powstawania kamieni żółciowych są: 1. zbyt mała ilość kwasów żółciowych; 2. niedobór melatoniny, kwasu foliowego, witaminy C, magnezu i wapnia; 3. czynniki genetyczne; 4. otyłość; 5. infekcje; 6. nieprawidłowe kurczenie się i opróżnianie pęcherzyka żółciowego; 7. wysoki poziom estrogemu
podobnie mit spalania cholesterolu podczas treningu i wysilku fizycznego
Wysiłek fizyczny powoduje obniżenie syntezy apolipoproteiny B (apoB) głównego komponentu wiążącego cholesterol w cząsteczkach lipoprotein produkowanych w wątrobie, a więc IDL, VLDL i LDL oraz nasilenie syntezy apolipoproteiny A (apoA) czyli tego, co wiąże cholesterol w cząsteczkach HDL
kamieni zolciowych...
Co??? Coś ci się pomieszało Turnover cholesterolu poprzez wydzielanie go wraz z kwasami żółciowymi ma miejsce u KAŻDEGO człowieka, od niemowlęcia do staruszka. Przyczynami powstawania kamieni żółciowych są: 1. zbyt mała ilość kwasów żółciowych; 2. niedobór melatoniny, kwasu foliowego, witaminy C, magnezu i wapnia; 3. czynniki genetyczne; 4. otyłość; 5. infekcje; 6. nieprawidłowe kurczenie się i opróżnianie pęcherzyka żółciowego; 7. wysoki poziom estrogemu
podobnie mit spalania cholesterolu podczas treningu i wysilku fizycznego
Wysiłek fizyczny powoduje obniżenie syntezy apolipoproteiny B (apoB) głównego komponentu wiążącego cholesterol w cząsteczkach lipoprotein produkowanych w wątrobie, a więc IDL, VLDL i LDL oraz nasilenie syntezy apolipoproteiny A (apoA) czyli tego, co wiąże cholesterol w cząsteczkach HDL
...
Napisał(a)
Hej , u mnie
cholesterol 4,3 mmol/l -norma 3,8-5,6
LDL 3,0 mmol/l , norma 2,9 - 4,9
HDL 0,9 mmol/l norma 0,9 - 1,5
TGL 0,8 mmol/l norma 0,3 - 1,7
wiek 53l.
cholesterol 4,3 mmol/l -norma 3,8-5,6
LDL 3,0 mmol/l , norma 2,9 - 4,9
HDL 0,9 mmol/l norma 0,9 - 1,5
TGL 0,8 mmol/l norma 0,3 - 1,7
wiek 53l.
Polecane artykuły