SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Jaki macie cholesterol ?

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 11495

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Szacuny 2869 Napisanych postów 24471 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 661471
pewnie na to poszla ostatnia piatka jajek z dziennej 15? :)

co do chorob nazywanych dzis cywilizacyjnymi:

-cukrzyca byla juz znana choroba w starozytnym egipcie,grecji,rzymie , azji mniejszej i calej azji.
ciekawostka-tak nazwano ta chorobe od slodkiego moczu..:)(kiepsko bylo byc wtedy lekarzem....:) )

podobnie z chorobami wiencowymi:tez znali ta dolegliwosc i tworcy piramid i wielbiciele heraklesa...




dlaczego teraz jest tak wielu chorych?
przetworzona zywnosc tez ma w tym jakis udzial ale nie jest to glowna przyczyna

najwieksza przyczyna jest rozwoj medycyny :swietnej diagnostyki oraz metod leczenia...

powoduje to wielokrotnie wieksza wykrywalnosc oraz zwiekszanie puli genetycznej podatnej na te choroby

innymi dodatkowymi czynnikami:nadmiar pokarmu i brak systematycznej aktywnosci fizycznej izwiekszenie sredniej dlugosci zycia.

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10686 Napisanych postów 45162 Wiek 25 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57795
A medycyna to nic innego jak biznes. Tak samo jak wmawianie ludziom, że margaryny są zdrowsze od masła, co jest półprawdą. Zawsze wygrywa produkt, który ma lepsze zaplecze marketingowe.
Faktem jednak jest, że przetwórstwo spożywcze ma swój spory udział w rozwoju chorób cywilizacyjnych. A rezygnacja z produktów nieprzetworzonych uważam za błąd, bo to nie one są odpowiedzialne za taki stan rzeczy. Zresztą poparte jest to badaniami. Szkodliwość cholesterolu z jajek to mit co jakiś czas obalany.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Szacuny 2869 Napisanych postów 24471 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 661471
tylko warto wziac pod uwage,ze dzsiejsze jajka to cos innego niz te dawniejsze...
kiedys kura zniosla jajko raz na 2-5 dni.dzisnosza jak automaty raz a nawet dwa razy dziennie.
tajemnica szybko sie wyjasnia-specjalna pasza z hormonami....
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10686 Napisanych postów 45162 Wiek 25 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57795
Oczywiście. W tej chwili żywność ekologiczna jest bardzo droga, a to co jemy kupując w normalnych cenach jest ładowane różnymi muchozolami ale ja cały czas zmierzam do jednej rzeczy. Że nie należy demonizować jednego tylko produktu i obwiniać go za wieńcówki i zawały. Bo to nie jest prawda.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Szacuny 2869 Napisanych postów 24471 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 661471
tez tak mysle...podobnie z fastfoodami ,slodyczami,napojami gazowanymi,energetycznymi.....:)
bo w koncu osoby tutaj piszace nie zywia sie w mc donalds,nie opychaja sie slodyczami ,trenuja a jednak z cholesterolem cos nie tak.....

jedynie na sobie zauwazylem,ze po odrzuceniu jajek z diety spadl mnie cholesterol.za ok miesiac zrobie badania kontrolne-jestem ciekaw czy nadal bedzie taki poziom..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10686 Napisanych postów 45162 Wiek 25 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57795
Dalej demonizujesz jajka... a nie uważasz, że winne są inne czynniki? W latach 20 w stanach ludzie zjadali tony zwierzęcych tłuszczów, a zawałów i udarów było o wiele mniej niż teraz.
Jakiś czas temu lekarze kazali unikać tłuszczy zwierzęcych, bo one powodują problemy z układem krążenia. Teraz okazuje się, że jest to dalekie od prawdy. Słaba ochrona przed stanem zapalnym to dużo poważniejszy problem niż wysoki cholesterol. Prawidłowe proporcje zostały zachwiane właśnie w momencie, kiedy lekarze zaczęli głosić tezę, że tłuszcz zwierzęcy należy zastępować roślinnym, bo jest zdrowszy. Do tego dochodzi niskie spożycie warzyw i w konsekwencji zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa i tak dalej...
A co do świadomości użytkowników na forum sprawa wygląda dość nieciekawie, nawet wśród trenujących.
Jeśli chodzi zaś o zależność jajka-cholesterol to ja też mogę powiedzieć, że spożywanie 5-8 jajek dziennie od dziecka nie podniosło mi poziomu cholesterolu Co więcej, są badania na ten temat też i nic nie wskazuje na to, by spożywanie jajek powodowało taki skutek.
Jedyne co przychodzi mi na myśl, to skłonności genetyczne. Ale prawdą jest też to, że jeśli całe życie ograniczałeś spożycie jajek, to nagła zmiana w ilości wywoła jakiś skutek, w tym przypadku wzrost poziomu cholesterolu. Dalej uważam, że nie ma argumentów przeciw żółtkom
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 233 Wiek 36 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1858
Panowie za malo sie ruszacie,ja objadam sie kebabami,hamburgerami,pizza a wynik cholesterolu duzo ponizej normy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
masti M.P. w Kulturystyce Moderator
Ekspert
Szacuny 2869 Napisanych postów 24471 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 661471
nigdy jajek sobie nie zalowalem,zreszta kiedys nie bylo zbyt duzego wyboru w jedzeniu....
i tez zawsze twierdzilem,ze jajka nie wplywaja na pogorszenie zdrowia a wrecz przeciwnie...
dlatego wynik powyzej normy bardzo nieprzyjemnie mnie zaskoczyl.....
przeanalizowalem dotychczasowa diete pod kontem choresterolu i wyrzucilem produkty najbardziej wplywajace na jego wysokosc....byly to jajka.po dwoch miesiacach powtorne badania pokazalu spadek o 45 mg/%(z225 na 180),dalej nie jedzac jajek po kolejnych 2 miesiacach spadlo mnie jeszcze nizej na 150...

nie twierdze ,ze to jakis dowod naukowy,bo to tylko proba na mnie...reszta warunkow zywieniowych i treningowych bez zmian....

chcialem tez ograniczyc mieso czerwone ale praktycznie ma zawartosc cholesterolu prawie taka sama jak filety z kurczaka
dlatego sprawdzam to dalej...ciekawe czy sie te wyniki utrzymaja....

goldberg82....mlody jeszcze jestes.....niekorzystne zmiany w organizmie pojawiaja sie po 40-45....
ja myslalem ,ze trening, dieta ,sportowy tryb zycia uchroni mnie od takich i podobnych problemow....
jak widac -nie uchronilo...:)

co do lat 20'...racja -jedli i nic im nie bylo...ale mieso jedli raz na tydzien...pamietam moja babcie rocznik 1901-praktycznie do konca zycia nie zalowala sobie chleba ze smalcem i skwarkami,plywajacych w tluszczu racuchow plindzow smazonych ziemniakow-tak jadla cale zycie..ale mieso,szynki kielbasy niezbyt jej podchodzily...i na swoj wzrost 155 cm wazyla 45 kg....jej brat byl wyzszy-ok 165 cm ale waga dosc podobna-55 kg..i jadl tak samo...
dzis ludzie na takim jedzeniu byliby chorzy na dlugie tygodnie...organizmy sie zmienily czy co?

co do diety tluszczowej-kwasniewskiego-moj znajomy prowadzil to pare lat...reklamowo to wygladalo bardzo dobrze wszyscy lepiej sie czuli ,nawet zdrowieli...po turnusie 14 dniowym... ale po powrocie bywalo ze zdrowiem jeszcze gorzej a wyniki badan laboratoryjnych tez sie niestety pogarszaly.
tez probowalem tej diety przez ok 2 miesiace-bardzo dokladnie ale specjalnie zadnych lepszych wynikow nie zauwazylem-waga,sila sylwetka nie zmienila sie -constans,ale za to oddech niektorym przeszkadzal-jeden aceton...:)
znajomy tez juz powrocil do tradycyjnego jedzenia.po paru latach zrezygnowal z diety kwasniewskiego z nieznanych mnie powodow a osrodek zamknal...

Zmieniony przez - masti w dniu 2011-02-10 19:21:43

Zmieniony przez - masti w dniu 2011-02-10 19:35:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10686 Napisanych postów 45162 Wiek 25 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 57795
Dieta Kwaśniewskiego, Atkinsa, czy inne wynalazki to nie to, o czym ja myślę. Ja tylko piszę o dobrym rozkładzie tłuszczy. A tu została zachwiana równowaga ewidentnie przez błędnie postawioną diagnozę, że za całe zło odpowiedzialne są tłuszcze zwierzęce i trzeba je zastąpić roślinnymi. Doskonałym przykładem jest właśnie Twoja babcia A dlaczego teraz ludzie częściej chorują? Winna jest chemia spożywcza i błędne zalecenia dietetyków i lekarzy. Teraz wszystko jest prostowane.
goldberg82, teraz to pojechałeś
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 60 Wiek 45 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3769
a ja już po badaniu
cholesterol całkowity 262
hdl 41
triglicerydy 239
ldl 173
a teraz najciekawsze wiecie ze mam mierzony raz na rok , raz na dwa lata cholesterol i pamiętam że w wieku 18 lat miałem taki sam jak obecnie i nic się to nie zmienia
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jaki procent życia trenujemy?

Następny temat

Luteina a siłownia